Lagbanner
”Blivit en belastning för klubben” – fokus på Ramseys tid i Juventus

”Blivit en belastning för klubben” – fokus på Ramseys tid i Juventus

Behroz Jahanshahi delar med sig av sina tankar och åsikter kring Aaron Ramseys tid i Juventus och vad en eventuell återkomst till de brittiska öarna kan innebära.

Efter att ha varit en del av Arsenal under mer än ett decennium kände Aaron Ramsey att det var dags att testa något nytt i karriären och skrev på ett fyraårskontrakt med Juventus.

Snart två och ett halvt år senare kan vi konstatera att saker och ting inte gått helt som planerat borta i Italien för den walesiska landslagsstjärnan. Framgångarna har uteblivit och den här säsongen har speltiden varit i princip obefintlig.

Den senaste tiden har 30-åringen omgärdats av diverse flyttrykten och med mindre än en månad kvar till det att vinterns övergångsfönster slår upp sina portar är det mycket som talar för att hans dagar i Juventus är lätträknade. En återkomst till Premier League ligger nära till hands där främst Newcastle och Everton pekas ut som troliga destinationer.

Undertecknad hörde av sig till Behroz Jahanshahi på Juventus-redaktionen, för att ta del av hans tankar och åsikter om Ramseys tid i klubben samt chanserna till att få ett uppsving tillbaka på de brittiska öarna.

Först och främst, hur ser du på Ramseys tid i Juventus?
- Förhoppningen var att Ramsey skulle följa framgångsreceptet när det kom till ”gratisvärvningar” i stil med Pogba, Pirlo, Khedira, Dani Alves, Llorente och så vidare. Dessvärre så har dessa typer av värvningar inte suttit lika klockrent de senaste säsongerna och Ramsey har snarare hamnat i samma fack av misslyckade gratisvärvningar som exempelvis Emre Can och Rabiot. Därtill så har Ramsey dessutom blivit en belastning för klubben med sin höga lön i tider där Juventus haft det något kämpigt ekonomiskt. Någon valuta tillbaka i form av sportsliga prestationer har vi knappast sett röken av heller. 

Vad är det som inte har fungerat för honom?
- När det stod klart att Ramsey blivit klar för klubben så var det fortfarande Allegri som var tränare, men när Ramsey kom till klubben på sommaren så hade i stället Sarri anlänt. Sett till den fotboll som Sarri förespråkar så fick Ramsey ändå göra en hel del framträdanden och användes ofta i en offensivt framskjuten mittfältsroll. Problemet, egentligen igenom hela hans Juventus-sejour, har ju utöver hans kolossala skadebenägenhet dels varit anpassningssvårigheter både till livet i Italien och till det taktiska spelet i ligan, dels att det skett tränarbyten varje säsong som Ramsey varit i klubben. Allegri har ju tydligt markerat att Ramsey inte ingår i hans planer. 

Sett till förväntningarna du hade när övergången trädde i kraft, hur tycker du han har levt upp till dem?
- Man visste att Ramsey hade kvaliteter, det hade man sett i både Arsenal och i landslaget. Det man också visste var att Ramsey var en extremt skadebenägen spelare och det var farhågan hela tiden. Men som supporter så hoppas man ju alltid att skadorna ska bli färre och att det ska se bra ut på plan. Där och då så gjorde Juventus mestadels framgångsrika värvningar och förhoppningen var att detta skulle vara ännu en lyckad fri transfer. Som jag var inne på så har alla mängder med skador förhindrat honom att få upp något momentum och kontinuitet de få gånger han har fått spelat några matcher i följd. Jag tror inte Allegri, som använt honom minst, är fullt nöjd med Ramseys taktiska förståelse ute på plan heller. 

Mycket talar för att han kommer flytta tillbaka till England i vinter. Känns det rätt att släppa honom? 
- Det ryktas om en hel del Premier League-klubbar för närvarande, där ryktena till både Newcastle och Everton har mest substans just nu. Det känns extremt rätt att släppa Ramsey och hans höga lönepost. Det finns inget som indikerar på att karriären ska ta fart i Juventus på de två år som är kvar av kontraktet, han spelar inte och han är väldigt dyr i drift. Det är en väldigt dålig kombination.

Hur tror du att han kommer lyckas i Premier League?
- Det är svårt att svara på. Ramsey fyller 31 i slutet av december och kurvan är på väg nedåt när det kommer till både fart, explosivitet och genombrottskraft. Om vi ponerar att han håller sig skadefri (vilket är väldigt, väldigt osäkert) så kan han nog uppfylla en funktion i en mittenklubb i en lite mer centralare roll på mittfältet. Detta snarare än en framskjuten roll där han går mycket på djupet och kommer till många avslutslägen vilket vi såg mycket av i Arsenal och Wales. Han har fortfarande en fin passningsfot och god bollbehandling. Han är dessutom britt vilket innebär att hela anpassningsaspekten försvinner helt.

Anser du att ni är i behov av att plocka in någon ersättare?
- Med anledning av att han enbart startat en match denna säsong med några få ströinhopp så har det knappt känts att han varit med i truppen. Däremot så behöver Juventus både en kreativ mittfältare och en box-to-box-mittfältare med offensiva kvaliteter, för defensiva och fysiska mittfältare är det gott ställt med. Så rent teoretiskt så hade Ramsey kunnat varit den spelaren men på grund av alla ovannämnda anledningar så har det varit långt ifrån praktiskt möjligt. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-12-13 13:30:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 4)
Goals of the week (omgång 3)