MoDo - Södertälje
2 - 1

Se upp Modo - här kommer Tälje!
Fotomontage: Janne Willman

Seriefinal mellan ettan mot tvåan blev en fartfylld match där Modo vann efter stor dramatik i matchens sista minuter.

Modo på bortais är den tuffaste möjliga utmaningen man kan tänka sig i årets upplaga av HockeyAllsvenskan.
Ett Modo som innan radat upp mängder med segrar i rad. Det kan inte ha undgått någon att de var uppe i tolv raka.
Så oerhört trött på att höra detta i omgång efter omgång. Nån måste sätta stopp på eländet.

Tänkte sedan länge att de enda laget som kan hota segersviten var SSK. Man inte bara hotade, utan man utmanade verkligen Modo i hela matchen ända tills två minuter återstod.
Har inte orkat titta på reprisen hur den avgörande pucken kunde hamna i mål. Var så frukstansvärd besviken och arg för att inte ha fått med sig en enda pinne från denna toppmatch. Tänkte på min kollega Adam Gunnarsson som var på plats med tre andra tappra supporters och skrek sig hesa under hela matchen. De är nästan så att de lyckades överrösta de få Modoiter som var på plats. Inte bara vi som har svikktande publiksiffror, men en toppmatch mellan ettan och tvåan borde dra mer än 3200 personer. Det är nog nu sviterna av elräkningar, höga matpriser och höjda räntor börjar visa sig på allvar. Det kan vara att julen närmar sig med alla dess utgifter och då unnar sig de flesta något extra gott att båda äta och dricka och kanske köper nån fin julklapp i SSK shoppen på stan.

Hur var matchen?
Modo rivstartar och får ett numerärt överläge direkt i första bytet.
Tanken man fick var att nu smäller det på en gång. SSK reder ut anstormningen tack vara uppoffrande spel och med ett stabilt målvaktsspel av Talapila. Efter den inledande Modo pressen tar SSK över perioden. De sätter hög press på hemmalagets backar och tvingar dem att sprida puckar i ren panik. De skapar fem klara målchanser under den första perioden och borde ha gjort ett par mål redan då. Närmast mål var Lucas Carlsson som sköt i stolpen. Albin Carlson har också ett superläge där han har öppet mål, men skjuter inte direkt och då hinner Gudlevskis förflytta sig. Även Alba och Liljegren har vassa chanser, men perioden slutar mållös.
Vi såg inte så mycket av Modos offensiv i den första perioden, den stannade ofta i mittzon som SSK kontrollerade behärskat. SSK vann även de flesta närkamperna. Tempot var högt under hela perioden och matchen var mycket underhållande att se, även om C-More kommentatorn drog ner matchupplevelsen avsevärt.

Matchbilden från första perioden bytte skepnad i den andra perioden. Modo tog över spelet mera och mera och Talapila fick göra flera svettiga räddningar. Han hade även god hjälp av sina stolpar under kvällen och ett tag såg det ut som han hade en sån kväll där han tar allt. Det har vi sett honom göra, ofta och övertygande.

Krastenbergs har fått utstå en hel del kritik under säsongen, då han endast mäktat med ett mål på 23 matcher. Han skapar sig lägen i varje match men pucken vill inte in. Ikväll så fick han äntligen göra mål igen, fint framspelad av Pasic. Renars har ett mycket bra skott och han kanske visste var han skulle skjuta då hans Lettiske landslagspolare Gudlevskis stod i Modo målet. Krastenbergs var även nära på att bli matchhjälte då han in sista perioden avlossade sin kanon, men träffade kryssribban, dessvärre. Små marginaler är det i hockey. Gillade att Dahlström sätter sig i båset brevid Krastenbergs och lyfter symboliskt bort bördan från hans axlar. Hoppas att de släpper för honom, det är han värd.

Det är just dom små marginalerna som är skillnaden i en sån här jämn och tät match. Ingen hade protesterat ifall SSK hade vunnit, det hade varit rättvist, sett till hela matchen.

SSK ledde med 0-1 efter den andra perioden, men vi som följt serien vet att Modo är mycket starka i tredje perioden och har varit det hela säsongen. Efter ett mönsteranfall så väggspelar sig Niederbach till ett läge och sprätter pucken högt upp på Talapilas plocksida. Tanken var att nu kommer Modo att öka takten av bara farten. SSK lät dock inte detta ske. Man fortsatte ha hög press på Modos backar och gick för tre poäng. Vet inte om detta var taktiskt bra, men de är svårt att spela på ett oavgjort resultat också. Jag hade nöjt mig med en poäng, borta mot Modo, alla dar i veckan. Hade en otäck känsla i kroppen när jag såg hur klockan i tredje perioden rann snabbt iväg. Tänkte hela tiden att hur lång tid har vi på oss att kvittera när Modo tagit ledningen. Sjukt att tänka så.
Mycket riktigt så blev det ju även så. Två ynka minuter kvar av matchen så händer det som inte fick hända. En studspuck, flipperpuck, mycket folk framför mål. Kunde detta ha undvikits eller är det maximal otur. Tror de är en kombo. Ett lag som har 12 segrar i rad har oftast flyt och det hade verkligen Modo ikväll.
SSK jagar kvittering och plockar ut målvakten. De skapar också chanser till kvittering men de vill sig inte riktigt på slutet. Stänger av Tv:n och är så förbannad och ledsen.
Hade svårt att somna, tänkte på matchen en lång stund innan jag somnade.

När jag fått lite sömn och lugnat ner mig tänker jag på matchen mera nyanserat.
Det här var ju en värdemätare och högsta klass. Vi har visat att det här laget är att räkna med.
Det finns en trygghet i försvarsspelet som är vackert att skåda. De är platsväxlingar som om det vore kugghjul i en maskin. Effektiviteten har ju varit ett problem under säsongen men innan Modo matchen hade vi gjort elva mål på två matcher och endast släppt in två. Vi har målskyttar i laget, men de är några som behöver steppa upp lite när det gäller den biten.

Tror SSK spelarna vill så snabbt som möjligt spela nästa match. De vill jag också.
Kan man prestera samma hockey på lördag mot Mora så kommer det bli seger.
På lördag är Videll tillbaka hoppas jag. Kanske hade han varit det SSK behövde igår för att ta tre poäng, vem vet.
Ännu en sak som var glädjande igår var SSK:s boxplay. Det gick nog åt många ispåsar i båda lagen, då flera skott blockerades. Märktes att det var en prestigematch.
Det står nu 1-0 till Modo.
Vi är redo för för många möten med Modo, är ni redo för oss? Längtar redan till 11 januari 2023 då ni kommer till Templet.