Tolopilo räddade SSK - nu väntar ett vägskäl
Fotomontage: Janne Willman.

Nej, det var inte vackert när SSK bröt sin förlustsvit samt BIK:s segersvit på bortaplan under söndagen. Nikita Tolopilo blev matchhjälte när han på egen hand bar laget till seger. På onsdag väntar en oerhört viktig match hemma mot Tingsryd. Kan man för första gången ta två raka trepoängare denna säsong, eller var detta ytterligare en ströseger?

Det var ett ganska piggt SSK som kom ut i den första perioden. Bra tendenser och en ganska fartfylld ishockey. Man var mest på utsidan när man väl kom in i offensiv zon men en första period som var över min förväntan.
Man försvarade sig ganska bra i fem mot fem men man märkte snabbt att det skulle bli tufft att behärska Karlskogas livsfarliga powerplay.

Det fanns som sagt en del positiva saker under den inledande perioden men det försvann ganska snabbt i början på andra.
BIK sköljde över SSK gång på gång och fick fast pucken i offensiv zon, hade bra uppspel och fina platsbyten samtidigt som SSK blev stressade samt slitna av en del längre byten.
Man skapade någon halvchans men man var utspelade stora delar av perioden.
Bästa läget för mål var när Mikael Eriksson snackar till sig en utvisning i samband med en målvaktsinterference och man fick spela två minuter i spel fem mot tre.
Det var dåligt tempo och slarviga passningar under det powerplayet.

Här har jag kritik till matchcoachningen, man ser ganska tidigt in i spelet att detta inte kommer leda någonstans och att de fem som är inne inte gör det tillräckligt bra, varför låter man då samma formation vara inne i ungefär 1:45 av tiden?
Speciellt när båset är vid anfallszon i andraperioden finns det alla lägen i världen att agera.
Detta var… ja… jag saknar ord för det.

Den sista perioden var snarlik.
Karlskoga har några PP-tillfällen och är nära flera gånger om.
Man släpper till frilägen då man återigen har svårt att hålla tätt i mittzon och lever farligt.
Nikita Tolopilo får agera vägg och motar 18 puckar i tredjeperioden, totalt stoppade han 40 skott. Emil Alba, en av få forwards som gjorde det bra, gjorde 0-1 6:37 in i tredje och man kan nog ifrågasätta Hellgren Smeds målvaktsarbete.
Willman Borvik gjorde sitt tionde mål för säsongen när han satte 0-2 i öppen kasse under slutminuten.

Nikita Tolopilo bar laget till seger under söndagen.
Han växte in i matchen, såg lite osäker ut under den första perioden när han släpper någon farlig retur och tappar pucken bakom eget mål vid ett tillfälle men mot slutet var han rena rama väggen.

Ett rån i Karlskoga men det enda som räknas i dagsläget är poäng.
Joseph Berger gjorde en hyfsad debut, spelade ganska stabilt och man kunde skymta lite av det där skottet man hört talas om.
Skulle vilja se mer istid för Albert Sjöberg och Ludvig Jansson, mindre speltid för Von Sivers.
Skulle även vilja att man inte rullar på tretton forwards och sju backar.
Truppen har inte så pass bred kvalitet att vi kan fördela speltid åt många.
Lite ändringar i kedjorna skulle även uppskattas. Ser inte varför två spelfördelare i form av Pasic och Dragan ska spela ihop samt två målskyttar i Squires och Borvik. Bättre att hitta olika komponenter som kompletterar varandra.

Nu på onsdag väntar hemmamatch mot Tingsryd.
En självförtroendeboost såklart att slå topplaget BIK och nu är majoriteten av pressen på TAIF. Ett bättre läge att för första gången ta två raka trepoängare denna säsong kommer man inte få men klarar man det?
Kommer krävas en höjning i spel fem mot fem, powerplay och Tolopilo får gärna göra en liknande insats. Sedan är Tingsryd absolut ett svagare motstånd än Karlskoga.

Man har samma poäng som Tingsryd i dagsläget men har bättre målskillnad och är för tillfället på rätt sida om strecket.
Vid seger är man på rätt sida med tre poängs marginal och kan i bästa fall då ha fyra lag bakom sig.
Vid förlust är man tillbaka på ruta ett. Igen.