Lagbanner
Zackrisson om Engstrand och inför Djurgården: ”Vi behöver jobba stenhårt för varandra”
Fotomontage: Janne Willman

Zackrisson om Engstrand och inför Djurgården: ”Vi behöver jobba stenhårt för varandra”

SSK förlorade under onsdagen mot Vita Hästen med 3-2 inför 2311 åskådare i Scaniarinken. Nu väntar Djurgården på bortaplan på fredag och Karlskoga hemma på lördag. Till helgen har SSK fått in en förstärkning i form av Eric Engstrand på lån från Malmö. -Det ska bli skitkul att se, säger Zackrisson.

Om vi börjar med onsdagen. Det känns som ni är tvåa på puckarna och inte jobbar klart situationer?
-Jag håller med om det. Vi förlorar för mycket 50/50-kamper, har lite för mycket pucktapp på linjerna som gör att vi blir lite stillastående, så vi får inte grepp om matchen till stora delar. Jag tror att om vi hade varit mer fokuserade och mer igång så hade vi skapat bättre lägen.

Det gör oftast ont att vinna hockeymatcher men det såg lite bekvämt ut från vissa håll igår, man behöver kanske sticka in näsan lite mer där det händer?
-Delar den analysen också. Det är lite för mycket skott som går i block. Vi får inte riktigt tag i de här andrapuckarna som gör att man kan skapa läge på läge. Det blir en chans ibland och även om den är skarp eller het har vi svårt att vinna andrapucken när vi möter ett igelkottsförsvar.

-De får matchen lite dit de vill genom att hela tiden ha en puck på oss istället för att vi vänder på det och försöker göra ett tidigt mål eller få leda matchen där de behöver öppna upp sig.

Det är pucktappen också som leder till att de får lite onödiga momentum i matchen.
-Exakt. Och de långa anfallen vi har är ju på grund av att de tappar pucken också. De tappar pucken fler gånger än vad vi gör men tyvärr gör vi inte mål på våra chanser och de gör ju ett mål mer liksom, tyvärr blir det så.

Medstuds behöver man och lite oflyt kan man ha men samtidigt: Desto längre säsongen lider ju svårare blir det att hänvisa till det.
-Det är så det är och någonstans behöver vi få till en seger för att bryta en sådan trend och inte landa för långt ifrån, så är det ju. Till slut med alldeles för många förluster börjar man tänka för mycket. Men det är en bit kvar innan vi är där tror jag. Vi har bra tryck i gruppen och ingen är nöjd med insatsen igår. Vi skapar en hel del bra målchanser men tyvärr så vill den inte in. Det är det här jobbet att försöka få in de här skitpuckarna. 

-Jag tror mycket ligger i att försöka få utdelning i början av matcherna men nu startar vi inte första perioden på ett bra sätt. Vi äter oss in i första perioden och skapar många bra chanser för att göra mål, sedan får vi en två mot etta shorthanded som vi missar. De vänder och fiskar upp en retur, sedan får de göra 1-0 där. Det är liksom i de här lägena som man behöver sätta dit de puckarna och få energi och få motståndarlaget att liksom behöva attackera. På så sätt även utnyttja ett bra försvarsspel och vända spelet på dem istället. Lite likadant mot Djurgården där vi ligger på bra och sedan skjuter de något halvdant skott utifrån som styrs, så får de 1-0 istället. Det är de här grejerna vi måste vända till vår fördel och ta betalt helt enkelt i de viktiga momenten utav matcherna.

Vi har snackat mycket om special teams i säsongsinledningen och då känns det väldigt frustrerande att det redan i lagets första boxplay för kvällen smäller efter 40 sekunder. Nu var det inget typiskt powerplaymål men det är ändå där matcherna avgörs och de får momentum.
-Det är målen som är momentum och kring PK:t (penalty kill): Vi får en två mot etta shorthanded som vi missar och vi hade kunnat välja att dumpa pucken istället och ligga på rätt sida. Det är sådana bedömningar som vi måste göra hela tiden, såklart man inte vill släppa in ett mål efter 40 sekunder i shorthanded men det är en speciell situation. 

-De målen vi har släppt in i boxplay är ett skott som skulle ha gått utanför men styrs på ett knä, vi släpper till en kontring mot oss mot Vita Hästen, vi har en tre mot femma med ett skott utifrån som inte är speciellt genomtänkt, utan den går igenom folk, och vi har ett mål där vi försöker satsa och spela framåt när vi ligger under med två puckar. Så det är lite speciella mål i boxplay som kommer in liksom men det är inte bra att släppa in mål, det är för dåligt.

Inför helgens matcher ser det även ut som att SSK kommer prova nya kedjekonstellationer. 

-Vi provade lite nya kedjor på träningen idag. Det är ett sätt att skaka om lite och få lite mer skärpa i saker och ting. Eftersom effektiviteten är som den är och vi inte får in puckarna med de kedjorna vi har så kan det vara bra att vaska om lite för att få upp energin. Så jag hoppas det ger resultat till en svår bortamatch imorgon.

Kan du säga något om hur ni kommer formera laget?
-Vi ska värma imorgon men det händer så jävla mycket. Jag skulle kunna säga allt men så händer det något över natten och då ser man bara löjlig ut.

SSK har Linus Videll, Alex Ciernik och Leon Wallner på skadelistan. Zackrisson vill inte ge för mycket information utan hänvisar mest till Magnus Bogren.

-Videll är dag för dag och den som är närmast till spel. Det är Bogren som uttalar sig om alla skador, jag hänvisar till honom. Han får ta de bitarna. 

Gällande målvaktsvalet ser det ut som att Nikita Tolopilo får fortsatt förtroende. 

-Vad jag tror så fortsätter vi med ”Niki” i målet. Han är inne i det, Fredrik (Bergvik) har bara kört en vecka på is. Så jag tror det är bättre att spela en målvakt som ändå har gjort det klart godkänt och han vet också vad som kommer, han har spelat mot Djurgården en match och har bra känsla inför det, jag tror det blir rätt val att välja honom.

SSK bekräftade under torsdagsförmiddagen att man lånar in forwarden Eric Engstrand från Malmö som under fjolårssäsongen spelade periodvis hos Troja/Ljungby på lån.

-Det är en stor powerforward och jag tycker att han har en bra klubbteknik. Ganska målfarlig, spelade en del matcher i HockeyAllsvenskan förra året. Stor, bra size och har bra fart under skridskorna. Jäkligt orädd kille i sitt spel. Jag har en känsla av att han bara kommer komma in och köra och göra sin omgivning bättre. Det ska bli skitkul att se, säger Zackrisson som även ger en hint kring vilken omgivning Engstrand kommer spela:

-Vi har en hyfsad plan att han ska gå in och täcka den rollen som Videll har haft, om inte han spelar. Han ska in och spela och bidra direkt. Det tror jag han kommer göra bra.

Så han tar platsen Emil Alba hade igår?
-Ja, in direkt i den hierarkin liksom. Sen om det blir med Cassels eller någon annan center, det får vi se.

Hur är lånet utformat, är det över helgen?
-Vi börjar där.

Vad vill du säga till alla SSK-supportrar för att övertyga oss om att revanschlusten kommer omsättas till skarpa prestationer i helgens matcher?
-Det är ingen som är nöjd och det är ingen som tycker att det är kul att åka runt och förlora. Vi gör allt vi kan. Stämningen i laget är bra men den är grinig och folk vill liksom spela match redan idag. Det är en otroligt tuff bortamatch imorgon där vi behöver jobba stenhårt för varandra och inte åka runt och spela sin egen hockey, utan vi behöver stå upp mer för varandra helt enkelt, avslutar Zackrisson.

Daniel Hansson2022-10-06 16:42:00

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar