Lagbanner
Per Nygårds om sin roll och vägen för att bli elitspelare: "Krävs att man har den rätta viljan"
Per Nygårds.

Per Nygårds om sin roll och vägen för att bli elitspelare: "Krävs att man har den rätta viljan"

Lasse Bergström fick en pratstund med Sportklubbens juniorsportchef Per Nygårds som berättar om sin roll, vad SSK kan erbjuda en talangfull spelare, röd tråd inom föreningen, att slå ur underläge, om han kan dra nytta av tidigare erfarenheter med mera. - En del har en utvecklingskurva som ser så bra ut, att det till och med kan vara väldigt få år som de blir verksamma i SSK:s A-lag, säger Nygårds till SvenskaFans.

Vad är målet med ditt SSK-uppdrag? 
- Att bedriva en verksamhet som ger förutsättningar till våra spelare att få utvecklas i sin takt. Att efter sin egen förmåga nå gruppens och sina egna mål. Det stimulerar och motiverar till ökad träningslust och ökar förståelsen till vad som krävs för att nå framgång, säger Nygårds när SvenskaFans når honom per telefon.

Du har varit i denna roll i en säsong nu, hur känns det nu efter att ha avverkat denna första säsong? 
Vi har en målbild, som vi känner att vi är i fas med. Det finns många ungdomar i verksamheten som har en bra chans att kunna få fortsätta med ishockey på en högre nivå, långt upp i senior ålder. En del har en utvecklingskurva som ser så bra ut, att det till och med kan vara väldigt få år som de blir verksamma i SSK:s A-lag. Detta för att de tidigt visar spetskvaliteter för att spela i SHL och eventuellt också i NHL!

Hur undviker man att hamna i en situation likt den som Erik Karlsson och NIU hamnade i, när han först började i SSK hockeygymnasium, men sen hoppade av efter bara några månader? 
- I Eriks fall så ville han flytta hem efter den 1 februari och återgå till sin vanliga trygga uppväxtmiljö! Erfarenheten säger att det är bäst att inte flytta för långt bort i tidig ålder även om det så klart finns undantag med spelare som har klarat det galant. Det här är sånt som kan hända, men det kan vara svårt att förutse. Det går såklart inte att veta eller ta höjd för. En del är inte mogna att i ung ålder lämna den vana trygga hemmiljön och då får man ju lov att korrigera förutsättningarna, när så behövs.

Vad kan Södertälje erbjuda en talangfull tonåring som vill lyckas i denna sport?
- Våra ledare är skickliga på olika saker som spelarna får ta del av. Teknik, taktik, mentalt och så vidare. Trots den krävande miljön som det är inom juniorverksamheten på elitnivå så är det viktigt att fortfarande vara ”mänsklig” när man är i sociala sammanhang. Både som ledare och spelare… 
Att kunna gå in och gå ut ur rollerna man har i livet, det försöker vi jobba med. Att verkligen se till individens individuella behov och att vara observant och lyhörd för vilket stöd och styrning som behövs. Det skiljer sig åt från spelare till spelare. Tvåvägskommunikation är såklart också viktigt. Kanske det allra viktigaste. Det som absolut krävs för att lyckas är att man för det första har den rätta viljan.

Hur kan man förklara att exempelvis USA kunde vinna mot dåvarande Sovjetunionen i OS 1980? Eller att Finland för den delen kunde vinna föregående världsmästerskap med ett lag som tippades missa slutspelet?
- Det finns väl inget lag som någonsin har maximerat sin presentation bättre än USA gjorde 1980? Det säger Per Nygårds och fortsätter: 

- Alla spelare gjorde nog sitt livs match. Kraftigt påhejad av publiken. Man hade också en lagledning som hade förberett spelarna extremt noggrant för denna match och för OS överhuvud taget. Samtidigt som Sovjet inte riktigt förstod vad som väntade. De blev därmed onödigt passiva. Därefter alltmer desperata. Det ledde bland annat till ett mycket ovanligt målvaktsbyte med mera. Detta efter några oturliga mål emot som skapade en alltmer större frustration. Det fanns förmodligen också en övertro att någon annan i laget tillslut ändå skulle fixa till det för Ryssarna (eller dåvarande Sovjetunionen). Man insåg helt enkelt försent att matchen höll på att glida dem ur händerna och hade ingen beredskap för ett dylikt scenario.

Har du nytta av dina erfarenheter från 2011, vad gick fel då och hur undviker man att det händer igen?
- Det var en otroligt tuff ”smäll” att lämna Läkerol Arena med endast en poäng med bara några få matcher kvar av serien. Med tanke på hur matchbilden var. Med ett stenhårt ribbskott, bra puckinnehav och massor av målchanser. Det skapades absolut chanser som normalt leder till seger. Men vi lyckades inte vara effektiva i förhållande till alla skapta lägen. Det är sådana matcher som gjorde att vi till slut hamnade i ett ovisst och osäkert kvalspel, Per fortsätter: 

- Precis som för Tre Kronor nu i VM, så var det inte i den sista matchen, som vi missade slutspelet och istället hamnade i kvalspel. Utan det var oförmågan att vinna flera tidigare matcher, trots bra spel. En säsong och dess placering är många matcher som sedan sammanfattas i en tabell. Visst tänker man ibland på denna match och dess betydelse men även på exempelvis Skellefteå borta. Det var en sådan match som vi kunde och borde ha tagit tre värdefulla poäng. Istället så blev det bara en poäng.  

Vilken karaktär på lag har SSK J18/J20, som det ser ut i nuläget? Är det viktigt att det finns en röd tråd genom hela föreningen beträffande hur man vill spela? 
- Ja, det kan det vara. Samtidigt så kan inte ungdomarna vara totalstyrda och man behöver faktiskt få vara kreativ för att kunna optimera sin individuella förmåga. Positioner och noggrannhet är viktigt men man får ej att vara låsta i sina lösningar utifrån olika uppkomna situationer, Nygårds fortsätter:

- Lite senare i J18 och i J20 så måste de formeras mer in i ett taktiskt kunnande för att kunna ta steget upp i seniorverksamheten. Det krävs för att nå framgång. De här frågorna ska klubben försöka sätta fingret på i höst. I samråd med Samuelsson, Bemström och Bozic. Annars kan det bli ett alltför stort steg och ta för att vara aktuell för A-lagsspel. Spelaren måste kunna följa en struktur i spelet när det är dags att pröva seniorspel, asvlutar Nygårds.
 
Så avslutas det trevliga samtalet med den mycket sympatiske ungdomssportchefen Per Nygårds.    
Och visst känns det som att SSK är på rätt väg genom hela organisationen?

Lars Bergström 2021-06-10 05:00:00

Fler artiklar om Södertälje

Magnus Bogren: ”Vi har en väldigt bra grupp”