Lagbanner
&#34Italiensk fotboll är skit.&#34

"Italiensk fotboll är skit."

Jag fann mig själv i en mycket intensiv och känslofull diskussion alldeles häromveckan. Det var precis efter EM-kvalomgången och diskussionsämnet var förstås Sveriges mycket pinsamma insats mot Nordirland. Efter att febrilt ha försvarat Zlatan som förstås fick ta ansvaret enligt mina kollegor för att Sverige förlorade så började vi diskutera italiensk fotboll.

Det ska tilläggas att jag råkade bära den italienska landslagströjan från EM 2000 denna dag till följd av Gli Azzurris uppvisning mot Skottland. Att vi därtill ”råkade” börja diskutera il calcio var följaktligen inte en tillfällighet, snarare tvärtom. Det finns ingenting som provocerar den fotbollsintresserade genomsnittssvennen lika mycket som den azurblå Italientröjan, så av egen erfarenhet visste jag vad som nu väntade i den efterföljande diskussionen.

Jag brukar nuförtiden hålla mig ganska lugn när jag får höra något korkat påstående angående Serie A och italiensk fotboll. Jag tar två djupa andetag och tänker igenom situationen som uppstått då jag vet att steget för långbollsfanatikern mellan visualiseringen av en italiensk fotbollströja och den efterföljande negativa kommentaren inte är långt. Därav kan man anta att påståendet ofta inte är särskilt genomtänkt och därför väljer jag att inte reagera så kraftfullt och aggressivt som jag kanske velat till en början.

I den här diskussionen valde jag dock att reagera annorlunda och anledningen till det var att det första som jag fick höra efter att jag redogjort för mina kollegor hur Italien spelade ut Skottland var;

- Äh, jag väntar fortfarande på att Italien ska lära sig spela fotboll. Italiensk fotboll är skit.

Det svartnade genast för mig och mitt hjärta började dunka snabbare och snabbare. Hur skulle jag tackla detta utomordentligt korkade påstående? I vilken ände av sagan om il calcio skulle jag börja? Skulle jag börja med att hänvisa idioten till VM-guldet i somras? Skulle jag bussa Rino Gattuso på honom?

Jag brukar gilla att argumentera för min sak, men för en gångs skull stod jag som paralyserad inför den dumhet som spred sig i rummet lika snabbt som ett välsmakande toscanskt vin fyller hela själen med vällust. Jag valde att gå därifrån.

Efter en stunds eftertanke så ångrar jag mig. Jag skulle ha stannat kvar och tagit diskussionen med denna otroligt trångsynta människa, jag skulle inte ha gett mig. Så här i efterhand väljer jag att skylla på dålig ork och en trötthet som jag fått gentemot dessa ignoranta parasiter. Det blev för mycket helt enkelt.

Jag kände en hopplöshet som jag ibland känner mot denna ”revolution” som alla vi italienfans påbörjat. Hur ska vi klara av att upplysa resten av fotbollsvärlden att italiensk fotboll är minst lika bra som all annan fotboll? Hur ska folk kunna förstå? Ibland känns berget av okunskap och ignorans från motparten alldeles för högt och ibland blir man bara så less på detta, men det ska banne mig inte få knäcka oss. Därför bestämde jag mig efter den här incidenten att jag aldrig mer ska ge mig.

Jag ska aldrig mer vika mig i en liknande diskussion.

En förutsättning för att vi ska kunna förändra synen på italiensk fotboll är att vi håller ihop. Därför måste vi lova varandra att vi alltid kommer att kämpa emot när någon kommer med en negativ kommentar om italiensk fotboll, vi ska alltid argumentera och vi ska aldrig ge oss.

Fördomar botas bäst med kunskap, men hur ska man få kunskap om ingen upplyser en? Därför måste vi anse det vara vår skyldighet att som ambassadörer för il calcio ge andra kunskap, och därför måste vi alltid ta diskussionerna som uppkommer. Efter ett tag kan det ge resultat.

Att lära oss hur motståndarna argumenterar mot oss är en förutsättning för att vi ska kunna bli bättre i vår egen argumentation. En dag kan vi möta alla argument och en dag kan vi besvara all den negativa kritik som italiensk fotboll ibland får helt omotiverat. Att omvända en person som är extremt negativ till il calcio är svårt, men oavsett vem det är så måste vi försöka.

Alla signifikativa framsteg genom historien har börjat med hängivna människor som velat förändra. Argumentera hur ni vill, säg vad ni vill men framförallt, visa den passion som vi alla har för il calcio och låt den lysa som guldet på VM-bucklan. Tillsammans är vi otroligt starka och otroligt många och tillsammans kan vi åstadkomma en förändring på den förlegade synen mot den italienska fotbollen.

Alexander Bergendorf2007-04-12 21:39:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)