Krönika: Svensk hockey klarar sig med eller utan Stockholm
AIK är Stockholmsregionens enda nuvarande lag i SHL.

Krönika: Svensk hockey klarar sig med eller utan Stockholm

Krönikören Viktor Alner svarar på Tomas Ros krönika om att skulle SHL bli utan Stockholmslag så blir svensk hockey lidande. Han menar på att det är en överdriven bild då föreningar utanför Stockholm vars organisationer går i täten när det handlar om svensk hockeys utveckling och vinnarkultur mm.

Det börjar kännas uttjatat från kvällspressens håll men tyvärr är detta en debatt som riskerar att komma upp i blåsväder senare denna säsong.
 
Hur väl klarar sig SHL och svensk hockey utan Stockholmsregionen? 
 
Djurgården som endå är ett stort publiklag skvalpar i Allsvenskan tillsammans med Södertälje, AIK står ensam kvar med fanan fortfarande ställt på SHL men Gnaget saknar mycket och är ett utav de lag som kan riskera att hamna i kvalserien. Skulle det scenario ske att AIK ramlar ur SHL och Djurgården inte lyckas ta sig upp, vad händer? 
 
Tomas Ros skrev en krönika om detta på sportbladet där han beskriver hur Stockholmshockeyn lyfter fram känslor, stämning och engagemang. Skulle AIK falla så kommer det bli fall på att få fram unga talanger då Stockholm är det största hockeydistriktet i Sverige. 
 
Jag kan hålla med Ros om en sak, det är tråkigt för Stockholmshockeyn, absolut! Men att SHL och svensk hockey skulle bli såpass lidande som Sportbladets många "experter" påstår är för mig ett klart överdrivet påstående.
 
När vi ändå kommer in på publiksnittet vill jag nämna några få exempel: Frölunda, Färjestad, Skellefteå, HV71, till och med Brynäs. Stockholmshockeyns, just nu AIK, ligger väldigt långt ner så jag ställer mig frågan:

Vad är det man tillför svensk hockey i publik förutom ett halvtomt Hovet i SHL just nu (AIK)?

Vad har journalister för vriden bild av Stockholmshockeyn egentligen? Engagemang ser jag nästan mer utav utanför huvudstaden på senare år.

I dagens läge så måste vi vara ärliga och säga att det är Norrland som dominerar. Två senaste åren har det varit Norrländska lag i finalen, Luleå blev European mästare i fjol. Skellefteå varit i final tre gånger och tagit ett SM guld och tillsammans med Brynäs så har man en utav Sveriges starkaste juniorverksamheter.

Åren innan det så låg dominansen söder om Stockholm hos Färjestad, HV71 och så vidare. Det var länge sedan Stockholmshockeyn faktiskt hade en dominans. Förutom när vi pratar om derbyn där AIK – Djurgården var dåvarande Elitseriens mäktigaste. Nu är Leksand tillbaka och det sätter sprätt på det mäktiga Gävledala derbyt och med det menar jag att det finns mäktiga derbyn även om inte Stockholm är inblandat.
 
Att talanger slutar utvecklas? Det är en förlust för stora stockholmsdistriktet att inte ha ett topplag i högsta serien, men förebilderna för ungdomar sitter i föreningens A-lag. Så länge verksamheterna driver på så blir det ingen förlust utav talanger för svensk hockeys del, det handlar om organisation och ett A-lag som fungerar oavsett division. Sedan är Allsvenskan en såpass stark serie att barnen runt om Stockholmsdisktriktet skulle knappast bli utan professionell ishockey. 

 Jag nämner Leksand, Linköping, Modo och framförallt Brynäs och Skellefteå, föreningar som spottar ur talanger och flera klubbar är hack i hälen! SHL har starka grunder utanför Stockholm.

Naturligtvis är det tråkigt om huvudstaden som har en sådan tradition inom ishockeyn skulle förlora en plats i SHL. Men att det skulle påverka negativt för vår liga eller svensk ishockey i stort är för mig en vriden och överdriven bild. Sveriges hockeykultur är så pass starkt i landet att vi skulle klara oss utan huvudstadens inflytande, men naturligtvis skulle det vara tråkigt om så blir fallet.

För att binda ihop säcken så är Stockholm en viktig region av den anledningen att det finns tradition, det finns en gammal kultur och naturligtvis vore det bra om huvudstaden hade representanter i toppskiktet. Men att ishockeyn i sig skulle bli lidande för att Stockholmsdistriktet faller rent sportsligt och kanske ekonomiskt är en överdriven bild. 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2013-09-07 12:32:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon