Lagbanner
06/07: Offensiva mittfältare
En av världens bästa italienska brassar - Rodrigo Taddei.

06/07: Offensiva mittfältare

Svenska Fans summerar serie A-säsongen som kommer gå till historien på många olika sätt. 06/07 såg vi en tabell som inte innehöll Juventus och där alla lag inte började på noll. Vi upplevde en tragedi som fick stora konsekvenser för vissa samtidigt som andra presterade långt över förväntad nivå. Nu listas de bästa offensiva mittfältarna i ligan.

5) Cristiano Doni, Atalanta
Tillbaka på brottsplatsen efter två fotbollsmässigt otrevliga besök i Genua och Palma de Mallorca. "Brottet" han begått tidigare var inget mindre än att ösa in mål för de blåsvarta från sin mittfältsplats. Med lite lägre krav på sig med tanke på de svåra åren utanför Bergamo trodde väl få att han skulle hitta sitt gamla Atalanta-jag igen. Som om han aldrig varit borta har han den här säsongen överträffat alla rimliga förväntningar. Han har varit mannen som skulle få målkungarna framför honom (Zampagna, Vieri, Ventola) att verkligen göra det de har betalt för, samtidigt som han själv har slagit nytt klubbrekord i antalet gjorda mål för klubben och är på väg att bli Atalantas störste genom tiderna. Glenn får passa sig.

4) Rodrigo Taddei, Roma
Han gick den långa vägen via lilla Siena till stora Roma och världens största skådeplats för fotboll. Kollegan Mancini är ofta den som får uppmärksamhet och rubriker, trots att Taddei är den som håller i alla väder. Med en lite underligt löpsteg och en oförmåga att kunna fejka sitt skratt är han inte alls skapad för att bli en superstjärna likt Englands Ronaldo, trots att han mycket väl skulle kunna utföra precis samma trick med bollen. Hans "Aurelio" mot Olympiakos är ett bevis, den magnifika liggande bicycletan mot Cagliari ett annat. Tiden stod stilla, Taddei var tyngdlös, Chimenti chanslös och bollen satt i krysset. Vågar Donadoni ta steget att kalla honom till Gli Azzurri?

3) Alessandro Rosina, Torino
Veni, vidi, vici. Jag kom, jag såg, jag segrade. Då syftar jag verkligen inte på hans storsatsande klubb utan på den enda spelaren som egentligen utmärkt sig exceptionellt i laget år. I ett halvdassigt Torino så har Rosina gång på gång visat att han är en spelare för framtiden. Född 1984 så har han på riktigt fått sitt genombrott i år och med nio mål får hans facit anses vara helt okej för hans ålder. Att han dessutom spelar fotboll på ett vackert och publikfriande sätt gör inte saken sämre. Det enda jobbiga är att han liknar Fabrizio Miccoli när denne hade snaggat hår…

2) Kaká, Milan
Det är på något sätt omöjligt att inte ta med Kaká som en av säsongens bästa mittfältare i Italien. Han kanske inte har gjort en av sina bästa säsonger i år i Serie A men i CL har han visat sin klass. Världens bästa fotbollsspelare ansågs under året länge av fotbollsvärlden vara Cristiano Ronaldo men efter Kakás fantastiska prestationer i dubbelmötena mot United där han överglänste portugisen så svängde opinionen. Stora matcher avgörs av stora fotbollsspelare och Kaká var en av de största faktorerna till Milans framgång i den finaste av de europeiska fotbollscuperna. 

1) Dejan Stankovic, Inter
Inter inledde säsongen på ett direkt skrämmande bra sätt för resten av konkurrenterna. Dejan Stankovic var nog den viktigaste spelaren i Morattis bygge och smällde in en rad fantastiska mål redan tidigt på säsongen. Urladdningen mattades en aning under själva ligaspelets gång men det var nog bara för att den forne Lazio-spelaren inledde på ett så pass övermäskligt sätt.

När Inter äntligen har börjat spela som ett lag efter åratal tjafs med dåliga värvningar och brist på lagsämja så har det kreativa offensiva spelet byggts upp och konstruerats av Stankovic. Spelar Dejan fortsättningsvis som han gjort i år i Serie A borde han finnas med och rankas som en av världens bästa. Det är där han hör hemma. 



Alexander Bergendorf & JONAS Söderström@jonas5oderstrom2007-06-01 07:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)