Lagbanner
SSK startar projekt för att motverka våldet mot kvinnor: “Vill att man ska gå till sig själv”
Sara Jonsson, kommunikationsansvarig i Södertälje SK.

SSK startar projekt för att motverka våldet mot kvinnor: “Vill att man ska gå till sig själv”

Den 16 maj gick Sportklubben ut med ett pressmeddelande gällande att man startar upp projektet “Inte i vår arena” med syftet att motverka våldet mot kvinnor och för att värna om föreningens ungdomar. Initiativtagaren till detta projekt är klubbens kommunikationsansvarig, Sara Jonsson. - Vi vill att man ska gå till sig själv och det är det vi som klubb gör nu, att vi rannsakar oss själva och funderar på hur vi kan bli bättre, säger Sara till SvenskaFans.

När Sportklubben under söndagen gick ut med projektet mottogs det med mängder av positiv respons. Ett projekt som kan sammanfattas i en mening: Södertälje SK står upp mot mäns våld. En stor del av projektet är att värna om föreningens ungdomar och se till att SSK som klubb är en bra förebild för de unga som spenderar sin fritid i klubben.

- Vi har startat projektet “Inte i vår arena” eftersom man behöver en synkoll om man inte har sett den väldig tråkiga samhällskulturen. Vi har stora plattformar och en stark röst nog för att göra skillnad i frågan, i en väldigt mansdominerad bransch. Vi gör det här för att internutbilda och ta ansvar för våra ungdomar i vår organisation. Där har vi en stark röst för att nå ut och det gör vi tillsammans med kvinnojouren här i Södertälje, säger Sara Jonsson när SvenskaFans når henne per telefon.

Två saker ligger bakom initiativet. Dels ett längre samarbete med kvinnojouren i Södertälje och annat volontärarbete som gjorts inom klubben, som exempelvis att man samlade man in julklappar till utsatta familjer i julas och även Saras egna erfarenheter.

- Jag har jobbat i den här branschen sedan jag var 14 år egentligen och det behövs en förändring och då måste man belysa problemen. Därför kände vi att vi måste komma igång med det här. Och syftet är att fler föreningar ska ta efter och gärna kopiera projektet rakt av och haka på. Fler måste ta ställning i frågan. Den kultur som finns i de flesta hockeyklubbar måste man bli medveten om och börja jobba med.

Vad tror du klubbar i stort behöver bli bättre på i den här frågan?
- Det är väl att ändra kulturen och de normer som finns. Det behöver inte nödvändigtvis handla om att man känner en person som slår någon annan men att man kanske inte alltid tar ställning eller säger ifrån. Man måste i vissa situationer ta ställning för att förändra kultur och normer i dessa mansdominerade branscher. Och utbildning är viktigt, vi behöver vara förebilder för alla barn och man måste bli lite modigare när det kommer till att säga ifrån.

Pressmeddelandet klubben gick ut med innehöll ett tydligt budskap till övriga hockeysverige: Man vill att fler klubbar hakar på för att skapa förändring. Något Sara belyser vikten av för SvenskaFans.

- Det krävs fler som hakar på och som pratar om det. Det kommer inte hända något bara för att vi gör det. Det är inte ett problem enbart inom hockeyn utan samhället i stort. Fler måste ta ställning för att ändra kulturer och beteenden som funnits sedan en lång tid tillbaka. Våra spelare är kanske inte influencers men folk lyssnar på vad de säger. Om man har en stark röst måste man utnyttja det. Det är en mansdominerad bransch men det är även mest män som följer oss, så vi når ut till den målgrupp som behöver ta del av det här. Därför är det viktigt att man tar möjlighet till att skapa förändring.

Hur ser ert samarbete med kvinnojouren Annfrid ut?
- Vi har genom vår huvudpartner Scania satt ihop samarbetet och vi fortsätter gärna det i den här konstellationen, för det är superviktigt! Och i detta samarbete kommer vi arbeta närmare med kvinnojouren och ta stöd rent internt och utbilda fler. För vi är inte proffs men det är dem. Därför är det viktigt att de är en del av detta, de gör ett fantastiskt arbete.

Tre tydliga områden nämns där klubben behöver vara bra förebilder: Vid matchevenemang, sociala medier och bland ungdomar inom organisationen. Vad gäller ungdomarna finns en tydlig plan.

- Där kommer vi också ta hjälp av kvinnojouren både för att prata med barnen och för att utbilda ledarna, för att ge dem stöd och vägledning i hur man kan agera och vara närvarande när det gäller samtal i omklädningsrummet och sådana bitar.

Ni nämner även att ni har en kultur på sociala medier som inkluderas i värderingarna, hur jobbar ni där?
- Det är det som gör att vi döpt det till “Inte i vår arena”; För detta gäller alla arenor där vi verkar. Herrlag, damlag, ungdomsverksamhet bland annat men även den kanske största delen, på nätet. Där vill vi kanske ta ett ännu större grepp kring hur tongångarna är och vad som är okej och inte, säger Sara, som inser att det är ett svårt och långsiktigt arbete klubben har framför sig;

- Det är en jättestor och komplex fråga. Vi har så klart en plan men det är ingen kortsiktig kampanj, utan det här är ett långsiktig jobb och det är något vi kommer vilja bli bättre på. Allt är inte okej. Som vi skrev i texten; Att man har respekt för varandra fast man inte alltid tycker lika. Det är väldigt lätt att sitta på internet idag och ha en ton och chargång som man annars kanske inte skulle ha haft om man pratade med någon personligen. Vi behöver vara förebilder i arenan men även där många växer upp numer, på internet.

Sedan är det den tredje delen: Matchevenmang. Där vill man belysa vikten av att alla tar sitt ansvar och det är något Sara beskriver väldigt väl med sin långa erfarenhet.

- Där behöver väl alla bli bättre. Jag brukar själv känna som en tjej som jobbat i ishallar stora delar av mitt liv, att vi alla har ett jättestort ansvar här. Om man inte är personen som gör opassande saker, kan man vara den som säger stopp. Det har jag saknat i alla år, nu är jag 28 år och kan säga ifrån själv men det kunde jag inte när jag var 15 år. Jag önskar att man som tjej inte behöver utstå sådana saker. Det tycker jag är superviktigt. Det jag hoppas är att alla SSK:are skriver under på det här, för jag tror inte någon vill ha en sådan arena egentligen men då måste man som utomstående också våga säga ifrån om något känns fel.

Hur vill ni att alla som läser det här ska tänka i frågan framöver?
- Vi vill att man ska gå till sig själv och det är det vi som klubb gör nu, att vi rannsakar oss själva och funderar på hur vi kan bli bättre. Jag tror att de flesta har blundat för saker någon gång i ens liv och känt att det inte är ens ansvar men det behöver bli allas ansvar. Man behöver ha bättre civilkurage. Det är därför vi gör det här, för det är mycket män och det krävs att de tar ställning i frågan och inte bara jag som är en relativt ung tjej. Utan att det hade kunnat vara ens syster eller kompis, att inse att vi alla behöver hjälpas åt, att man sätter det i perspektiv. Där kan jag bara gå till mig själv. Jag förstår att det kan vara läskigt att behöva ta obekväma beslut men jag tror att det är det som krävs för att det ska bli en förändring. 

Läs mer om Sportklubbens projekt: "Inte i vår arena".

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42021-05-21 10:18:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Magnus Bogren: ”Vi har en väldigt bra grupp”