Lagbanner
SSK Dam och Mirey Saado siktar högt: “Har hittat kärleken för sporten igen"
Mirey Saado, nummer tolv, med pucken. Foto: Per Eliasson.

SSK Dam och Mirey Saado siktar högt: “Har hittat kärleken för sporten igen"

SvenskaFans träffade en av damlagets trotjänare i form av Mirey Saado. Hon berättar om sig själv, sin karriär, damlagets säsong, drömmen om avancemang med SSK, att hon fått tillbaka glöden för sporten, publikmatchen den 30 januari, med mera. - Det har alltid varit en dröm att få vara med och ta upp SSK till SDHL, säger Saado till SvenskaFans.

- Jag är back och har spelat som det i tio säsonger. Skulle säga att jag är en väldigt defensiv spelare. En stabil back med ett bra spelsinne. Jag tycker det är kul med positivitet bland varandra och man måste ha lite kul när man här, säger Mirey och fortsätter med att ta oss igenom hennes karriär och sina bästa hockeyminnen:

- Har spelat här sedan jag var sex år gammal. Så de flesta minnena jag haft är när jag var ung och spelade “Mitt i cupen” och när vi vann guld där, sen var det häftigt att få kvala med damlaget mitt första år till Riksserien och vi kom väldigt långt så det blev lite bussresor och när man var ung så kändes det häftigt att få vara med. Jag har varit med Region U18 också. Det är lite sånt. Stålbucklan har varit häftigt även om det inte gått så jättebra för vår del eftersom vi inte hade ett vidare stabilt lag i min årskull men det är några minnen i alla fall.

Har hockeyn alltid varit nummer ett?
- Ja, absolut!

Livet som ideell hockeyspelare kanske inte alltid är det lättaste. Något som Mirey upplever när hon ska kombinera spel i Södertälje med studier i Närke.

- Det är väldigt tufft faktiskt. Jag pluggar på universitet i Örebro och det är väldigt svårt att göra både och. Speciellt när jag måste vara på plats i skolan, det blir väldigt tufft. Man får kompromissa lite med tränarna och även med skolan för den delen för att lyckas. Jag gör mitt bästa för att vara här så mycket jag kan.

Vi träffas innan en samling inför match mellan SSK-Almtuna. En match damlaget vann med 7-2 och därmed är klara för vidare kval mot SDHL efter det att topp-4 östra spelats färdigt.
Saado gjorde comeback efter en tre veckors lång frånvaro på grund av hjärnskakning och hon är nöjd med lagets säsong så här långt.

- Det känns väldigt bra. Vi har faktiskt presterat bra den senaste tiden och vi har kommit upp i vårt mål att ta oss till topp-4 och därefter komma topp-2, så det känns väldigt bra hittills. Det ska bli kul och se hur långt vi kan ta det.

21-åringen har spelat 16 matcher i år och noterats för sex poäng i form av ett mål och fem assist.

- Personligen tycker jag att det har gått väldigt bra fram till skadan senast. Tycker jag har gjort en av mina bättre säsonger. Det är nog för att jag har hittat kärleken till sporten igen. Det har varit mycket med skolan men nu har det varit bra och man har kört hårt hela tiden. Så det känns väldigt bra både på och utanför isen just nu.

Ja, för glöden för sporten sattes på prov ett tag när hon började studera i Örebro.

- När jag precis började studera så tappade jag det väldigt mycket. Det var jättesvårt att vara på plats både i Örebro och här. Då tappade jag kärleken för sporten lite grann och det gick inte bra på träningar för att jag inte tränade ofta och då tappar man mycket när man inte håller igång. Det var tufft en period. Det var tråkigt att spela hockey men så småningom fick jag tillbaka det och nu finns det inget bättre än att vara här.

Något du skulle vilja utveckla i ditt spel?
- Farten!

Har du drömmar om att få spela i SDHL?
- Det skulle jag självklart säga. Det har man haft sedan man var ung och det har alltid varit en dröm att få vara med och ta upp SSK till SDHL. Så självklart finns det.

Ny headcoach inför säsongen är 30-årige Sarah Åberg som haft en gedigen spelarkarriär.
Hon får även mycket lovord av Saado.

- Hon gör det jättebra och det är kul eftersom hon var min idol när jag började spela med damlaget, då spelade hon också och det är skitkul att faktiskt ha en kvinnlig huvudtränare för en gångs skull. För det blir på ett annat sätt. Hon förstår oss bättre än vad manliga tränare gör. Hon har gjort det väldigt bra, jag tycker hon ska våga ta för sig lite mer bara men annars har hon gjort en väldigt bra säsong och det syns också på isen.

SSK har satt upp en treårsplan för att få upp ett damlag i SDHL. Man har klarat av målet denna säsong genom att första komma topp-4 i DamEttan Östra och sedan ta sig till Allsvenskan genom att komma topp-2 i östra seriens topp-4 grupp. En treårsplan är något spelarna som varit i föreningen under en längre tid är bekanta med men den här gången verkar det kännas lite mer seriöst.

- Nu känns det som att dem har tagit det på allvar med den här treårsplanen. Och nu har de (ishockeyförbundet) utvecklat en ny serie också i form av NDHL. Det känns som att det blir mer och mer seriöst. De där uppe hjälper oss väldigt mycket och vi får bättre förutsättningar skulle jag säga. Nu har vi ett omklädningsrum på g, vi får egen utrustning och vi får uppmärksamhet i social medier. Så det har självklart blivit större förbättringar jämfört med tidigare med den här treårsplanen.

Tror du att ni kan avancera ytterligare?
- Det tror jag verkligen. Nu ligger vi etta i topp-4, överlägsna! Så jag tror absolut vi skulle klara av att slå ett annat division ett lag som vi inte mött tidigare. Som det ser ut nu så är det Malmö, jag tror absolut det finns potential för att ta sig längre än det här.

Ni är inte nöjda bara för att ni har klarat föreningens mål?
- Nej! Vi vill vidare.

Du nämnde tidigare saker som funkat bättre, ser du förbättringspotential någonstans?
- Oj, svår fråga. Nej, inget speciellt. Lite mer kanske när det kommer till träningstider och så, lite jobbigt att träna väldigt sent men det måste samtidigt passa alla med jobb, barn och familj. Man kan inte klaga så mycket på det. Inget speciellt som jag kan tänka på här och nu.

Undertecknad har försökt förstå sig på det nya kvalsystemet till SDHL, utan att riktigt lyckas.
Det verkar även som spelartruppen inte heller vet med hundra procents säkerhet hur det går till.

- Nej, inte riktigt (skratt). Jag vet att efter topp-4 så går vi vidare till DamHockeyallsvenskan och då är det två lag från vår topp-4-serie, vilket blir vi och ett utav Almtuna, Haninge eller Bajen. Vi och ett annat lag går alltså vidare till Allsvenskan tillsammans med ettan i syd. Vet inte hur många matcher vi spelar där men jag tror det är sex stycken och då tror jag ettan av oss tre går vidare, om jag inte har fel.

SSK Framtid med blandat annat Jimmy Häggqvist är några supportrar som engagerat sig mycket i SSK Dam och haft olika insamlingar. Inför säsongen har det varit två insamlingar, den ena drog in 50 000 kronor genom swish och tröjförsäljning. Den senaste drog in 44 000 kronor genom enbart swish och det verkar ha betytt en del för spelarna.

- Det har betytt oerhört mycket! Vi är så tacksamma över Jimmys jobb och SSK Framtid och vad de gör för oss liksom. Det har hjälpt oss med bussresor, bortamatcher och mat till matcher. Det har betytt otroligt mycket faktiskt.

Den 30 januari är det publikmatch i Scaniarinken. Då spelas den sista matchen i topp-4 gruppen och Sportklubben tar emot Hammarby på hemmaplan. När intervjun gjordes tillät restriktionerna 500 personer, nu är målet att få så många som möjligt. Innan restriktionerna var målsättningen en publiksiffra på 1000 personer.

- Det hade varit helt fantastiskt! Femhundra eller hundra för den delen. Vi vill spela för så många som möjligt.

Kom och ge damlaget ditt stöd söndagen den 30 januari hemma mot Hammarby klockan 16:00.

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-01-22 05:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar