Lagbanner
29^ Felsteg, felbeslut och felstudsar
Sebastien Frey var bäst av de bästa på Artemio Franchi.

29^ Felsteg, felbeslut och felstudsar

Italiensk helg i serie A. Många inhemska spelare utmärkte sig, liksom en stjärndomare som börjat sin bana tillbaka efter avstängningen. Och så Cavani förstås.

Jag älskar Sampdoria. Nej, det där blev fel. Jag älskar Marassi. Alla italienska fotbollsmatcher borde spelas där. Stämningsmässigt kanske det är bättre på andra håll (Olimpico, San Paolo) men som tv-tittare är Marassi det bästa Italien har att erbjuda.

Snygg arena, kameran med lagomt avstånd till planen, inga löparbanor, alltid smaragdgrön matta. Nu sägs den ju inte vara riktigt så bra som den ser ut att vara, man kan trots allt se små fläckar av ofrivillig grusväg vid målen. Alla borde försöka bli som Sampdoria i det avseendet, fast med en vettig gräsmatta att lira på.

Federico Agliardi fick till en rejäl snedspark tack vare det buckliga underlaget. Han hade nog önskat att det skulle bli hans största misstag i matchen...

Behöver man vara något för att lagkamraterna ska låta en få låna bollen? Edison Cavani hade mängder med lägen att på allvar sätta Sampförsvaret på prov, om bara hans lagkamrater velat låna ut bollen till honom. Tillslut fick han en halvchans. Konsekvens? 1-0-ledning.

Andrea Barzagli sviker sällan. Det blir mer och mer uppenbart att det är han som ska ta över när Cannavaro-generationen lämnat in dojorna. Han har verkligen allt. Såvida Zamparini inte gör något fantastiskt i sommar är det bäst för Barzagli att flytta till en riktigt stor klubb. Det förtjänar han.

Finns det någon stödgrupp för orättvist utbuade spelare? Fabio Simplicio kan ringa Materazzi och höra sig för. Kanske kan Cristiano Ronaldo vara med på ett hörn. Simplicio blev trampad på vaden (eller nåt i den stilen) av Falcone när han redan var förbi och Falcone fick rött kort. Som plåster på såren blev brassen utbuad. Hygglo.

:::: :::: ::::

Look-a-like 1: Edison Cavani & Rodrigo Taddei
Look-a-like 2: Philippe Mexes & Reto Ziegler

:::: :::: ::::

Jag älskar röda kort. Har ännu inte kommit på varför. Kanske är det dramatiken. Kanske är det domarens stenhårda pedagogik - "Du har misskött dig så nu får du inte vara med längre!". Hoppas inte det beror på någon undermedveteten last från barndomen.

Det är inte alls lika kul när de röda korten är feldömda, eller ens tveksamma. Falcones var tveksamt, Dainellis likaså. Minns en svensk domare för länge sedan som ibland önskade att det funnits rosa kort. Jag hade hellre sett orange, men alla har vi olika preferenser...

:::: :::: ::::

Skönt att se Paparesta igen. Har alltid gillat honom. Igår var han tyvärr inget vidare. Fast i gamla hjulspår. Trots att han tillhör den nyare generationen dömde han efter de äldres imaginära regelbok.

Det är hemskt att se försvarare få frispark så fort en anfallare ens tittar på dem. Det har ju blivit så mycket bättre, tills nu när Paparesta kom tillbaka. Det är verkligen synd om Toni, Ibra, Gila och många fler. De har inte en chans. Inte konstigt att matchen slutade 0-0.

Ska domaren tillåta mer för en spelare som redan har ett gult kort? Dainelli hade ett gult, vilket Paparesta kanske inte kom ihåg när han plockade upp det andra. Skulle det vara fel av honom? Inte alls, jag tycker det var jättebra! Varje gult kort ska bedömas för sig, oberoende av vad som hänt tidigare. Rött kort får man efter två gula, inte ett gult och ett orange.

Paparesta behöver matchträning. Jag ställer mitt hopp till det.

:::: :::: ::::

Amantino Mancini förtjänar en chans i landslaget. Bara en, det räcker.

:::: :::: ::::

Adrian Mutu gjorde inte mycket för att förbättra sin image. Om han nu behöver det.

:::: :::: ::::

Skönt att se Matteo Ferrari närma sig den kapacitet han hade 2004. Han var den tidens Barzagli, innan allt sket sig. Jag börjar känna igen honom igen och börjar så smått hoppas på ett fullgott alternativ till de fyra väldigt ensamma mittbackarna i landslaget.

Synd att konkurrensen i Roma inte är helt enkel att brottas med. Å andra sidan brukar Mexes kunna dra på sig en del avstängningar och Chivu rehabtränar väl lika ofta som han tränar frisparkar?

:::: :::: ::::

Max Ambrosini avgjorde. Med huvudet. Lågt odds.

:::: :::: ::::

Veckans antihjälte
Den som tycker Armando Pantanelli ser ut som en pajas fick igår se honom agera ut sin roll till fullo. Foggia sköt från mittlinjen och Pantanelli släppte stående in bollen mellan benen. Försökte han ens stoppa den? [Klipp]

:::: :::: ::::

Alessandro Rosina satte två skott inom en halvmeter av samma ribba på sju sekunder mot Messina. Något för Guiness.

:::: :::: ::::

Tack till Canal+ som även visade Fiorentina-Roma. Jag fick känslan av att herrarna i studion hellre ville se den matchen men jag kan ha övertolkat. Populismen regerar även på Canal+ ibland, och Ibra spelade dem rakt i händerna med sina två mål.

Vi vet vad som gäller.

:::: :::: ::::

Veckans spelare
Sebastien Frey
. Räddade en poäng åt Fiorentina. Var det inte vinkelskott från Totti och Mancini var det akrobatik på Perrottas nick eller ofattbara fotparader på linjen. Han har tillhört gräddan i Italien länge nu. Gårdagen var ännu ett bevis. 8 i betyg av bibeln.

:::: :::: ::::

Veckans mål
Antonio Di Natale
s första mot Livorno. Nick, nick, lår, volley, mål. [Klipp]

:::: :::: ::::

Fotbollsarenorna i Italien är ett sorgligt kapitel. Knappt något har gjorts på sjutton år, bortsett från en liten justering av Sant'Elia, en nybygge i Messina (utan tak) och en provisorisk anläggning i Turin.

Om Italien får EM 2012 kommer det mer än lägligt och upprustningen kommer igång. Tyvärr kommer de som verkligen behöver fixas till inte göras något åt, eftersom de är för små. Olimpico, Marassi, Renzo Barbera och San Siro är inte direkt de mest akuta objekten.

Finns inte pengar till nybygge eller renovering finns bara ett håll att gå - bakåt. Gör ingenting, behåll allt så gammal och slitet som möjligt. Se bara till att säkerhetskraven uppfylls så att man får lira. I NHL är Madison Square Garden den tyngsta arenan idag, och Montreal Forums storhet när den användes går inte att beskriva.

Kanske kommer Artemio Franchi i Florens om 25 år anses som en relik som alla drömmer om att få känna atmosfären från någon gång under sin karriär.

Chansen är minimal då till och med Wembley fick ge vika för kapitalismen. Även om historien skulle kunna bli en tillgång är det bäst för alla om Cino e Lillo Del Duca och Carlo Castellani i dess nuvarande former utplånas snarast möjligt. 



Jonas Söderström [jonas.soderstrom@svenskafans.com]@jonas5oderstrom2007-03-19 20:20:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)