Veckans hockey: Den häftiga finalserien – 6700 dagar utan seger

Veckans hockey: Den häftiga finalserien – 6700 dagar utan seger

Om den dramatiska upplösningen av finalserien, de la Roses känslor, årets främsta rekrytering, uppvisningen av supporterkulturen, Kellehers delikatess, Torontos misslyckande och det efterlängtade Battle of Alberta.

"Veckans hockey" är en återkommande artikelserie där vi blickar tillbaka på den gånga veckans mest intressanta – och ibland ointressanta – händelser i SHL, HockeyAllsvenskan och NHL. Tips? Andra åsikter? Hör gärna av dig!



Veckans SHL presenteras av Andreas Lundskog – följ Andreas på Twitter



Det råder ingen som helst tvekan om vad som var veckans snackis. Efter en fullständigt genomdramatisk upplösning på finalserien så lyckades Färjestad dra det längsta strået och bärga guldet. Ingenting annat än fulltständigt genomstarkt. Det är bara att lyfta på hatten till Thomas Mitell och resten av laget. Samtidigt lider man också med Luleå som under egentligen hela säsongen svarade för en så enormt stark hockey. Det är bara att tacka de båda lagen för en finalserie som har varit bland de häftigaste under de senaste åren. 




Självklart går den här utmärkelsen till Jesse Virtanen som klev fram som tungan på vågen och spräckte målnollan i torsdagens game seven. Ett mål med marginalerna på sin sida kan man lungt säga. 


Tidigare under förra hösten förlorade Jacob de la Rose sin mamma tragiskt i cancer. SM-guldet tillängnade han just till henne bara minuterna efter att slutsignalen ljöd. En otroligt fin intervju som gick rakt in i hjärtat. 


Nog var det inte jättstor fingertoppskändla av Luleå att utse en matchens lirare efter finalförlusten och sedan fota det för sociala medier när besvikelsen var som störst. Detta blev ju näst intill parodiskt. 


Han tog över ett lag som åkte berg och dalabana genom tabellen och som knappt hade en längstanivå. Nu står Thomas Mitell som SM-guldvinnare efter ett sanlöst starkt slutspel. Snacka om att Mitells sätt att vara som ledare har varit förstklassigt. Det är bara att lyfta på hatten till årets främsta rekrytering i svensk hockey. 


Färjestadstränaren Thomas Mitell firar guldet efter att ha besegrat Luleå. 



Inför den avgörande finalmatchen försökte en grupp Luleåsupportrar fixa en tidig väckning för Färjestadsspelarna med att smälla raketer klockan 03:00. Ett typ av rackartyg som i alla fall undertecknad har väldigt svårt för att se humorn i. Varför fokuserar man inte istället på sitt eget lag istället för sådant här onödigt trams? 




SHL är slut för den här säsongen och redan efter bara några dagar finns abstinensen fortfarande där. Tur då att VM går av stapeln i detta nu. Förutom Sveriges matcher så tycker jag personligen att man ska hålla ett extra öga på även Finlands möten. Detta då det nog finns en hel del intressanta namn i den finska truppen som nog inte är omöjliga för SHL under den kommande säsongen. 




Årets HockeyAllsvenskan presenteras av Max Strömberg Melin – följ Max på Twitter



Detta år har innehållit väldigt mycket snackisar och saker som hänt runt ligan. En uppenbar är ju såklart när publiken fick komma tillbaka till omgång 2, vilket makalöst tryck det blev, kraftsamlingen runtom i landet bland alla klubbarnas supportrar. Sedan försvann de ett tag igen innan slutdelen av grundserien och sedan slutspelet var en enda stor uppvisning i svensk supporterkultur, det är ni som är sporten och dens viktigaste aspekt. Det blev än mer tydligt i år.


Sportsligt så fanns det som alltid ett lag som överraska positivt och ett som inte alls motsvarade förväntningarna. Detta året var det Kristianstad som enligt hela hockey-Sverige förutom undertecknad överraskade och nöp en plats direkt till kvartsfinalspelet. Efter sina 6 raka 0-poängare i början plockade man sedan 42 av 48 poäng under hösten. Man charmade hela ligan med sitt spel. Resan tog slut efter att MoDo varit starkare och skickade KIK på semester efter 6 kvartsfinal-fajter.

Säsongens flopp var Södertälje SK. Mikael Samuelsson byggde ett lag, kort in på säsongen skeppades 2 av de tilltänkta spetspelarna Smith och Lindberg. Senare så lämnade Samuelsson skutan. Man fortsatte sjunka i tabellen. Jörgen Bemström fick lämna som huvudtränare och Pelle Hånberg ersatte. Till slut så redde man ut det och kunde bibehålla sin allsvenska existens efter 4-2 mot Troja i playout-serien. Nu bygger man om på nytt och intressant. Bogren har kommit in som tränare, Georgsson som sportchef. Sportklubben blir intressanta att följa kommande år. 

Utanför isen har det varit kaos i Skåne och runt Kristianstad mellan supportrarna och klubbledningen. Hans Wallson fick avgångskrav mot sig i Umeå där en banderoll satt på en bro (Wallson lämnade under säsongen och Stråhle kom in). Arbetstillståndet för Västerås ryssar blev en megasnackis runt deadline day, de spelade utan giltigt arbetstillstånd och Västerås blev av med poäng. Vita Hästen har fortsatt varit virrigt utanför isen, säsong ut och säsong in händer det märkliga saker runt klubben från Norrköping. Karlin var ute och svingade mot Rahimi i semifinalen. Ni ser det har varit en otroligt händelserik säsong i ”Sveriges mest underhållande liga”. Detta var bara en bråkdel av allt som hänt och snackats om den gångna säsongen. 



Tyler Kelleher mot MoDo. Kelleher plockade HV71 in på sista transferdagen, pucktrollaren som spelat SHL-hockey med Oskarshamn och Rögle visade snabbt sina kvaliteter. Detta mål mot MoDo var en delikatess. Titta och njut!




Isac Heens i Mora gick ner och blockade 3 stenhårda skott på 20 sekunder i december när Mora fick stora mäktiga HV på fall. Det kallar jag uppoffrande spel med hjärtat utanför tröjan. Att se sånt gör mig gladare än att se sitt lag göra mål eller liknande. Isac är värd all uppskattning för detta, vilket han även fick av sina lagkamrater när han slutligen kunde ta sig ut till båset.




Johan Hedberg tränare i Mora stod för ett uppmärksammat citat. När deras lagkapten och stora centerstjärna Daniel Ljunggren i november lånades ut till rivalerna Leksand i 2 matcher så gick Johan Hedberg ut i media och sa ”jag ser det som att bli uttagen till landslaget”. Detta citat tog han sedan tillbaka och bad om ursäkt till Moras supportrar. Återigen visar de sig att supportrarna är de viktigaste vi har och de ska man värna om.



Fredrik Forsberg, man kan ta och lyfta fram många olika spelare eller ledare. Men Fredrik Forsberg som hade bäst både poängsnitt och målsnitt i grundserien och sedan ochså klev fram ordentligt i slutspelet får priset. Han dominerade i HA säsongen 19-20 när han spelade i BIK sedan värvades han till HV där han var med i laget som åkte ur. Han följde med Jönköpingsklubben ner till HA som kanske seriens allra största stjärna. Han hanterade pressen, levererade stort säsongen igenom och inte minst i finalmatch nummer 6 när han via ett hattrick sköt tillbaka HV till SHL.




Anton Blomqvist tränare i AIK är ett fint framtidsnamn på tränarsidan, endast 30 år gammal är han redan huvudtränare i allsvenskan. Men det minnet som dyker upp för mig om jag tänker på Anton denna säsong är hans utbrott borta mot Västerås den 10e december. En abuse of official där boten landade på 15.000. AIK supportrarna gick in och hjälpte sin tränare med betalningen genom en swish kampanj. 




Den 23 september kör vi igång nästa säsong igen. Spelschemat kommer när som men datumet är redan satt för premiären kommande säsong. Den 23 september som sagt drar allt igång igen, som man längtar.





Veckans NHL presenteras av Niclas Viberg – följ Niclas på Twitter



Allt fokus är på Toronto – och inte bara för att NHL-media är så Toronto-centrerad. Det blev, som väntat, ett nytt tidigt uttåg ur Stanley Cup-slutspelet. Nu är det ju, som en isolerad händelse, ingen skam i att bli utslagna av Tampa Bay – men det stannar givetvis inte som en isolerad händelse.

Nu har Toronto blivit utslagna direkt i sex raka slutspel. Fem år i rad har man förlorat en direkt avgörande utslagsmatch i öppningsrundan – det är första gången som det har skett i NHL, NBA eller MLB. Man har inte tagit sig förbi förstarundan sedan 2004.

Sett till grundserien kommer man från organisationens bästa notering någonsin med 115 poäng och 1,4 poäng per match. Toronto har bevisligen byggt något bra – men lika uppenbart är det att något saknas. Det rimliga är kanske att inte förändra någonting och att fortsätta med nuvarande management och roster. Dock undrar man om det tålamodet finns?

Drygt 20 100 dagar sedan senaste cupen. 6700 dagar sedan man senast vann en slutspelsserie. Och så drygt 800 dagar sedan man förlorade mot en zamboni-förare.



Mika Zibanejad kunde inte utnyttja Igor Shesterkins enastående passning – det är Scott Niedermayer/Nicklas Lidström/Chris Pronger-vibbar på det uppspelet – men som tur var för New York Rangers höll sig Chris Kreider framme på returen.



 


Edmonton gick vidare efter 4-3 mot Los Angeles. Connor McDavid har bjudit på några fantastiska sekvenser och landade på 14 poäng. Leon Draisaitl var snäppet sämre med nio poäng.

Men eftersom det är Oilers vi pratar om finns det alltid anmärkningsvärda saker att lyfta…


Att studsa tillbaka efter en förlust – för de är trots allt oundvikliga – är en fin och eftertraktad styrka. Tampa Bay har tagit det till imponerande höjder.


Lite från ingenstans fick New York Islanders för sig att sparka Barry Trotz. Ligans kanske bästa coach har fått Islanders att överprestera rejält med Conference-final såväl 2020 som 2021 – men överlevde alltså inte kollapsen under den gångna säsongen.

Bygget av Islanders nya arena gjorde att man fick börja säsongen med 13 raka bortamatcher, och det satte givetvis sina spår. Islanders hade en direkt usel start på säsongen och slutspelsplatserna kändes avlägsna tidigt. Man spelade visserligen upp sig, men uppförsbacken var allt för stor och efter två raka Conference-finaler missade man slutspel.

Nog fanns det förmildrande omständigheter, men Lou Lamoriello kan vara oberäknelig – vilket vi fick nya bevis för nu. Och nu spekuleras det för fullt i att Mike Babcock kan bli Trotz ersättare.


Ryan Reaves fick tydligen i uppdrag att dra igång lite hype. Men är inte det här mer cringe och pinsamt än häftigt och inspirerande? Andrew Copp kan knappt hålla inne skrattet och Mika Zibanejad ser ut att fundera över vad Reaves egentligen pysslar med.


Toronto har alltså inte tagit sig förbi förstarundan sedan 2004. Då såg det ut så här när man sedan förlorade med 2-4 i matcher mot Philadelphia i andrarundan.


Två serier står ut i andrarundan: The Battle of Alberta och Florida-derbyt. Dusterna mellan Edmonton och Calgary kan alltid vara speciella och den första matchen mellan de båda städerna kan spåras till 1895. I en professionell kontext får vi hoppa fram till 1921 – men i NHL möttes Flames och Oilers först 1980.

Lagen sprang på varandra vid flera tillfällen under 80-talet och 90-talets inledning – men nu möts man igen för första gången sedan 1991. Och på senare år har rivaliteten tagit fart igen. Matthew Tkachuk och Zack Kassian har exempelvis drabbats samman under uppmärksammade former och 2020 gick Mike Smith och Cam Talbot upp i en målvaktsfight.

Räkna med makalöst tryck på läktarna och hetsigt på isen när vi äntligen får ett Battle of Alberta i slutspelet.


 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2022-05-16 16:30:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon