Västerviks IK - Södertälje
4 - 3

Ingen Gråhns effekt i Västervik
Bildmontage: Janne Willman

Ännu en uddamåls förlust för SSK. Nu är goda råd dyra. Endast en seger på de senaste 11 matcherna.

Ingen lätt match stod på schemat denna fredag kväll. Faktiskt en av dom svåraste sett med SSK ögon.
Västervik borta är ingen lätt uppgift för något lag i serien, men vi tycks ha extra svårt för dem.
Vill inte prata om den senaste matchen mot Västervik utan går vidare till kvällens drabbning.

Två formsvaga lag skulle mötas. Västervik har inte vunnit på länge och SSK har en vinst på de senaste tio matcherna!
SSK kom till matchen utan sitt SHL lån från Växjö, Hugo Gustafsson.
Det var för bra för att vara sant att Hugo spelade för oss, men tyvärr varade låneperioden endast två matcher denna gång.
Vi fick dock se att Hugo har utvecklats och vi hoppas att han snart är tillbaka.

Istället för Hugo skulle Daniel Ljungman ta platsen mellan Dragan och Pasic. Ljungman skapar en hel del och har fem avslut på mål, dock utan resultat.
Hans kedjekamrater är ju inte direkt de hetaste på isen. Anser att Dragan och Pasic inte bör spela ihop.
De är alldeles för lika i sitt spelsätt och bör spela i en varsin kedja.

Backar gillar att spela mycket. Ibland när ett lag har fem backar så får backarna enormt mycket förtroende och speltid.
De brukar säga att det är då det är som roligast. Man kommer in i matchen på ett annat sett.

SSK däremot satsade igår på att använda åtta backar! Alla skulle få spela.
Mest spelade Berger som hade hela 19 minuter. Ullman som verkade piggast av dem alla fick endast 7 minuter.
Hur Malmström inte går in i roostern på åtta backar är för mig en gåta.
Han borde gå före både Brännstam och Von Sivers.

Blir inte klok på Brännstam. Han är så ojämn i sitt spel och gör misstag i typ varje match.
Låt Malmström spela och skicka tillbaka Brännstam till DIF. Vi har både juniorer i form av Hjälm och Nordberg ifall det skulle krisa med skador.

Första perioden
SSK startar matchen piggt. De skapar en del lägen och skapar tryck.
Inledning på matchen är alltid viktig. Speciellt för SSK som vill ta kommandot och gärna göra första målet.
William Haag har haft det tungt ett bra tag. Kanske ser vi att han håller på att pricka formen nu.
Han gjorde mål i förra matchen och gjorde även mål ikväll. Vilket mål de blev.
Han kommer i ett mot ett läge och drar gubben på blå med en gammal hederlig dragning där han lägger puck på utsida och åker runt backen. Sedan sprätter han upp pucken i nättaket. Kan bli en kandidat till veckans mål.
Sedan kvitterar Västervik matchen till 1-1.
De är ett slarvigt försvars spel av Brännstam och Marcinew och Willman som bäddar för kvitteringen. Tolopilo kan ej lastas för målet som uppstår av ett hop slag och pucken ändrar bana.
Efter 15 minuter slår Nordsäter sin gubbe i egen zon. Han hittar Haag med en perfekt passning som i sin tur hittar en fristående Albert Sjöberg, som kan styra in Haags hårda passning.
Riktigt snyggt hockeymål igen signerat William Haag.

Andra perioden
Med starka minnen från senaste matchen mot Tingsryd så hade jag förhoppningar att SSK inte skulle göra en lika dålig andra period som man gjorde sist.
Det var ingen fara med det denna afton. Andra perioden blev en mycket underhållande historia.
Massor av chanser åt båda hållen och ett riktigt starkt målvaktsspel av både Tolopilo och Edvin Olofsson.
De klart bästa chanserna fick SSK. Willman Borvik kunde ha gjort hattrick i perioden med tre solklara målchanser.
De närmaste var ett ribbskott, där klangljudet hördes ända till Stallarholmen.
SSK hade verkligen behövt minst en 1-3 ledning in i den sista perioden.

Tredje perioden
Den tredje perioden börjar mindre bra.
SSK startar försiktigt och de kommer att straffa sig.
Efter 4 minuter missar Brännstam sin gubbe vid blå och hamnar i efterkälke och Västervik kommer i ett tre mot ett läge.
Dahlström gör ett fantastiskt hem jobb, men kan inte avstyra passningen.
Brännstam väljer att åka på samma gubbe som Dahla och det friställer Hilmersson helt och han kan finta bort Tolopilo och peta in kvittering retfullt enkelt från en minimal vinkel. 2-2 är ett faktum.

SSK har spelat ganska bra boxplay senaste tiden men ikväll så skulle man släppa in ett mål.
Västervik har några riktigt bra spelare och deras transatlanter är riktigt bra.
Myles Powell hittar Tolopilos lilla hål som han släpper ovanför sin axel.
Otroligt skickligt att prickskjuta på en yta lika stor som en colaburk. SSK boxen var alldeles för ihopsjunken och gav Myles gott om tid att sikta och avfyra sin kanon.
SSK har tappat ledningen åter igen. Vet inte vilken gång i ordningen vi har sett det.
Sedan så gör Västervik även 4-2. Det är ett mål som Anderberg och Hjelm vill ha tillbaka.
De är en tekningsvariant där Västervik vinner tekning i egen zon. De skickar iväg en stenhård passning i runden och friställer helt William Wiå.
Han skrinnar förbi en tittande Anderberg och kan enkelt sätta pucken bakom en överspelad Tolopilo.
Kanske skulle man ha haft en annan tekare än Ljungman i det läget. Han var genomgående sämst på att teka och hade endast 33% vinster.
Detta är något som även Gråhns tog på sig efter matchen. Har man inte koll på sånt under en match ? Slarvigt.

SSK plockar målvakten och lyckas faktiskt göra ett mål också. Det är Anderberg som avlossar sin kanon, men då var det enbart 15 sekunder kvar av matchen.
Närmare än så kom man inte denna afton. Ännu en udda måls förslust. Det börjar bli en vana.

Sammanfattning
SSK gör två bra perioder. Tyvärr så räcker inte det i den här serien.
De kunde ha räckt ifall SSK kunde ha gjort mål på sina fina chanser under andra perioden.
Men det är små marginaler som dessvärre inte är på vår sida. Frågan är när ska det vända.

Nu väntar närmast ett dubbelmöte med Modo.
Ett Modo som vann över HV igår och verkar ha hittat en harmoni i sin trupp.
Om vi har svårt för att vinna i Västervik så är det minst lika svårt att vinna uppe i Ö-vik.
Men det har vi gjort förut och plockade även poäng senast vi mötte dem. Då vann Modo med 5-4 efter straffar.
Kan vi få bort misstagen och sätta våra målchanser så tror jag det finns skrällvarning imorgon.
Känns som SSK kan som mot Karlskoga skrälla. Det krävs dock att Tolopilo eller Bergvik gör en kanon match, för det kommer gå undan när pucken släpps imorgon klockan 15.00

Till dess så får ni ha en trevlig lördag. Ät något gott och fyll på glaset med godricka och tänk på annat än ishockey.

”winning is a habit” – känns inte lika roligt att skriva det längre. Inte trovärdigt.