Lagbanner
”Jag är negativt överraskad” – fokus på Mourinhos första tid i Roma

”Jag är negativt överraskad” – fokus på Mourinhos första tid i Roma

Roma-redaktionens Erik Winell om hur José Mourinhos första tid i den italienska klubben har varit och vad som kan tänkas hända under den närmsta framtiden.

Lite mer än sju månader har passerat sedan det stod klart att José Mourinho anställts som ny tränare för Roma efter att en kort tid dessförinnan fått lämna uppdraget i Tottenham.

Reaktionerna var blandade hos anhängarna till Roma då en del tyckte att det var ett spännande val av tränare medan andra ansåg att det var ett huvudlöst beslut.
Så här långt kan vi konstatera att det inte direkt varit guld och gröna skogar i den italienska huvudstadsklubben, som sannerligen blandat och gett.

Roma-redaktionens Erik Winell ger nu sin syn på hur den portugisiska tränarens första tid varit och hur han ser på klubbens framtid med eller utan Mourinho vid rodret.

Hur ser du på Mourinhos första tid i Roma?
- Mourinhos första tid har varit speciell, men kanske inte på det sätt som vi ville och hoppades på med ”The Special One”. Det fanns en hel del hybris i och kring Roma när anställningen offentliggjordes och många var vi som hade höga förväntningar på Roma och Mourinho. Försäsongen såg bra ut men nu när vi kommit en bit på vägen så är det bara att konstatera att det som gjorts inte är godkänt.

Floppmatcher (tänk Bodö) kan man ha, det ingår liksom i fotbollen, men att det återigen ska vara så förbaskat svårt att vinna mot andra lag med lite kaliber gör att det känns som det inte är en astronomisk skillnad mellan Fonseca och Mourinho. Vi har fått se framtida stjärnor som Afena-Gyan blixtra till men det räcker inte i Roma-galaxen. Så kort och gott är jag negativt överraskad att det skulle fortsatt vara så stora problem för det här laget att brinna till. 

Ser du honom som en långsiktig lösning eller tror du han kommer vara ett minne blott innan säsongen är till ända?
- Här är jag tudelad. Mourinho kom in och verkar ha visat en förståelse för Rom och klubben AS Roma. Han pratar också länge och väl om att det är ett långsiktigt projekt som Mourinho är en del av, inte allt. Sen ska vi också ha med att Roma har haft enorma skadeproblem (i år igen...) och även fått en hel del tveksamma domslut i flera avgörande situationer. Jag är väl inte helt objektiv där men nog fattas det en del poäng sett till vad som det borde ha varit. Så det försvarar Mourinho en aning och gör det svårt att säga något.

- Jag ser honom gärna få två transferfönster till innan vi kan sätta en slutlig dom. Men samtidigt, ser det inte bättre ut om ett halvår och vi inte har börjat plocka poäng mot våra huvudkonkurrenter kommer jag vara duktigt orolig för vart hela det här Friedkinsprojektet är på väg.

Det ryktas som att Everton funderar på honom, tycker du i så fall att Roma bör släppa honom?
- Nej, inte än. Se svaret på ovanstående fråga.

Om han nu skulle lämna, vem hoppas du i så fall kommer efterträda honom?
- Den här är svår. Men, får vi en efterträdare tycker jag att det måste vara dags att testa någon som har lyckats i Serie A och som ser det som att ta ett par kliv uppåt att gå till Roma. Italiano i Fiorentina? Daniele De Rossi tycker jag vi ska vänta lite med så att hans comeback på Roma-bänken har lite mer grund att stå på när den kommer. 

Mourinho har beklagat sig över spelarmaterialet han har till sitt förfogande. Anser du att det är spelarna som är roten till problemen?
- Både och. Tycker att Mourinho gjort bort sig lite med hur han hanterar sin trupp och i skapandet av truppkemi. Lite väl ofta har Mourinho själv gått ut och beklagat sig över truppen och enskilda spelare. Det känns inte helt klockrent för att svetsa samman en trupp.  Samtidigt är det väldigt tydligt, inte minst när Pellegrini varit skadad, att det här laget är tunt som det allra tunnaste av fönsterglas. Det behöver gjutas in fler byggstenar i laget för att jag ska kunna ge Mourinho-eran en rättvis bedömning. 

Om han blir kvar året ut, vad tror du då han kan tänkas hitta på under vinterfönstret?
- En hel del. Det var länge sedan som Roma hade en tränare som så tydligt klagat på att truppen är för tunn. Det har ryktats om Denis Zakaria en hel del. Den har dock börjat svalna längs med vinterns ankomst och jag tror inte att det blir Zakaria. Men med det sagt. Minst en mittfältare till behövs, gärna två. Det kommer nog Mourinho se till att värva. Om det blir något mer återstår att se. Beror kanske lite på hur nära Friedkins är att ge Mourinho foten... 

Det har varit mycket snack om bottennappen, men finns det några höjdpunkter du anser bör lyftas fram?
- Hmm... Den här är tyvärr väldigt svår. I alla fall om vi ser till det spelmässiga, där har Afena-Gyan och Pellegrini varit positiva utropstecken bland väldigt få. Men som jag pratade om innan. Förståelsen för curvan har Mourinho i alla fall gjort bra. Således är väl det jag främst vill lyfta fram, publikens insatser och Mourinhos interaktioner med Curvan. Att se till att ge Roma-hymnen en större plats är väl en glasklar sådan sak. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-12-06 15:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)