Lagbanner
Estádio do Dragão, 2021-02-17 21:00

Porto - Juventus

Tankar inför Porto - Juve: Nu gör ni jobbet, ok?

Ett Juventus som nyss åkt på pumpen efter en period av fina resultat brukar vara revanschsuget. Vi får se om Porto får uppleva det eller om dom kan skrälla mot ett på pappret överlägset motstånd. 


Då var det dags igen, höj volymen upp till max min vän. Här kommer mina tankar inför matchen mot Porto. 


A love/hate relationship 
Vi juventini har inte världens bästa relation med Champions League. Turneringen är och kommer förbli en nagel i ögat tills nästa gång den gamla damen lyfter där blytunga klubbpokalen som alla trånar efter. 1996 var inte ens en gubbjävel som mig indoktrinerad i den svartvita religionen som i folkmun heter Juventus så den segern kan jag inte räkna. Även om jag skulle vilja. Sedan jag kom in i matchen har det varit över 20 år av undermåliga prestationer, besvikelser och finalförluster. Dessa förbannade finalförluster. 

Men jag har också upplevt några av dom bästa fotbollsstunderna i mitt liv. När ett skadeskjutet och uträknat Juve nästan vände borta mot Bayern, Dybalas show hemma och BBC:s show borta i dubbelmötet mot Barca, när vi var en orättvis straffspark ifrån att vinna med 0-3 mot Real och den nästan omöjliga vändningen mot Atletico är alla minnen som sticker ut i mitt relativt långa liv som supporter. Minnen som jag inte vill vara utan, även om några av dom faktiskt slutade med en förlust. Poängen är att jag aldrig slutar att hoppas. Det är inte mer än en viskning från djupet av mitt sinne men den väcker mig alltid till liv när det vankas Campions League. Kanske. Kanske räcker det hela vägen den här gången? Konstigare saker har ju skett. Kanske är det just vi som prickar storformen lagom till slutspelet? Kanske. Jag kan glatt meddela att hoppet inte lämnat mig än. Någon gång måste det ju vara vår tur?


Skadeläget är inte en ursäkt
Det är inte kris i sjukstugan, men det börjar irriterande nog att fyllas på igen lagom till CL. Cuadrado, Bonucci, Arthur och Dybala missar matchen och det är absolut ett (fyra?) avbräck. Jag ser alla fyra som potentiella startspelare. Men faktum är att vi har bra ersättare, i vissa fall till och med bättre. Den enda som inte kan ersättas rakt av är Arthur då ingen av Juves kvarvarande mittfältare besitter ens ett uns av det lugn han visar upp med bollen vid fötterna. Danilo är däremot en fullgod ersättare till Cuadrado, om än mindre offensiv. De Ligt är bättre än Bonucci och frågan är om inte Dybala får ses som tredjeforward just nu, trots Moratas lite svajiga målform. Med andra ord, det finns inget att klaga på, ut och dominera. 


Ännu en parkerad buss att forcera
Juventus har det svårt mot lågt stående, välorganiserade lag. Men det har å andra sidan väldigt många andra med. Utan ytor blir det problem att utnyttja dom offensiva spelarnas spetsegenskaper och matcherna utkämpas mer på en kollektiv nivå snarare än en individuell. Det gynnar inte ett lag som Juventus som ofta vinner på just individuella prestationer. Om vi ska tro Pirlo så kommer även morgondagens motstånd, precis som Napoli, att stå lågt och hoppas på ytor i kontringarna. Vad krävs då för att inte köra fast den här gången? 

Låt oss börja med att starta den enda mittfältaren som fyller på i boxen, McKennie. Utan honom är det upp till anfallet att lösa allt på egen hand. Det blir för statiskt. Jag har svårt att definiera vad Rabiot är för typ av fotbollsspelare men att kalla honom box to box är fan en skymf mot box to box-spelare. Med sina 1.88 kan jag tycka att han ska kunna vara ett offensivt hot men jag vet inte ens om jag sett honom nicka i motståndarnas straffområde? Weston däremot har redan gjort ett par nickmål trots att han måste vara typ en decimeter kortare (jag vägrar tro att han är 1.85 som vissa sidor hävdar). Dessutom känns det alltid som att han har offensiva intentioner. Fullt ös. Det gillar jag. Chiesa måste ha en bra match imorrn också. Han är en av få som kan göra sin gubbe och skapa dom där ytorna som Ronaldo och Morata behöver för att avgöra. 


Gissad startelva (4-4-2):
Szczesny
Danilo -De Ligt - Chiellini - Sandro
Chiesa - Bentancur - Rabiot - McKennie
Morata - Ronaldo 
 

Mikael Noaksson2021-02-16 19:48:37
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid