Lagbanner
SSK greppade halmstrået - men onsdagen kan bli viktig oavsett tabellutgång
Fotomontage: Janne Willman.

SSK greppade halmstrået - men onsdagen kan bli viktig oavsett tabellutgång

SSK stod för en stark vändning under söndagen när man vann med 4-3 efter förlängning i Norrköping mot Vita Hästen. Man greppar därmed ett halmstrå och möjligheten att undvika kval existerar inför onsdagens avslutande omgång i HockeyAllsvenskan. Man har inte sitt öde i egna händer men jag tar gärna en seger, kval eller ej, av en specifik orsak.

Hade hoppats ta mig till Norrköping men min skjuts hade insjuknat under lördagen.
Försökte hitta någon att lifta med på sociala medier utan resultat, det var bara att ställa in sig på ångest framför datorn…

SSK kom ut ganska starkt och skapade en del farligheter.
Andreas Hjelm och Joseph Berger hade två bra lägen från den vänstra tekningscirkeln men Adam Ohre stod pall.
Södertälje för spelet men sedan skulle Vita Hästen få powerplay halvvägs in i perioden efter en utvisning på Henrik Malmström.
Vita Hästen har ett otroligt farligt powerplay och de fick bra snurr ganska snabbt.
Emil Aronsson blir av med klubben, inte långt efter hittar Joshua Wilkins en yta mitt  i SSKs diamant och trycker in 1-0.
Villiam Haag får även ett jätteläge under slutminuterna av första men Adam Ohre lägger sig ner längs isen och får stopp på pucken.

Man får även ett powerplay med sig när det återstår femton sekunder av öppningsakten.
Inget man utnyttjar i slutet på första men 27 sekunder in i andra skjuter Andreas Hjelm från blålinjen och pucken letar sig in bakom Ohre som har trafik framför sig.
Den andra perioden känns mer jämn och spelet böljar fram och tillbaka.
Det känns dock som Vita Hästen har övertaget och en del väldigt märkliga beslut sker ibland från ett Södertälje som i vissa situationer känns helt paralyserade.
Vita Hästen gör nästa mål efter lite hönsgård i egen zon, samme Wilkins gör 2-1 i skottsektorn med ungefär sju minuter kvar.
Noterade att Villiam Haag hade kunnat sätta stopp för anfallet då han hade en möjlighet att hinna först på en puck i rundeln men efter dålig kommunikation med Jansson (antar att det är därför) åkte han aldrig på pucken och det blev en stressig situation istället.
Kevin Stenlund utökar Vita Hästens ledning inte långt därefter när han trycker in en billig retur från Nikita Tolopilo.
3-1 är ställningen inför period nummer tre.

Tycker period tre börjar ganska ängsligt, likt matchen i fredags mot Tingsryd.
Mycket en och en, ingen verkar vilja ta initiativet.
Krävdes att någon skulle ta initiativ för att bryta mönstret.
Tur då att vi har Albert Sjöberg!
Han bryter sig inåt i banan när han tar sig in i offensiv zon och sätter den mellan benen på Ohre. Tror målvakten vill ha tillbaka den men en fin prestation oavsett.
3-3 kommer bara någon minut senare när Lucas Nordsäter passar vidare en retur efter skott från Sjöberg till Daniel Ljungman som trycker dit pucken. Det blir videogranskning då Nordsäter var på Ohre men han bedöms bli intryckt av en spelare från hemmalaget.
SSK får energi men jag tycker ändå det är ganska jämnt, skulle säga att Hästen var närmare ett fjärde mål än Södertälje.
Haag hade ett fint skottläge i slutskedet men det blev inte mycket av det.
SSK tog en time out när 16 sekunder återstod av ordinarie tid och man hade tekning i offensiv zon men det hann inte hända något.

Övertid att vänta och pulsen höjdes några gånger…
Vita Hästen har en del spelare man inte vill ge tid med pucken och de hade några längre anfall men tycker ändå laget skötte man-man-spelet väldigt bra.
Emil Aronsson skulle avgöra med 59 sekunder kvar av förlängningen. Han bryter in fint och får ner Ohre, ska bara lägga in den men Hästenbacken får dit en klubba och rensar, ingen ser att pucken passerar linjen.
Här bröt man mer eller mindre ihop…
Domarna ringer dock på händelsen och konstaterar att pucken hade passerat mållinjen med små marginaler.

En stark vändning och hoppet lever. Förhoppningsvis höjer detta moralen efter några tuffa bataljer den senaste tiden.
 
Förutsättningarna är enkla inför onsdagen: Tar SSK tre poäng borta mot Troja/Ljungby, samtidigt som Almtuna förlorar under ordinarie tid hemma mot Västerås och man tar in fyra i mål i målskillnadskolumnen, slutar man tolva och spelar i HockeyAllsvenskan säsongen 2022/2023. Lär behövas att man får till en bättre målskillnad och inte bara samma, Almtuna har just nu fyra fler gjorda mål än SSK.

Sannolikheten för att detta ska inträffa? Mycket liten men tillräckligt stor för att inte ge upp riktigt än. Ser även onsdagens match som viktig oavsett tabellutgång.
Då tänker jag främst på det mentala. Pressen i en play out ligger redan på Södertälje.
Att markera i grundseriens sista omgång kan bli viktigt, endast två dagar inna kvalet börjar.
Framförallt vill jag inte gå in i en sju matchers lång serie mot laget som sköt oss till en play out. Det mentala i den typen av matcher är A och O, det vet alla, det blåser redan lite försiktigt positiva vindar kring Troja för tillfället enligt insatta. De behöver inte få med sig en sådan seger inför kvalet.

Hoppas kunna vara på plats på onsdag nere i Ljungby, ser ut att få lift ner!
Nu hoppas vi på “miracle on ice” på onsdag!

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-03-13 20:52:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar