Lagbanner
VIK-experten inför matchen som kan avgöra SSK:s öde: “Nyckeln för tre poäng är inställningen”
Bildmontage. Janne Willman

VIK-experten inför matchen som kan avgöra SSK:s öde: “Nyckeln för tre poäng är inställningen”

Att Västerås tar tre poäng i sin sista grundseriematch borta mot Almtuna är ett måste ifall SSK ska säkra det HockeyAllsvenska kontraktet utan att behöva spela ett negativt kval. Redaktionen hörde av sig till bloggaren på VIKFanCentral, Mikael Norén, för att luska lite kring Västerås förutsättningar. - Om jag känner Paananen, Fagerlund och Zetterberg rätt är det människor som verkligen vill göra rätt för sig, säger Mikael Norén till SvenskaFans.

Västerås har historiskt sett haft det svårt med poängintaget uppe i Uppsala och Gränbyhallen som det numer heter. Sedan säsongen 2016/2017 har Västeråsarna endast spelat in sju poäng på bortaplan mot Almtuna.

- Inte bara VIK som haft det svårt i Gränby, en kompis som håller på Skellefteå hade också skräckupplevelser där då de var i HA. Men de här små hallarna blir det ofta lite "grötigare" hockey och AIS har genom åren åkt djävulskt mycket skridskor i Uppsala. Sedan lite också tror jag att bortalag inte direkt blir som mest taggade av de tomma läktarna på något sätt.
 
Sedan en tid tillbaka har Västerås relativt säkert haft sin topp-6 plats men nu på slutet har man varit helt klara för att sluta femma i tabellen men Mikael Norén verkar ändå tycka att inställningen har varit godkänd.
 
- Förutom den riktigt dåliga insatsen mot Mora senast och i första perioden mot Mora hemmamatchen innan har det varit bra inställning. Truppen är relativt bred nu och inte alltför många platser i kedjorna är klara. Dessutom har det varit många skador, så man har hela tiden haft unga spelare som velat visa upp sig, som till exempel unge powerforwarden Filip Wiberg, en riktigt spännande tuffing som även har ett tungt skott och bra händer.

Norén tror inte att VIK kommer vila spelare under den avslutande delen av grundserien, mycket för att man vill spela ihop laget inför vad som komma skall och utvecklar resonemanget i sitt senaste blogginlägg. Han tror mycket beror på Västerås själva ifall det blir seger mot Almtuna.

- Nyckeln för tre poäng är ändå inställningen. AIS kommer såklart jaga livet ur sig men tycker de är sämre än på länge. De har inte riktigt det där bettet som tidigare år.

Seger senast i Uppsala utan några större bekymmer vad jag förstått, är det orealistiskt att förvänta sig en liknande matchbild?
- Det var klasskillnad senast då VIK vann i Uppsala ganska nyligen. Var på plats då och då var AIS numret för litet helt enkelt. VIK är på gång och har vunnit mycket på sistone. Men man måste ju såklart fråga spelarna i truppen för att verkligen greppa hur de tänker inför denna match. VIK har ju match mot MoDo hemma på måndagen också, så fokus ligger där.

Begreppet “läggmatch” är något som ploppat upp i flödet kring den här matchen inför. Med bakgrund av SSK:s anmälan som slutade i skrivbordsseger för Södertälje mot Västerås känner några SSK-supportrar en rädsla för att det ska påverka utgången i matchen, samtidigt som några VIK-supportrar, möjligen med glimten i ögat, önskar en läggmatch från sitt lag som “hämnd”. Norén tonar dock ner allt det där och skriver även i blogginlägget om att sportchefen Patrik Zetterberg har en positiv bild av SSK från sin tid där och berättar för redaktionen att assisterande tränaren Patrik Fagerlund kommer från Järna och har spelat juniorhockey i Södertälje.

- Tror risken för läggmatch är väldigt liten, se svar ovan plus såklart hedern. Om jag känner Paananen, Fagerlund och Zetterberg rätt är det människor som verkligen vill göra rätt för sig, har ju träffat alla tre många gånger.

- En annan aspekt är ju att jag tror skaderisken är högre om du inte riktigt har inställningen att ge allt, då tappar du fokus och kan hamna fel.

Avslutnigsvis, kan du tippa hur det går för er på onsdag?
- Oj, ruskigt svårt att tippa. Men tror VIK vinner med 4-2 då ryssarna är på gång och nog kommer få retroaktiv utdelning, de vill matcha igång sig efter en trög start här.

Läs Mikaels senaste blogginlägg här.

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-03-14 05:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar