Utomhuskrönika: Odrägligt och ovärdigt

Utomhuskrönika: Odrägligt och ovärdigt

Varför slösa bort JVM:s mest intressanta gruppspelsmatch med det mest plastiga plojjippot man kan komma på?

Kanada mot USA borde få det att vattnas i munnen. Det bjuds alltid på intressanta, högoktaniga och riviga matcher när de två trätobröderna drabbar samman inom hockeyn. I JVM-sammanhang har det varit två toppfavoriter de senaste åren och finalen för ett år sedan var exempelvis något alldeles speciellt.
 
Men idag förstördes den idyllen.
 
JVM:s på förhand mest intressanta – kanske till och med den enda riktigt intressanta – gruppspelsmatch skulle förstöras genom att spelas ute.
 
New Era Field är säkert en vettig arena för Buffalo Bills i NFL. Hockey ska inte spelas där. Det enda sättet att faktiskt förstå vad som hände på isen var att följa spelarnas rörelsemönster. För någon puck syntes knappt. Inte blev det bättre av snön som gled in över arenan en bit in i den första perioden.
 
---
 
Jag avskydde utomhusmatcher redan på förhand. NHL:s Winter Classic-matcher har sett till det. Idag tycker jag ännu mer illa om dessa jippomatcher.
 
---
 
Så varför detta spektakel? Kanske ger det lite uppmärksamhet och PR. Men framför allt lär det ge inkomster. Publikintresset har varit minst sagt skralt hittills under mästerskapet – men med 44 000 på läktarna fuskar man upp publiksnittet en hel del i alla fall. När de billigaste biljetterna dessutom kostar $55 så blir det även lite klirr i kassan.
 
Kanske var det en rolig match att spela. Som upplevelse utanför rinken var det något av det tråkigaste och mest meningslösa jag har varit med om. Enligt folk som hade varit ute på isen var ytan som en fryst damm, och inte blev den bättre av all snö.
 
Vem som gjorde vad i Kanada var omöjligt att se. USA hade i alla fall insett det korkade i hela arrangemanget och satt tröjnummer även på framsidan av sina tröjor.
 
---
 
Ska man försöka hitta något positivt kring den här matchen så var pressläktaren i alla fall inomhus och det bjöds på en fin middags- och dessertbuffé i periodpauserna.
 
---
 
Det finns ingenting att säga om matchen. Inga analyser kan göras. Någon utvärdering är helt meningslös. Kanske var Kanada bäst. Kanske var USA hetast. I bästa fall kan man rycka på axlarna åt tramset och gå vidare mot riktig hockey igen.
 
NHL sålde ut sig själva till sedelbuntarna för länge sen. Idag gjorde IIHF detsamma. Den relativa seriositet och integritet som man ändå kunnat skymta hos IIHF tidigare flög all världens väg. En match som mycket väl skulle bli direkt avgörande för en gruppseger tramsades bort för att sedelbuntarna skulle rulla in till redan välbärgade gubbar.
 
Hela upplevelsen var odräglig och ovärdig. 

---
 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2017-12-29 23:51:00
Author

Fler artiklar om JVM 2018