Lagbanner
Trotjänaren laddad för kval: “Är väldigt stolt”
Foton: Per Eliasson.

Trotjänaren laddad för kval: “Är väldigt stolt”

SvenskaFans fick en pratstund med SSK Dams forward, Bim Schalén. Hon berättar bland annat om säsongen så här långt, stundande kval uppåt, skadeproblematiken och förbättringarna kring damverksamheten. - Ert stöd betyder väldigt mycket för oss, säger Schalén till SvenskaFans.

- Jag är en väldigt aktiv forward. Jag gillar att checka och ha bra fart. Skulle inte se mig själv som en målskytt men jag lägger bra passningar skulle jag säga. Jag är väl inte den som tar mest plats i laget men jag är en bra lagkamrat.

Något du skulle vilja utveckla i ditt spel?
- Oj, det är mycket. Man blir aldrig fullärd inom något. Kanske främst tekniken men även skottet och speluppfattning. Allt, skulle jag säga.

Kan du ta oss igenom din karriär så här långt och dina bästa hockeyminnen?
- Jag startade min karriär i Strängnäs och spelade med pojkar fram till att jag var tolv år och då började jag här i SSK, i SSK:s flicklag. Spelade där och sedan fick jag ta klivet upp till damlaget när jag var fjorton, tror jag. Och jag har blivit kvar här. Det bästa minnet skulle jag säga är kvalet som jag gjorde med SSK Dam, vet inte hur många år sen det var men det var ett tag sen. Det var roligt när vi fick åka upp till Umeå och Sundsvall för att spela. Det var nyttiga erfarenheter men jag skulle även säga alla “Mitt i Cup”-guld som vi tagit med SSK Flick.

Har hockeyn alltid varit nummer ett?
- Nej, det skulle jag inte säga. Jag har kombinerat hockey och fotboll under en längre period. Jag lade av med fotbollen för fyra år sedan ungefär. Skulle säga att fotbollen var nummer ett innan jag åkte på en knäskada, då blev hockeyn nummer ett.

SSK Dam har haft en framgångsrik säsong. Man kom tvåa i DamEttan östra och vann sedan topp-4 serien i region öst, därmed tog man sig vidare till Dam HockeyAllsvenskan Södra, vilket var målet med säsongen. Där slutade man trea och tog sig vidare till Play Off 1.

- Jag tycker säsongen har varit väldigt bra, jag har precis kommit tillbaka efter en långtidsskada. Stod på is för första gången i januari men jag tycker laget har gjort en underbar insats. De har tagit sig an den här serien och alla matcher väldigt bra. Jag är väldigt stolt. Och just nu är det underbart att vara i kval och Play Off 1 och att få möta Färjestad, vi får se var det leder.

Schalén har som hon nämner missat majoriteten av matcherna den här säsongen. 24-åringen har inte än kommit upp i samma produktiva nivå som tidigare år och hittills stått för två poäng (1+1) på nio matcher.
 
- Jag känner att jag ligger några steg bakom alla andra. Eftersom jag inte har kört som alla andra och att jag kom tillbaka nyligen. Jag är på god väg att komma dit dem andra är men det ligger väl lite prestation i det hela. Det känns som jag ska vara lika bra som dem andra men jag är inte där än.

Det är inte bara den här säsongen som Schalén har haft problem med skador. Sedan säsongen 2019/2020 har det endast blivit 23 matcher.

- Det har jag haft (skadeproblem). Jag har dragit hasleden i axeln. Den var skadad ett tag, sen nu var det fotleden som jag hade problem med. Det har även varit höftproblem, så jag har varit skadedrabbad skulle man kunna säga men jag har alltid kämpat för att ta mig tillbaka.

Hur har det varit mentalt?
- Det har varit väldigt tufft men jag tänker att om man tar sig igenom det blir man bara starkare av det och efter den här operationen jag gjorde i oktober så har jag tagit rehabiliteringen på allvar, vilket jag inte gjort vid tidigare skador, vilket har resulterat i lite skavanker här och där. Men nu känner jag att jag tog det på allvar och känner resultat av det hela.

På torsdag inleds den första kvalrundan och det är bäst av tre mot Färjestad som gäller. SSK spelar då sin enda hemmamatch i serien och det är nedsläpp 19:00 i Scaniarinken.

- Det känns spännande. Laget har mött dem tidigare, i två träningsmatcher tror jag det var. Där vi vann en och förlorade en, så det känns ju spännande! Dem har ett bra lag, vad jag vet och jag tror det blir en väldigt tuff match men det är det som är det roliga, att det blir jämna och tuffa matcher.

Hur långt tror du det här laget kan gå?
- Jag tror verkligen det kan gå så långt som att vi får spela mot SDHL-lag. Har vi viljan och kämpar för varandra tror jag vi kan gå så långt.

Sedan beror det kanske lite på om man får Göteborg eller laget ovanför?
- Ja, precis men att ta sig dit i alla fall och få spela de matcherna. Det skulle vara underbart.

Något ni har tryckt extra på inför torsdagen?
- Nej, det skulle jag inte säga. Vi har träning ikväll (onsdag), så jag tror det kommer upp lite saker då men att ha kul, det tycker jag är det viktigaste.

Ett nytt seriesystem har införts. Där de två bästa från varje region går till en Dam HockeyAllsvenska. Allsvenskan delas in i norr och söder. Topp-3 från de bägge Allsvenskaserierna och två lag från fortsättningsserien spelar sedan ett slutspel om två platser i ett SDHL-kval.

- Tycker det är väldigt bra. Det är kul att man kan komma vidare och får möta andra lag. Det tycker jag har varit väldigt kul, att få åka ner till exempelvis Malmö och se hur de ligger till, eftersom vi inte har mött dem tidigare. Att se hur nivån är i syd jämfört med oss i öst. Sen att det har blivit mer utvecklat och det är positivt för damidrotten och division ett. 

Man blir kanske mer förberedd på att möta SDHL-motstånd när det bara är tuffa matcher efter nyår?
- De här matcherna har givit oss väldigt mycket erfarenheter. Att möta Kallhäll ger inte så mycket, man gör mål men det blir inte så mycket tufft motstånd jämfört med vad det blir nu. Nu blir det att man ser vad man behöver utveckla och sen tränar man det på träningarna.

Är du nöjd med hur ni har spelat i Allsvenskan?
- Det skulle jag säga. Det finns alltid saker att finslipa på och saker att förbättra men som Malmö, det blev uddamålsförlust och jag tycker vi gjorde en jättebra match. Vi gjorde det vi hade pratat om men vi fick inte in pucken och det var mycket utvisningar emot oss. Det har varit bra matcher och vi har gjort det vi ska men sen har det inte räckt till med målskyttet, vi skulle behöva bli bättre på att göra mål.

Ny huvudtränare för SSK Dam inför denna säsong är Sarah Åberg. Den nye tränaren verkar ha givit ett positivt intryck även hos Bim.

- Tycker det är jättebra, jag har spelat med henne. Första året i damlaget var hon en stark spelare. Det är väldigt kul att ha henne som head coach. Jag tycker hon ser allas potential och jobbar mycket utifrån den individuella skickligheten. Jag tycker det är jättepositivt och sen är det kul att ha en kvinnlig tränare också. Det har aldrig funnits i SSK, i alla fall inte när jag har spelat här.

Mirey (Saado) uttryckte även att hon förstår er på ett annat sätt?
- Det skulle jag kunna hålla med om, hon har en förståelse på ett helt annat sätt och kan göra liknelser mot när hon spelade, vilket jag tycker är positivt.

Det finns även två andra ledare i damlaget i form av assisterande tränare, Robert Johansson och lagets team ansvarig, Tommy Fransson. Två stycken som Schalén även riktar beröm emot.

- Jag tycker de gör ett otroligt bra jobb. Det är inte lätt att ha och göra med ett damlag. Det är så mycket hormoner och allting (skratt) men dem gör det väldigt bra.

Tycker du damverksamheten har tagit steg?
- Det skulle jag säga. Jag tycker det är mer engagemang uppifrån styrelsens håll och bara att vi får ett omklädningsrum. Det visar ändå att de har någon vision med oss. Jag ser en utveckling. Det går sakta men säkert framåt, vilket är positivt. Det finns inget här och nu jag skulle kunna peka på och säga: “Det här skulle kunna utvecklas.” Omklädningsrummet har givit ett tecken på att de ser oss men nästa steg är väl att vi ska vara mer synliga i Scaniarinken som Patricia (Aphrem) pratade om, att omklädningsrummet ska finnas där så vi blir mer synliga. Nu är vi lite längre bort (i BST-rinken).

Känns som ni syns mer i sociala medier också.
- Ja, det tycker jag är jättepositivt och det är något vi själva tar ansvar över också, att vi marknadsför oss själva skulle jag säga. Att filma och fota på träningar så det finns bilder som läggs ut på Instagram. Det här initiativet som du tar nu, jättepositivt för damhockeyn och oss i SSK Dam. Något man skulle kunna trycka på är väl att LT och andra tidningar skriver mer om damhockeyn, så att det kommer ut lite mer runt om i Södertälje och inte bara i hockeyvärlden. Det är inte alla som följer SSK på Instagram eller befinner sig i ishallen.

Schaléns kontrakt går ut efter säsongen och om det blir en fortsättning är oklart för tillfället men det finns ett intresse från hennes sida i alla fall.

- Jo men det är jag (intresserad av en förlängning). Jag pluggar till förskollärare och går min sista termin nästa år, sen så får man ser hur allt går ihop. Man ska få ihop livet, både plugg, jobb och ishockey och det är ganska svårt att få tiden att räcka till.

Hur har det funkat i år att kombinera vardagen med hockeyn?
- Det har funkat bra. Det har varit vissa tuffa perioder men då tycker jag ändå det finns en förståelse från tränarhållet, att man kanske måste skippa vissa träningar för att plugga till en tenta men allt ansvar ligger hos mig som person, att jag planerar och strukturerar mitt schema så att jag kan plugga, jobba och även komma till träningen.

SSK Framtid har haft två insamlingar som givit damlaget bättre förutsättningar, något som Schalén hyllar.

- Det har betytt oerhört mycket eftersom att insamlingarna har givit oss möjligheter att få buss ner till Malmö men även till andra matcher så som Hammarby nu inför kvalet. Även att vi har fått mat efter matcher, vilket är väldigt, väldigt positivt och avgörande för vår återhämtning. Det är inte alla som kommer hem och hinner få i sig mat för det är sena matcher. Som Almtuna, det är långt hem och det kan vara bra att få i sig något efter. Det har betytt oerhört mycket.

Läsarfråga: Största utmaningen med att ta steget upp? Om man gör det, hur behöver man satsa för att slå sig in på allvar i SDHL?
- Det var en väldigt bred fråga. Det krävs mycket engagemang. Både från oss spelare men även från föreningen, vi kan inte göra det själva. Bättre förutsättningar vill man väl alltid sträva efter men det kan man inte alltid få. Vi har bra förutsättningar men det finns alltid mer att få. Vad som krävs för att slå sig in på allvar? Rutinerade spelare, annars vet jag inte vad jag ska svara (skratt). Det var en bra fråga!

Känns som svensk hockey behöver minska glappet mellan ligorna? 
- Nej, precis. Det skulle krävas lite mer att man får möta sådana lag och att glappet försvinner. Det är därför jag tycker det skulle vara kul att komma till det här steget där man får möta SDHL-lagen, för att se hur mycket det skiljer mellan oss. Okej, det är bottenlag men ändå; Vad är det för nivå vi behöver komma upp i för att kunna mäta oss med dem i SDHL?

Avslutnigsvis, har du någon uppmaning till alla SSK:are inför torsdagen?
- Det är att ta sig till Scaniarinken och stötta oss! Ert stöd betyder väldigt mycket för oss. Med er på läktaren så tror jag vi kan vinna den här matchen.

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-03-02 17:43:02
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar