Lagbanner
Turin – En stadsskildring

Turin – En stadsskildring

Turin, eller Torino som staden heter på Italienska, får just nu mer uppmärksamhet än någonsin. Om det är OS eller Zlatan som drar blickarna till sig beror nog på vem man frågar. I var och varannan tidning kan man läsa resereportage om ”Staden vid floden Po”. I många av de reportage som har publicerats om staden får man en ganska tråkig och kall bild. Är Italiens fjärde största stad verkligen så hemsk?

Turin, staden som reste sig ur askan av ruinerna efter Taurasien, Taurernas huvudstad som förstördes av Hannibal under dennes marsch mot Rom. Regionen blev sedan en romersk koloni och tillhörde fram till 1600-talet ett flertal kungadömen och riken innan det att regionen, och staden, blev självständigt. Under en femårsperiod i mitten av 1800-talet utgjorde Turin det enade Italiens första officiella huvudstad, något som har lämnat tydliga spår i de centrala delarna av staden. Under 1900-talet utvecklas staden till ett av Italiens allra viktigaste ekonomiska och kulturella centra, mycket tack vare Fiat och familjen Agnelli. Idag, över 2000 år efter det att Hannibal jämnade den med marken, står staden vid floden Po, i hjärtat av ”Regione Piemonte”, som värd för de olympiska vinterspelen anno 2006. Inte nog med det, Italiens allra mest framgångsrika fotbollsklubb, Juventus, hör även hemma i Turin. 



Arkaderna i centrala Turin

Idag är Turin en ansett vacker och elegant stad med ungefär en miljon invånare. De gamla fördomarna om en smutsig, grå, tråkig industristad är på väg att suddas bort och ny bild av en stad i liv och rörelse håller på att växa fram. Detta har varit ett måste för staden Turin. I och med Fiats mer eller mindre totala fall fanns det ingen annan utväg än att förnya staden, om inte för dess direkta överlevnad, så för framtiden. Turinborna själva har aldrig ansett sig känna något behov av att göra staden till en turiststad såsom Rom och Milano, men verkligheten har hunnit ifatt och denna näring är en av de absolut snabbast växande. Trots denna förnyelse av staden, som har inneburit att de kulturella inslagen har blivit allt fler, bibehåller staden sin status som ett av Italiens allra viktigaste handelscentra. 



Inblick i ett av de många caféerna

Stadens kärna och dess ståtliga palats är byggd i barrock stil och började uppföras under 1600- och 1700-talet. De många arkadstråken och de stora ”piazzorna”, t.ex. "Piazza Castello", inbjuder sannerligen till att bara varandra omkring och titta på de otroligt vackra byggnaderna. I många av dessa huserar idag caféer och restauranger. Genom att bara kika in förstår man snabbt att kafékulturen i denna stad är väldigt stark. Överallt ser man människor, såväl gamla som unga, som sitter och samtalar eller läser en tidning, förslagsvis ”Gazzettan” eller ”La Stampa” över en kopp cappucino eller espresso. Stadens stora universitet, ”L’Universitá di Torino”, har bidragit till en kraftig föryngring av staden och har med sin blotta närvaro skapat ett av Italiens största forum för unga konstnärer. Det finns en mängd gallerier och teatrar vars visningar och uppsättningar allt som oftast är iscensatta av relativt okända, unga personer. 

En av de allra mest kända turistattraktionerna i det nya Turin är utan tvekan det enorma filmmuseum som huserar i ”La Mole Antonelliana”, som från början var tänkt att fungera som en synagoga. Om man tar hissen upp genom mitten av den pampiga byggnaden till utsiktsbalkongen får man även den i särklass bästa utblicken över staden. 



Torino Film Festival 2005

Varje år, i november, hålls ”Torino Film Festival”. Förra året gick den 23:e upplagan av stapeln. Denna filmfestival har snabbt kommit att bli en av Europas allra största. I motsats till exempelvis Filmfestivalen i Cannes är utbudet väldigt smalt.

För de som är intresserade av historiska utställningar så bör den Egyptiska utställningen i ”Museo delle Antichità Egizie” vara ett självklart mål. Detta är en av världens allra största samlingar av Egyptiska artefakter och mumier och i samband med OS invigs en ny utställning som går under namnet ”Vardagsliv i det antika Egypten”.

Turin är inte bara känt för sina vackra byggnader och sitt rikliga kulturliv. Precis som i hela Italien så är maten en stor del av Turins själ. I regionen framställs det inte mindre än 160 olika typer av ost och kända viner som ”Barolo” och ”Barbaresco” produceras på två av de otroligt många vingårdarna som finns i ett av världens allra bästa vindistrikt. I samband med jul och andra årliga högtider samlas många av de lokala producenterna för att sälja sitt vin på olika marknader. Om man har turen att befinna sig i Turin då en sådan högtid infaller kan man med gott samvete smaka på de allra flesta vinerna utan att ens betala ett öre (nog blir det så att man köper med sig ett par flaskor dock). Turin är även känt för sina många, högkvalitativa chokladtillverkare. För de riktigt insatta påstås den till och med besitta en högre kvalité än den mer kända Schweiziska chokladen. 



Gångstråket längs med Po

Under sommarhalvåret öppnar ett stort antal restauranger och barer upp sina portar längsmed det gångstråk som följer floden Po. Detta har blivit den naturliga samlingspunkten under denna tid, då resten av staden i stort sett sover. Det är under sommaren den rika invånarandelen lämnar storstaden för sina sommarhus vid kusten.

När man väl bestämmer sig för att resa till Turin ska man tänka noga på vilken årstid det är man vill pricka in. Många föredrar att besöka Italien på våren eller på sensommaren. Dessa tider är även alldeles utmärkta att besöka Turin. Redan i mitten av mars når temperaturen stundom höjder som vi i här i Sverige kallar sommar och under september och october har den värsta värmen försvunnit och vi nordbor, som inte är vana vid tropisk hetta, kan ta oss runt i staden utan att behöva oroa oss för värmeslag. För mer information om hur man tar sig till och från Turin på enklaste sätt, kolla in www.juventusclub.se.

Björn Dahlberg2006-02-03 11:00:00

Fler artiklar om Juventus

Spelarbetyg efter Juventus 2-2 Venezia: Det här är pinsamt
Inför Venezia-Juventus: Imorgon är en ny dag på jobbet där gamla meriter inte spelar någon roll
Redaktionen söker nya skribenter