Toni avgjorde för Italien

Ett pressat Italien kom taggat till stadio San Nicola i Bari och inledde matchen i högt tempo. Detta gav resultat direkt då Luca Toni redan i den 12:e matchminuten kunde inleda målskyttet för Gli Azzurri.

En enorm ljudkuliss på stadio San Nicola i Bari öppnade den tempofyllda matchinledningen av den mycket viktiga kvalmatchen mellan Italien och Skottland. Italien började matchen bra och man visade upp en attityd som verkligen antydde att man inte tänkte nöja sig med något annat än seger.

Den pressade förbundskaptenen Roberto Donadonis mannar fick en kanonstart då Florens gullegris Luca Toni mötte Oddos fint slagna frispark i den 12:e matchminuten. 1-0 till Gli Azzurri och ett öronbedövande jubel utbröt på stadion, som för övrigt var väldigt välfylld av italienska tifosi.

Man kan dock fråga sig hur skottarna hade delegerat markeringsuppgifterna innan matchen då Toni får stå relativt fri i straffområdet. Det är kanske inte direkt en nyhet att Tonigol är bra på huvudet…

Med det här viktiga målet fick italienarna lite andrum och man fortsatte att kontrollera spelet. En snabb notis som man redan nu kunnat lägga märke till är att man anfaller med väldigt mycket folk. Anförda av hemmapubliken löper Oddo och Zambrotta upp och ner längs kanterna frenetiskt. När nu Donadoni också valt att formera laget enligt modellen 4-2-3-1 så får man snabbt upp minst fyra spelare i närheten av Skottlands straffområde. Dessa får sedan understöd av kantlöparna samt De Rossi och Gattuso som fyller på från den centrala delen av mittfältet.

Halvchanserna radades upp men sista passningen satt inte riktigt rätt för Italien. För skottarna gick det inget vidare att få igång något slags eget spel, då italienarnas höga press verkar ha lamslagit britterna.

Italienarna visade prov på fin teknik och snabbt spel konstant. Det första egentliga försöket till bra avslut som skottarna har inträffar i den 33:e minuten då McCulloch får till ett hyfsat skott på mål från straffområdets utkant, Buffon avvärjer dock skottet utan större problem och visar intet tecken på att han varit sjuk några dagar innan matchen.

Skottarna kommer mer och mer in i matchen ju längre halvleken lider från att ha varit totalt utspelade i inledningen, men man kommer inte så värst långt. Sidledspassningar och magnifika italienska brytningar personifierar spelet under den sista delen av halvleken.

Anfallaren Miller får dock två bra lägen i slutet av halvleken när han först är nära att nå ett inspel från kanten via marken, för att sedan vara nära att få till en nick på ett bra inlägg från vänsterkanten. Nära skjuter som bekant ingen hare och båda gångerna blir han framgångsrikt bortmarkerad.

Italienarna öppnar andra halvlek på liknande sätt som i första, och Udineseanfallaren Di Natale får ett riktigt bra läge efter en fin omställning av Gli Azzurri i den 48:e matchminuten. Camoranesi driver bollen framåt från planens mitt och frispelar honom på vänsterkanten, men vinkeln är tyvärr inte den bästa. Avslutet är inte heller det klockrent då det kommer i en tacksam höjd för Skottlands målvakt Gordon.

Två minuter senare får den samme Di Natale ett till friläge efter en känslig djupledspassning av Toni och den här gången får han springa rätt mot målet ifrån mitten. Han missar dock även detta då målvakten parerar det tama avslutet och gör en fin räddning.

Italienarna fortsätter att trycka på och i den 55:e minuten får Toni ett bra nickläge i straffområdets högra del efter en fin framryckning av Oddo. Oddos inlägg är välplacerat men Toni får inte riktigt tryck på bollen med huvudet.

Toni får också ett bra skottläge två minuter senare efter att Zambrotta haft lekstuga med sin försvarare på vänsterkanten, men Toni skjuter skottet mitt på Gordon i skottarnas mål.

Efter anstormningen lugnar italienarna ner spelet en aning men man behåller fortfarande kontrollen över matchen. Samarbetet mellan Gattuso och De Rossi funkar lysande och de båda bjuder på en del fina passningskombinationer.

I den 65:e matchminuten får Alessandro Del Piero göra entré på San Nicola och möts av ett gigantiskt jubel då han avlöser Di Natale.

Fyra minuter senare är det dags för dagens andra italienska mål, ett mål som inleds av att Gattuso bryter bollen på mittplan. Han spelar sedan ut bollen på högerkanten till Camoranesi som slår ett fint inlägg till Toni och denne nickar in 2-0 i den 69:e minuten. Kliniskt avslut av Toni och än en gång så visar skottarna prov på medioker markering.

I den 77:e minuten byter Perrotta av Pirlo, som kanske lite överraskande var bänkad för dagen.

I slutet av matchen attackerar skottarna lite mer och försöker sätta press på Italien men man får inte till det riktigt. Skottarna kommer inte någonstans och får fortsätta spela bollen i sidled, precis som Daniel Andersson skulle ha gjort… Inläggen når heller inte fram och det märks att Skottlands anfall inte fungerar.

En landslagsdebut får Bari-publiken bevittna då 23-åriga Sampdoriaanfallaren Quagliarella i den 87:e minuten byter av Luca Toni. Toni får därtill helt välförtjänt ta emot stående ovationer från publiken på San Nicola.

Quagliarella får i alla fall känna på bollen några gånger men något mer dramatiskt inträffar inte och i den 93:e matchminuten blåser De Bleeckere av matchen.

Värt att notera är att Italien gjorde en mycket bra match. Man kontrollerade spelet konstant och även om skottarna emellanåt fick föra spelet så kändes det aldrig farligt när de anföll. Kantspelet måste man ändå framhäva då detta stundtals fungerade fantastiskt bra med Zambrotta och Oddo. Att det är dessa två som ska spela råder det inget tvivel om.

Likaså fungerade det riktigt bra för De Rossi och Gattuso på det centrala mittfältet, Pirlo lär alltså inte få det lätt att ta tillbaka platsen om det är så här som Donadoni tänkt sig att Italien ska spela.

Sammanfattningsvis så kan man ändå säga att Donadoni verkligen kan vara nöjd och stolt över sina mannar. Den här matchen visade Gli Azzurri verkligen att man är bäst när det väl gäller och efter att ha inlett kvalspelet tveksamt så ser det för tillfället mycket bättre ut. Med andra ord så är världsmästarna tillbaka. Forza Azzurri!

Lagen:
Italien:Buffon; Oddo, Materazzi, Cannavaro, Zambrotta; Gattuso, De Rossi; Camoranesi, Perrotta (Pirlo 77), Di Natale (Del Piero 66); Toni (Quagliarella 87)

Skottland: Gordon, Alexander, McManus, Weir, Naysmith, Teale (Maloney 66), Brown (Beattie 86), Ferguson, Hartley, McCulloch (Boyd 81), Miller

Domare: De Bleeckere (Bel)