Lagbanner
Zackrisson: "Det kommer att lossna"
Bildmontage: Janne Willman

Zackrisson: "Det kommer att lossna"

På grund av svaga sportsliga resultat blev Mattias Zackrisson förra säsongen entledigad som huvudtränare för Almtuna. I maj blev han klar som assisterande tränare för Södertälje Sportklubb. SF-redaktionen fick en pratstund med honom.

Det är dagen efter hemmapremiären mot Djurgårdens IF. SSK:s assisterande tränare ger sin syn på matchen och var såklart inte till freds med resultatet.

-Vad är dina tankar om matchen igår?
-Både besviken och en stor frustration, jag tycker att vi i 5 mot 5 är bättre än djurgården. I alla de här tre matcherna hittills har vi spelat ett bra fem mot fem spel. Vi har haft ett bra försvarsspel, ett bra anfallsspel också men har tyvärr inte fått in pucken.

-Trodde att det skulle lossna igår mot Djurgården men det ville sig tyvärr inte. Så stor frustration att vi inte fått med oss resultaten, summerar Zackrisson de tre spelade matcherna hittills.

Och fortsätter att ge sin syn på säsongsinledningen:

-Jag tycker insatserna över lag är bra, det är ett bra SSK hockeylag men tyvärr så har vi just nu stolpe ut. Vet inte hur många skott vi har haft i stolpe och ribba.
Senaste matchen:" Djurgården skjuter ett skott som egentligen ska gå fyra meter utanför men studsar på ett knä och in, just nu studsar det inte vår väg".

Mattias belyser samtidigt att tålamod är viktigt.

-Det är de målen vi saknar för tillfället. Hade vi inte skapat målchanser eller blivit tillbakatryckta så hade man ju varit orolig men nu gäller det bara att vi håller i det här och fortsätter att trycka på det vi gör.
Det kommer att lossna, vi skapar så pass mycket och vi har skickliga spelare som kommer att trycka dit puckarna. Måste jag välja har jag hellre stolpe in i slutet på säsongen.

-Hur kommer ni att jobba med ert powerplay framöver, kan spelarna få lite ”friare” tyglar för att lösa upp knutarna?
-Powerplay över lag fungerar ju så att de offensiva spelarna ofta bär ett stort ansvar där tränarna mer är ett stöd till dem och jobbar för att få spelarna att tro på det.
De som har förtroende i powerplay har spelat det mycket i sina tidigare lag och är vana att producera. Det är inte första gången för dem att det går tyngre i den spelformen, de vet om det.

-Men det är som med andra delar i spelet som inte fungerar, att man måste bryta ner det och prata om det, vad kan man göra bättre. Det är ju ingen som är nöjd, alla vet ju om att vi inte fått in pucken i powerplay och det är ju såklart spelarna också medvetna om.

-Vi får gnugga vidare, sedan om vi ändrar någonting till matchen mot Vita Hästen har vi inte hunnit diskutera som det är nu.

Över tid så är det såklart inte hållbart att gå tungt i powerplay, något som man behöver börja få utdelning på. I jämna matcher brukar specialteams vara det som skiljer lagen åt, något som också blev tydligt i hemmamötet mot Djurgården.

-Såklart är powerplay och boxplay viktigt, det finns några saker som inte fungerar i PP. Linus Videll har ett skott i ribbkrysset, får den studsa in i stället så kanske det skulle börja lossa men nu gjorde den inte det.
Det går lite trögt och långsamt, vi hjälper inte riktigt varandra där ute på isen men vi jobbar och tränar på det. Vi kommer också i tränarstaben att hjälpa till med det som behövs.

-Nu möter vi Vita Hästen på onsdag och då gäller det att anpassa vårt PP till hur de spelar sitt boxplay, se vad vi kan utnyttja där. Så det gäller att scouta motståndet också.

-Tycker att en del i det är att ni behöver bli starkare i kamperna framför mål, stå mer i skottlinjen och försvåra för målvakten att se och rädda puckarna.
-Ja precis och framför allt att träffa mål när vi skjuter, vi har rätt mycket skott i plexit, så är det.

-Tolopilo är anmäld till Disciplinnämnden, vad är dina tankar om den situationen?
-Där och då uppfattar jag inte situationen, man hänger inte riktigt med där ute, ser bara att han faller omkull och att Olle Liss åker förbi där.
Det var jäkligt onödigt av Olle var min första tanke, varför ska han ge sig på målvakten nu när de klarat av 12 minuter i boxplay och ta en utvisning till.

Mattias tar samtidigt avstånd från filmningar i hockeyn och idrott överhuvudtaget.

-Sedan visar det sig att ”Tolle” åker ut för diving och det är såklart inte alls bra. Jag gillar ju inte filmningar i ishockeyn. Det är en stor anledning till att jag inte kollar på fotboll längre, jag klarar inte av att se det. Det är så det är.

-I det skedet av matchen behövde vi definitivt inte den utvisningen, sedan hur hårt tacklingen tar på Nikita kan jag inte svara på men han åker ut för diving och blir anmäld och det är ju givetvis inget som SSK som klubb står för, att ut och filma så vi får utvisningar med oss. Det tillhör ju inte hockeyn eller överhuvudtaget.

-Kanske är jag lite enögd i hur jag ser på det men Olle Liss hade definitivt kunnat undvika en kollision med Tolopilo.
-Exakt, han har ingenting där att göra men jag hade hellre sett att Tolopilo valt att stå upp och att Liss hade ramlat så vi hade fått ett övertag i spelvändningen i stället. Det hade varit mer önskvärt.

Som spelare och tränare i elithockeyn blir det såklart mycket av den varan under säsong, man tänker, sover, andas och äter hockey.
Många av de olika hockeypersoner man pratar med brukar ändå svara ungefär likadant när det gäller livet utanför hockeyrinken. Tiden som blir över ägnas mycket åt familj, golf och/eller padel och där skiljer sig inte Zackrisson speciellt från mängden.

-Det blir mycket tid med mina barn och min Sambo Sofie. Man försöker ta igen den tid man missar under hockeysäsong, det blir mycket fokus på det. Skulle det sedan bli mer fritid så blir det en del golf och padel. Jag försöker röra på mig så mycket som möjligt, jag gillar att hålla på med sådana saker.
De få gångerna man är ledig är ingen annan ledig så då är det bara att ge sig ut på golfbanan, hoppa in i någon treboll eller nåt, haha.

-Beskriv din hockeyresa fram till idag?
-Den är inte så charmig egentligen. Jag var målis i Skå/Ekerö, öppnade båsdörren där några matchen i division 1. Var med mycket och tränade men min 2 år yngre bror (Patrik Zackrisson Leksands IF) kom som en raket då.
Någon late bloomer historia fanns inte i min värld just då. Jag slutade med hockey och gjorde lumpen i stället.

-När jag muckade från lumpen började jag träna ett lag i Skå och på den vägen är det. Runt 20 års åldern var det jag började som tränare. Några år i Djurgården som juniortränare sedan två år i Almtuna. Och nu är jag här.

-I maj blev du klar som assisterande till Magnus Bogren. Varför blev det SSK?
-SSK ligger ganska nära en, farsan hejade på Södertälje i hockey. Själv var jag lite frustrerad över SSK som storklubb, med tanke på förra säsongen, vad är det som händer liksom? Det där skulle jag vilja jobba med.

Att Emil Georgsson och Magnus Bogren redan var klara som sportchef respektive headcoach var en stor bidragande orsak att det blev SSK för Mattias Zackrisson.

-Sedan såg jag ju ryktena om att Magnus Bogren och Emil Georgsson var på gång in i SSK, jag hade lite kontakt med Emil när han fortfarande var kvar i Västervik.
Fick väldigt bra vibbar av honom som sportchef och kände att det var en person man vill jobba med. Alla verkar trivas runt honom också, man har bara hört bra saker om honom.
Så när jag hörde att han var på g plus att jag gillade Magnus när han var i Tingsryd, en väldigt sympatisk person.

-Jag hörde att de var på väg till klubben och Emil ringde mig också och frågade om jag var intresserad av att börja jobba i Södertälje. Åkte dit och träffade bägge två och kände att det var något jag ville hoppa på.



-Jo, visst är intrycket att Bogren är en sympatisk person men han har också gjort sken av i intervjuer efter matcher bland annat att han kan vara rätt tjurig när resultaten inte blir som han tänkt sig, så en vinnarskalle finns där.
-Det går ju inte att hålla på annars, du måste ju hata att förlora. Det är det som driver en som tränare och så blir det ju efter förluster att man sover lite halvdåligt, är uppe och kollar och analyserar matcher ibland om nätter för att vara redo nästa dag.

-Blir man för bekväm så blir det jobbigt, du måste hela tiden ligga i framkant. Vi blir tjuriga bägge två, ingen av oss gillar att förlora.
Det finns olika sätt att hantera en förlust på, vissa kan gräva ner sig helt och skälla ut hela laget men jag tycker att bra ledare har nyanserad syn på saker, vet varför man förlorade, det är ny match på onsdag och så vidare.
Det gäller att ta med de bra bitarna i stället för att gnälla på allt som var dåligt.

Och fortsätter att utveckla hur han ser på sitt och Magnus Bogrens ledarskap och hur de vill agera som coacher för laget:

-Vinner du med 6-0 så kan man ändå hitta massor av saker som inte är bra, det gäller att minimera de sakerna och pusha på att göra ännu mer saker bra.
Det ska vara kul att komma till jobbet, det är få förunnat att kunna jobba med sin hobby, det blir ju ändå det i slutänden, alla började ju spela hockey för att det var kul.
Ingen hockeyspelare spelar speciellt bra om man tycker att det är tråkigt. Då måste man ändå hitta någon form av energi i saker och ting.

-Sedan finns det tillfällen där man behöver höja rösten och måste bli tjurig men just nu behöver vi mer bara bygga vidare på den känslan vi har i laget.

Det här med att ibland höja rösten och bli lite tjurig hör till gruppens kravställning och förkommer ju också mellan spelarna, det är ju inga konstigheter när det handlar om att få en grupp att dra åt samma håll.
Så här säger Mattias om det:

-Precis. Men alla kan inte stå och tjura samtidigt heller utan när någon börjar tjura ur så måste någon annan vända på det och dra vidare lasset. Man måste växeldra hela tiden, jag tycker det är en bra balans i gruppen och ett väldigt bra ledarteam och ett bra lag.

-Hur kompletterar du och Magnus varandra?
-Magnus har en väldigt stor erfarenhet, en längre seniorerfarenhet än mig. Något som jag känner att jag kan åka med på litegrann.
Han har ju varit tränare i till exempel Rögle och jag har ju inte varit i seniorhockey på det sättet ännu. Bogren har ju också varit i sportchefsrollen så han har ju koll på den delen medan jag själv bara varit på is som tränare. Det är ett väldigt bra komplement, tror att det är viktigt att ha någon som kan de bitarna om vad en sportchef jobbar med.

Ett starkt ledarskap är en viktig pusselbit i en grupps framgång, det är givet. Att ha ett ”hockeymind” som stämmer överens sins emellan hos ett tränarpar är en av nycklarna till att nå bra resultat om man ska tro Zackrisson. Men även lyhördhet och att kunna lära av varandra är viktigt för att lyckas anser han.

-Vi är ganska lika hockeymässigt som gör att vi ganska snabbt kan komma överens om saker och ting. Vi vill spela på samma sätt men kan se vissa detaljer på olika sätt ibland, det skiljer sig inte så mycket, är inte blått eller rött utan det är ganska nära i hur vi tänker.
På så vis kan vi ta snabba beslut, det blir aldrig långbänk av någonting men är för den sakens skull inte alltid överens. Det blir dock aldrig några problem med att komma överens.

-Att vi står väldigt nära varandra tror jag är väldigt viktigt i ett ledarteam, det är sekundbeslut som man måste ta, ibland måste man gå ifrån sin magkänsla och vara lyhörd för annat. I snabba beslut så behöver man stöd av varandra så den ena inte tycker något helt annat.

Det är rätt vanligt när det finns två tränare i båset att man delar upp ansvaret så den ena coachar backarna och den andre blir ansvarig för forwards. Det gäller även mellan Zackrisson och Bogren.

-Jag coachar backar och Magnus coachar forwards under träning och match. På träning är det ju inte så att jag har talförbud med forwards utan då är man lite ”överallt”. Man täcker upp och tar det man ser. Jag har ansvaret för boxplay och Magnus ansvarar för powerplay men även där så är vi med varandra och bollar grejer.

-Ni har gått på sex backar i inledningen av säsongen, hur länge är det hållbart?
-Jag vet ju att Emil kollar av spelarmarknaden men det är på hans bord.

-Filip Nordberg har fått sparsamt med istid i A-laget, hur ser planen ut för honom?
-När vi mötte Östersund så hade J20 match samtidigt och ta med en junior och ge honom 2-3 byten i seniorhockey kontra att få 25 minuters istid i J20. För hans egen utveckling är det mycket mer värt att få stort förtroende i J20 än att sitta på bänken i A-laget.

-Som 7:e back får man inte så mycket istid, därför har vi gjort så här. Det var likadant när vi mötte Västervik, då krockade också matcherna för A-lag och J20 med varandra.
Han får ju spela över 20 minuter varje match med J20, jag vet hur viktigt det är för unga spelare att få spela mycket.
Det är 49 matcher kvar av serien och Filip kommer att få spela A-lagshockey den här säsongen.

-Det är upp till honom själv, det gäller att tävla men behöver också ha marginalerna med sig, det kan bli någon back avstängd, det kan komma någon skada eller sjukdom och då är han plötsligt inne i det igen.
Djurgården var en tight match och jag valde att coacha på sex backar, målsättningen är ju alltid att han ska få spela men det är också en process för de yngre spelarna att växa in i det.

-En del unga spelare av idag kan ha lite dåligt tålamod om de inte får den istid de vill ha och vill gärna snabbt hitta en ny miljö att utvecklas i, håller du med?
-Ja så är det. Men jag tror inte Filip är en sådan person och skulle det visa sig vara så, då är det så helt enkelt. Vi är ett hockeylag, vi driver en process och är det en spelare som känner att man ska ”forca” in det då blir det problem.

-Tror Filip på vad SSK tror om honom så kommer det att bli bra. Jag är väldigt nöjd med honom så här långt. Det är bara för honom att kämpa på och han är i en drömålder nu att få spela i två olika lag. Det är inte alla som får den chansen, han skulle kunna spela fem matcher i veckan om han ville.

-Ludvig Jansson ser starkare ut i defensiven.
-Ja, jag kollade ju mycket på de backarna som skulle stanna kvar från förra säsongen. Och Ludvig har utvecklats extremt mycket i det defensiva spelet, är väldigt trygg i sitt spel med klubba och skridskor. Han är rightare också, den enda på backsidan i nu läget.

-Jag tycker att han och Johan Ivarsson spelar väldigt bra ihop och vet att Johan tar att ett stort ansvar också och pratar med ”Ludde” varje byte. Men han har verkligen blivit duktig i egen zon och jag tycker backarna får bra hjälp av våra forwards också. Vi har smarta centrar i vårt lag.

-Det är väldigt bra snack mellan alla backarna i bytena och mellan bytena också så det känns tryggt. Vi har en väldigt fin backsida på det sättet.
 

Daniel Hanssondanielhansson1@outlook.com @danne19022022-10-02 20:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar