Spelarbetyg Tre Kronor: VM-insatsen som helhet
För Tre Kronors del slutade VM redan i kvartsfinalen, till allas besvikelse. Inför dess hade dock de svenska spelarna presterat på en bra nivå – och SvenskaFans betygsätter nu deras VM-insats som helhet.
Betygsskala:
5 – Världsklass
4 – Mycket bra
3 – Godkänd
2 – Knappt godkänd
1 – Underkänd
Målvakter:
1. Jhonas Enroth – 3
Jhonas Enroth fick bara två matcher mellan stolparna, mot Norge i premiären och mot Danmark. Han övertygade inte fullt ut då, och fick sedan finna sig i att sitta på bänken – trots att Viktor Fasth också hade problem under stunder. En svår VM-insats att analysera och betygsätta, men då han trots allt levererade två segrar får han godkänt.
30. Viktor Fasth – 3
För ett år sedan hade Viktor Fasth en enastående formtopp under hela VM, och med den insatsen i bakhuvudet är hans insats i år en besvikelse. Generellt sett har dock Fasths säsong varit lite mer upp och ner den här säsongen och med facit i hand är det kanske trots allt den här nivån som man kan förvänta sig av honom? Tre Kronors förstaval mellan stolparna var inte bra, men han var inte heller dålig.
41. Christopher Nihlstorp
Spelade inte.
---
Backar:
4. Staffan Kronwall – 5
Staffan Kronwall har övertygat stort hela säsongen. Han var gång efter gång Tre Kronors bästa back under Euro Hockey Tour och fortsatte prestera bra även i VM. Hans +5 överglänses bara av Henrik Zetterberg och Loui Eriksson, och Kronwall var tillsammans med Niklas Hjalmarsson och Jonas Brodin den back som höll jämnast nivå över hela turneringen.
7. Niklas Kronwall – 1
Nej, nej, nej och återigen nej – Niklas Kronwall var en rejäl besvikelse. Gång efter gång stod han för defensiva misstag som en 12-åring skulle få skäll för och i offensiven hände det inte mycket alls. Han var under långa stunder en fara att ha på isen, och hans tillkortakommanden i VM kan inte enbart skyllas på problematisk omställning till stor is. Niklas Kronwall var helt enkelt bedrövligt dålig. De enda gångerna man noterade honom på isen var när han delade ut sin överhypade tackling mot Lettland, eller när han gjorde ett av väldigt många misstag.
28. Jonas Brodin – 5
Det var egentligen en bedrift av Jonas Brodin att bara slå sig in i VM-truppen, med tanke på vilket namnstarkt lagbygge Tre Kronor fick ihop – att han sedan gick och var en av truppens bästa backar var enormt glädjande att se. Brodin spelar med ett lugn och en trygghet som få veteraner kan sprida kring sig och trots att han fick spela mot världsspelare skötte han sin defensiv galant. 18-åringen bjöd på ett internationellt genombrott, helt enkelt.
44. Niklas Hjalmarsson – 5
Niklas Hjalmarsson var Tre Kronors bästa back. Han var den enda av de stora namnen som hela tiden gick att lita på i defensiven – där han höll en riktigt hög nivå genom hela turneringen. Han fick en tuff matchning, men avvärjde gång efter annan anfallsvågorna från motståndarna.
52. Jonathan Ericsson – 3
Jonathan Ericsson hade en tuff turnering. Redan i premiärmatchen blev han skadad, och kunde sedan inte göra comeback förrän i kvartsfinalen. Inte direkt optimala förberedelser inför en VM-kvart, men utefter förutsättningarna gjorde han det ändå godkänt.
65. Erik Karlsson – 3
Poängspruta? Check. Ojämn? Check. Defensiv säkerhetsrisk? Check. Erik Karlsson spelade precis som han brukar göra, och precis som vanligt trillade poängen in – men i matcherna mot de stora nationerna (i det här fallet Ryssland och Tjeckien två gånger om) blev det bara en poäng. Det har sagts många gånger, och det kommer sägas många gånger till – Erik Karlsson kommer aldrig nämnas bland de stora namnen om han inte förbättrar sitt defensiva spel avsevärt.
77. Victor Hedman – 1
Victor Hedman fick enormt mycket kritik under hela VM. I princip det mesta var befogat, även om han inte var i närheten av att vara samma besvikelse som Niklas Kronwall. Det var inte bara anpassningen till stor is som var problematisk – Hedman var, precis som Kronwall, genomgående dålig, och tog många konstiga beslut både med och utan puck.
---
Forwards:
10. Johan Larsson – 3
Precis som för Jonas Brodin var det en bedrift av Johan Larsson att bara slå sig in i truppen, även om det krävdes skador för att så skulle bli fallet. Han gjorde inte mycket väsen av sig i poängprotokollet, men hävdade sig väl när han fick spela och tog framför allt med sig viktig erfarenhet inför framtiden.
11. Daniel Alfredsson – 4
Målskyttet var inte tillräckligt bra, men i övrigt gjorde kapten Alfredsson en mycket bra turnering. Han ledde laget i med- och motgång, hittade kemi med sina kedjekamrater och var en trygghet i Tre Kronors giftiga powerplay. Dock krävs det mer än ett mål om han ska kvittera ut toppbetyget.
12. Fredrik Pettersson
Hade på gammalt klassiskt manér spelat sig till en plats i Tre Kronor tack vare flera starka landskamper inför turneringen – men VM-äventyret tog slut direkt i premiären på grund av skada. Betygssätts inte.
16. Calle Järnkrok – 3
Var givetvis inte samma offensiva kraft som i Elitserien, framför allt för att inte fick samma roll som i Brynäs. När Tre Kronor fick några sena förstärkningar skickades han ner i fjärdekedjan, men löste den uppgiften galant och visade flera gånger om vilken talang det finns där.
19. Nicklas Bäckström – 2
Det är inte lätt att komma in sent i ett VM, men i sin första match visade Nicklas Bäckström sköna intentioner om vad som skulle kunna komma. Det skulle dock visa sig vara just intentioner, för något vidare avtryck satte han inte. Han hade visserligen några målchanser i kvartsfinalen, men insatsen generellt var för svag av en spelare som Bäckström.
20. Joel Lundqvist – 4
Placerades i en roll han är som skapt för – tung, hårt checkande center i en fjärdekedja hos ett starkt lagbygge. Lundqvist passade som hand i handsken för den uppgiften och med en helt korrekt matchning från Mårts & Co var han på väg mot ett riktigt starkt VM – men precis som för kedje- och klubbkamraten Fredrik Pettersson tvingades han lämna VM på grund av skada.
21. Loui Eriksson – 5
Loui Eriksson är inte alltid den som syns mest i spelet, men producera – det kan han. På åtta matcher blev det 13 poäng, fördelat på fem mål och åtta assist, och precis som vanligt höll även tvåvägsspelet en hög nivå. Han fick ett stort förtroende, och tog tillvara på det på bästa möjliga sätt.
23. Niklas Persson – 3
Det blev så småningom en undanskymd roll i en fjärdekedja, men Persson skötte sina uppgifter på ett bra sätt.
25. Viktor Stålberg – 3
Stålberg inledde VM fantastiskt starkt, men när Patric Hörnqvist och Nicklas Bäckström kom in sent fick han en betydligt mindre roll och tappade formen. Under de första matcherna är han och snuddar på en femma i betyg, men de intetsägande insatserna mot slutet gör att kvitterar ut godkänt.
27. Patric Hörnqvist – 3
Poänglös, men inblandad i mycket offensivt och gav andrakedjan en ny dimension. I och med Hörnqvists ankomst fick framför allt Johan Franzén avlastning i kriget framför motståndarnas målbur, där Hörnqvist alltid sköter sig väl. För högre betyg krävs det en bättre produktion.
32. Marcus Krüger – 4
Inledde VM succéartat, där allting fungerade klockrent. Mot slutet svalnade produktionen av något, men spelet generellt höll fortsatt hög nivå. Krüger var perfekt i rollen som tredjecenter.
33. Jakob Silfverberg – 3
Hade inte samma inflytande som under säsongen i Sverige, men en begränsad roll och det faktum att han fortfarande faktiskt bara är 21 år och slog igenom först den här säsongen gör att man är nöjd med honom. Kom till många fina lägen och kanske borde målproduktionen varit något större.
40. Henrik Zetterberg – 5
”Zäta” var en av VM:s främsta forwards och belönades med en plats i All Star-laget, trots att Tre Kronor åkte redan i kvartsfinalen. Han ledde det svenska lagbygget i spelets alla aspekter och stod för 15 poäng på åtta matcher. En klockren insats på alla sätt och vis.
92. Gabriel Landeskog – 2
Visst, Landeskog är bara 19 år – men förväntningarna på honom var skyhöga. Hade sannolikt problem att anpassa sitt fysiska spel till stor rink, och till viss del förlåter vi honom sett till hans ålder, men faktum kvarstår likväl att han underpresterade.
93. Johan Franzén – 5
Var en kraft att räkna med genom hela VM, och Tre Kronor led fruktansvärt när han tvingades lämna kvartsfinalen. Produktionen var något under kedjekamraternas, men Franzén gjorde ett hästjobb vid sargen och, framför allt, kring målburen.