Lagbanner
”Kommer klara sig i vilken liga som helst” – fokus på Svanbergs framtid

”Kommer klara sig i vilken liga som helst” – fokus på Svanbergs framtid

Mikael Mansjö på Bologna-redaktionen delar med sig av sina tankar och åsikter om Mattias Svanbergs framfart i klubben och var hans framtid kan tänkas finnas.

En spelare som den senaste tiden gjort fina framsteg är Mattias Svanberg. Mittfältaren har under sina tre och ett halvt år i Bologna utvecklats till en nyckelspelare och det är med jämna mellanrum han kopplas samman med en större klubb.

Samtidigt har han blivit en bestående del av det svenska landslaget och spås i framtiden kunna bli en startspelare. Med andra ord ser 22-åringen ut att gå en ljus framtid till mötes och det ska bli oerhört spännande att se vad som väntar bortom horisonten.

Undertecknad hörde av sig till Mikael Mansjö på Bologna-redaktionen för att ta del av hans tankar och åsikter om hur Svanberg sköter sig i den italienska klubben, var hans framtid kan tänkas finnas och hur stora hans chanser är att bli en startspelare i landslaget.

Hur skulle du vilja sammanfatta Svanbergs tid i Bologna så här långt?
- Svanberg har sedan dag ett betraktats som ett stort framtidsnamn i klubben och han fick omgående (under Inzaghi hösten 2018) gott om speltid. Laget gick dock knackigt och i januari 2019 ersattes Inzaghi av Sinisa Mihajlovic som fick uppdraget att försöka rädda klubben kvar i Serie A. Då blev speltiden aningen mindre under en period, men sedan dess har utvecklingen pekat stadigt uppåt. Snabbt sammanfattat har han under sina år i Bologna gått från talang till en etablerad Serie A-mittfältare.

Hur viktig skulle du säga att han är för laget?
- Den här hösten har Svanberg varit helt essentiell för Bologna. Han och Nicolas Dominguez har på grund av skador på övriga ”sittande” mittfältare (Kingsley Michael och Jerdy Schouten) dragit ett tungt, tungt lass på innermittfältet. Lägg därtill två matchavgörande mål som resulterat i sex friska Bologna-poäng.

Sett till att han varit i klubben en tid nu, hur hög status har han bland fansen?
- Statusen är hög. Det finns visserligen enstaka röster som tycker att ett innermittfält med Svanberg (och Dominguez) brister en del defensivt (jag tolkar då in en viss utbytbarhet i den åsikten), men personligen kan jag inte se att det är en uppenbar svaghet i laget.

Det har talats en hel del om att större klubbar håller ögonen på honom, tror du att han är redo för att ta nästa steg i karriären?
- Det tror jag absolut att han är, men jag hoppas naturligtvis att han gör den resan med Bologna i stället.

Vilken liga och klubb tror du i så fall hade passat honom bäst?
- Jag tycker att Svanberg har så pass goda grundkvaliteter att han kommer att klara sig i vilken liga som helst. När det kommer till val av klubb så handlar det kanske mest om vilken typ av spelare han vill utvecklas till. Vill han återigen bli en utpräglat offensiv spelare eller vill han ta fortsatta steg som den tvåvägsmittfältare han just nu är i Bologna? Annars handlar det väl mest om att landa i en klubb där chanserna till speltid är goda samtidigt som det är minst en nivå upp jämfört med Bologna. Jag drar till med Real Betis (utan att egentligen ha en aning om hur det laget spelar).

Tror du han kommer utvecklas till en framtida kugge i det svenska landslaget?
- Absolut, jag räknar med att han kommer att utvecklas till en bärande spelare där med. Samtidigt kan en ju argumentera för att landslagets spelsystem begränsar Svanberg en aning (mitt lekmannaintryck är att han kanske hamnar lite för högt upp i banan när han spelar på innermittfältet). Generellt skulle jag gärna se att han testas lite mer ihop med Albin Ekdal på det centrala mittfältet.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-12-15 08:15:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)