SSK vek inte ner sig – tre tunga poäng i hemmapremiären

Äntligen! Tänker inte på Gert Fylking när han skrek “Äntligen!” för första gången år 2000 vid offentliggörandet av Nobelpristagaren i litteratur. Detta blev en tradition som han upprepade flera gånger, vilket ledde till att han till slut blev portad från evenemanget.
Tänker istället att ”Äntligen!” börjar ishockeyn på allvar, då vi kämpar om poäng i varje match. Vi får hoppas att ingen likt Gert blir portad och att allt sker i sportslig anda, både på isen och på läktaren.

En hemmapremiär mot Nybro låter inte som den mest upphetsande motståndaren. Hade varit betydligt roligare att möta Björklöven i en premiär på en fredag.

SSK hade samma manskap som i den senaste matchen mot AIK. SSK startade matchen i ett furiöst tempo där puckarna haglade fram och tillbaka vid Nybromålvakten. De var som arga bin som surrade runt vilsna smålänningar. Var helt säker på att det snart skulle komma ett mål eller att Nybro skulle ta en timeout. Trycket varade i nästan tio minuter och en onödig SSK utvisning fick tempot att stanna av lite. SSK reder ut sitt boxplay utan problem och får själva ett Powerplay i slutet av perioden. SSK borde ha gjort ett par mål i den första perioden men måste även berömma Nybros målvakt som gjorde en solid insats. Om SSK hade lyckats få hål på Nybro i början på perioden hade detta inte behövt bli en onödigt jämn match.

I inledningen på den andra perioden bjuder SSK på ett riktigt klassmål. De är radarparet Liljegren och Harlestam som visar hur klapp klapp spel går till. Sedan följer två tveksamma utvisningar på SSK spelare. Vid bägge tillfällena gör Nybro mål. De har ett bra PP som kommer att ge dem en del poäng i serien.
För ett par år sedan skulle SSK vika ner sig, men dagens SSK gräver istället fram ännu mera vilja och det ger resultat. Norbes kvittering till 2-2 är även det ett klassmål och framförallt ett viktigt sådant.
I mitten av andra perioden så uppstår en tilltrasslad situation där Nolan Stevens kommer in lite sent i situationen och sätter upp en tackling i huvudtrakten av Nybros Jesper Mångs. I boxning hade det varit knockout och Nolan hade utsetts till segrare. Nu fick Nolan matchstraff och lär bli avstängd ett par matcher efter detta. Nybro fick fem minuters PP som de själva förstörde med att ta en utvisning när två minuter var kvar på den. Det var matchavgörande att SSK inte släppte in mål under den utvisningen.
SSK gjorde om lite i kedjorna och Egor Polin fick spela på Nolans plats.
Viktor Liljegren fortsätter att imponera med sitt kyliga spel och förmågan att leverera under tryck, vilket demonstrerades genom hans eleganta backhand i krysset som återigen gav SSK ledningen.

SSK känns stabila i den tredje perioden och spelar stundtals på ren säkerhet. Liljegrens form har verkligen var ett utropstecken. Han fortsätter att producera poäng när han hittar en fri Harlestam i slottet som skjuter direkt och hittar nätmaskorna för andra gången denna kväll.
Nybro ger sig inte trots att det står 4-2 på tavlan. De gör även nästa mål i matchen vilket innebär att den halvfulla arenan får uppleva dramatik även i den här matchen. Timeout och utplockad målvakt skapar alltid lite extra spänning, även om det känns onödigt.  Nybro ger sig själva inte chansen att kvittera då de drar på sig utvisningar i slutminuterna.  Närmast mål är Meyer som missar öppet mål från mittzon. Där tror jag faktisk att även jag hade träffat.

SSK vinner rättvist med 4-3 och har fått en fin start på serien.  Måste berätta att efter försäsongen och de två inledande matcherna så har jag fått en ny favorit i laget. Det är Carter Souch. Oj, vad han är bra. Han är otroligt skicklig på små ytor. Han har bra puckkontroll och ett snabbt skott. Carter hade igår flera högklassiga lägen att göra mål, men den här gången lyckades han dock inte överlista Nybros målvakt. Han sköt åtta skott under matchen igår vilket talar ett tydligt språk. Vi får se hur det här fortsätter, men det ser onekligen bra ut.

Det verkar som att SSK:s publiksiffror inte riktigt sköt i höjden, trots en räntesänkning från Riksbanken som var mindre än en sockerbit i en kaffekopp. Kanske är det dags för SSK att överväga lite mer kreativa lösningar, som att inkludera en gratis korv med bröd eller kaffe vid köp av biljettpaket, eller varför inte en "Gå två matcher, betala för en och en halv" kampanj?

Nu är hösten här och löven i träden har börjat falla ner på marken. Medan löven faller och lövblåsarna går på högvarv, hoppas vi alla på att vårt SSK ska 'blåsa bort' lövens favoritskap och gå upp i serieledning.