Lagbanner
Fans i Fokus: Thomas Wilbacher
Thomas Wilbacher (i solbrillorna...) tillsammans med den store Christian Riganó.

Fans i Fokus: Thomas Wilbacher

Italiensidan gör som flera andra sidor på Svenska Fans och presenterar personerna som utgör sajtens hjärta. Först ut är Fiorentina-redaktionens Thomas Wilbacher, som drömmer om att få fira ligatiteln om tre år.

- Vem är du och hur hittade du till SvenskaFans?
Jag är 27 år och bor i Midsommarkransen. Min far är österrikare och på hans sida kommer vi från en av Österrikes stoltaste addelssläkter, Von Wildbach zu Wildenstein. Vi blev av med vår adelstitel efter en fejd med familjen Hapsburg och är idag vanliga dödliga människor. Själv är jag uppvuxen i Botkyrka och kan kan väl inte direkt säga att jag hade samma typ av uppväxt som mina förfädrar. Jag gör bara saker jag brinner för och lägger ned passion och engagemang på allt jag tycker förtjänar det. Allt annat skiter jag i.

Jakob Nilsson värvade över mig. Haha. Nej men vi fann varandra och är idag mycket goda vänner. När han frågade om jag ville hjälpa honom med sidan för tre och ett halvt år sedan nappade jag direkt.
 
- Varför blev det just Fiorentina? Val eller slump?
Slump skulle jag vilja säga. Kanske ödet om man tror på det. Jag gillar att tänka att jag är född Fiorentinasupporter. Jag tror att min passion för Fiorentina legat och grott så länge jag funnits och när jag sedan fick direktkontakt tog det inte många sekunder innan jag blev kär. Det kändes naturligt, som en del av mig. Fiorentina alltså, och Firenze förstås.

- Om du fått välja favoritklubb idag, hade du då valt din klubb?
Som sagt, jag hade inga val. Fiorentina är och har alltid varit en del av mig. Andra lag är ointressanta. Hellas Verona och Torino är lag jag lärt mig gilla efter mina år i kurvan.
 
- Vilket lag förlorar man helst inte mot som Fiorentina-supporter?
Juventus. Många tror att rivaliteten uppstod när Fiorentina blev rånade på scudetton i sista matchen 81/82, men det stämmer inte. Det var bara en i raden av händelser som förstärkt hatet till de svartvitrandiga. Egentligen har rivaliteten alltid funnits där och det beror på att man på Toscanas landsbygd ofta väljer Juventus som favoritlag. De har jättemånga fans runt om Toscanas huvudstad. Det beror framförallt på att man på landet, bönderna alltså, ser florentinarna som lite snobbiga och att man har svårt att sympatisera med dem. Långt innan ultras-rörelsen föddes haglade glåporden på Franchi när Juve kom på besök.
Roberto Baggios övergång från Fiorentina till Juve blev sedan för mycket för Firenze. Efter det är matcherna bland fotbollseuropas största högriskmatcher.
 
- Vad kallas Fiorentinas supportrar?
Fiorentini. Det är egentligen personer som bor i Firenze, men eftersom det inte finns några andra lag i proffsligorna i staden är det den benämningen som gäller.
 
- Står Fiorentina-supportrar får något politiskt?
Nej, Curva Fiesole är en av få italienska kurvor som är politiskt neutrala. Dock har de olika grupperna sina värderingar. Ultras, som den första gruppen hette leddes av en mycket politiskt aktiv man som hette Stefano Biagini, även kallad Pompa. Han ledde kurvan till det att han gick bort, alldeles för tidigt, i början på 90-talet. Han lät dock folk få ha sina politiska värderingar och var en av de största anledningarna till att Fiesole är neutralt. Ibland uppstod bråk mellan grupperna just på grund av de olika politiska värderingarna, men det hände aldrig något allvarligt. Faktum är att det i år har förekommit politiska bråk mellan grupperna FirenzeUltras och Le Piagge. I Milano, i bortamatcen mot Milan, smällde det ordentligt. Men nu ska det var utagerat. I ett land som Italien tror jag att politiken aldrig kommer att kunna hållas borta helt och hållet, inte minst i en kurva med flera tusen adrenalinstinna unga män med olika värderingar.

I Firenze är det hur som helst Fiorentina och den lila tröjan som är i fokus och alla som älskar laget ska känna sig hemma i kurvan. Det tycker jag är bra.
 
- Hur påverkar Fiorentina ditt vardagliga liv?
Haha. Alldeles för mycket. Ibland känns det som att jag inte gör annat än att följa Fiorentina. Skämt å sido, Fiorentina är en stor och viktig del av mitt liv. Jag är ordförande i Viola Club Scandinavia, spenderar väldigt mycket pengar på resor och matchbiljetter och alla mina vänner i Firenze är trogna Violafans. Min flickvän tyckte att det var jobbigt i början, men hon har förstått att Fiorentina är viktigt för mig. Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan Fiorentina. Den lila tröjan finns ständigt i mina tankar. 
 
- Hur ofta ser du ditt lag på plats?
Så ofta jag har råd. Jag tycker inte om att se Fiorentina på tv. Jag längtar bara till kurvan, till mina vänner, efter att få sjunga och älska och hata. Passionen försvinner genom rutan. Detta är mitt största bekymmer här hemma i Svedala. Det plågar mig. Därför prioriterar jag resor till Firenze högt. Förut bodde jag där och då gick jag givetvis på alla hemmamatcher och i stort sett även alla bortamatcher. Tyvärr får man inte se så mycket av Italien när man åker på bortamatcherna då man har poliseskort från det att man kliver på bussen. Men jag kan i alla fall stoltsera med att ha varit på nästan varenda Autogrill i hela Italien. Många sköna minnen. Men det är en annan historia.

I år har jag sett fyra matcher och planerar en femte. Det kommer att bli en enorm fest inför sista hemmamatchen mot Samp. Den kan jag inte missa. Festen alltså.
 
- Favoritspelare nu och genom tiderna?
Jag var för ung för Antognoni, annars hade jag nog svarat honom. Jag gillar spelare som spelar med hjärtat och som ger allt för tröjan. Som Di Livio på senare dar. Han har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Han fungerade som medlare mellan fansen och klubben och journalisterna under de svåra åren med Cecchi Gori och förstod, vilket få spelare idag gör, hur mycket laget betyder för fansen. Kurt är också stor. Vi har blivit lite vänner på senare tid vilket jag givetvis är mycket stolt över. Han spelade också med hjärtat och blev sedan även kvar i Firenze.

Idag har jag ingen direkt favoritspelare. Det beror säkert på att vårat lag är ungt och att spelarna inte spelat i Fiorentina så länge. Pazzini skulle kunna bli en favorit. Han är intelligent och bra på alla sätt.
 
- Ultimat drömvärvning?
Quaresma. Han skulle bilda ett vansinnigt anfall tillsammans med Pazzini och Mutu.
 
- Vad är du mest stolt över när det gäller ditt lag?
Allt. Fiorentina är Firenzes stolthet och representerar staden runt om stöveln varje helg. Firenzes historia är unik och där i ligger mycket. Della Valle brödernas moral som genomsyrar klubben stärker oss och de gör det enkelt för mig att prata gott om klubben inför andra.  

- Och minst stolt över?
Inget. Freys frisyr möjligtvis.
 
- Vad vill du att alla ska känna till om Fiorentina? 
Att vi aldrig har fuskat. Vi blev dömda som den största skurken efter Juventus i Calciopoli trots att vi egentligen var offer i hela härvan. Det har kommit fram nu på senare tid (även om vi fiorentini vetat om det hela tiden) i Calciopoli 2 som de kallar det, men det verkar vara för sent att göra något åt nu. Det är bara att leva med att vi torskat en jävla massa på grund av ett extremt bristfälligt och korrupt rättsväsende. Men vi Fiorentinafans är ruttade, det har alltid varit så här. Det är inget jag grämer mig över. Den lila tröjan kommer alltid att finnas där och det är enda som betyder något.

- Realistisk dröm inför framtiden?
En bostad i kvarteret San Niccolò i Firenze och Fiorentina vinner scudetton efter en magnifik säsong av Pazzini. Vi pratar 2010.



Redaktionen@jonas5oderstrom2007-05-03 14:50:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)