Lagbanner
06/07: Statistiken
Oidentifierad klubbs formkurva.

06/07: Statistiken

Ännu en serie A-säsong har kommit till ända. Någon som helst tvekan om vilka som var laget nummer ett i ligaspelet rådde det ingen tvekan om. Förutsättningarna för serien ändrades dock redan innan spelandet dragit igång. Juventus flyttades ner och flera andra lag drabbades av poängavdrag i förra sommarens stora såpopera i fotbollsvärlden, Calciopoli.

Tabellen som den såg ut – och som den skulle sett ut
Tabellen skulle naturligtvis sett annorlunda ut utan alla bestraffningar och faktum är att Lazio är det lag som tjänade mest på Calciopoli-domarna, trots att man själv drabbades av några minuspoäng.

En jämförelse av tabellerna med och utan minuspoäng skulle se ut så här:

 Inter  97    Inter  97
 Roma  75    Roma  75
 Lazio  62    Fiorentina  73
 Milan  61    Milan  69
 Fiorentina  58    Lazio  65
 Palermo  58    Palermo  58
 Empoli  54    Empoli  54
 Atalanta  50    Reggina  51
 Sampdoria  49    Atalanta  50
 Udinese  46    Sampdoria  49
 Livorno  43    Udinese  46
 Parma  42    Livorno  43
 Catania  41    Parma  42
 Reggina  40    Catania  41
 Siena  40    Siena  41
 Cagliari  40    Cagliari  40
 Torino  40    Torino  40
 Chievo  39    Chievo  39
 Ascoli  27    Ascoli  27
 Messina  26    Messina  26

Fiorentinas starka säsong skulle i normala fall antagligen gett dem en plats i kvalet till Champions League. Andra säsongen i rad som Florens-laget missar att få vara med i den finaste turneringen i Europa på grund av Calciopoli.

Lazios poängskörd å andra sidan skulle inte ens ha räckt till CL-spel om man bara räknar på inspelade poäng under säsongen. Reggina å sin sida var nästan dömda på förhand till nedflyttning pga. sina minuspoäng. Men Mazzarris mannar gjorde en fenomenal säsong och skulle t o m varit och nosat på en plats till Europa med sin poängskörd.

I övrigt så klarade sig Siena sig med ett nödrop från nedflyttning. Den enda minuspoängen man fick såg länge ut att ta ner dem i Serie B, men Paolo Negros mål räddade dem till slut.

Vad man dock inte bör glömma i sammanhanget är att minuspoängen i sig inte bara påverkar tabellen rent matematiskt. Lagens förutsättningar inför säsongen ändras och därmed skall man inte underskatta de motivationsmässiga faktorer som är inblandade. En helt korrekt tabell är därför omöjlig att presentera.

Inter och rekorden
Trots att man i efterhand fick sig tilldelad Scudetton för säsongen 05/06 så var det på planen som Inter ville förtjäna sin sköld. Man kan inte förbise de följder som Calciopoli gav och inte heller att det var ett gynnsamt utgångsläge som Inter hade inför säsongen.

Man kan inte heller förneka att de har varit i särklass i ligan, satt två prydliga rekord och hela tiden varit laget som haft kommandot. Från början till slut. 15 Scudetton för Inters del var odiskutabel.

Romas rekord på antalet segermatcher i följd, som härstammade från förra säsongen. Det rök all världens väg. 17 raka segrar lyder det nya rekordet på. Udinese var det lag som till slut fick stopp på Inter på San Siro den sista februari. Inters segerrad började den 25 oktober mot Livorno, och det var alltså inte förrän fyra månader senare som man kunde hejda den blåsvarta maskinen.

De 97 poängen som Nerazzurri samlade ihop är också ett prydligt nytt italienskt rekord och europeiskt rekord, sett till de ligor där man spelar 38 matcher per säsong.

Tyvärr för Inters del så blev matchen hemma mot Roma ödesdiger. Förlusten innebar att man inte kunde göra om Milans bedrift från 1991/92 och gå obesegrade genom en hel säsong. Man tappade i och med den förlusten också chansen att nå upp till 100 poäng.

Lagen
Inter med 80 gjorda mål och +46 i målskillnad var bäst i ligan. Fiorentina var dock det lag som släppte in minst antal mål, 31.

Överlägset skottgladast var Roma som sköt hela 302 skott på mål. Fiorentina, Inter, Milan och Lazio följde på den listan för att bekräfta att topplagen även var de mest aktiva rent offensivt.

Roma stod också för flest virkesträffar med 22, Torino (20) och Milan (18) hade inte heller marginalerna med sig. Marginaler hade däremot Catania vars målställning träffades inte mindre än 20 gånger. Även Messina och Empoli med 18 resp. 17 skott som studsade ut från den egna målställningen hade turen med sig.

Roma var också det lag som fick flest hörnor med sig, hela 270 stycken ger ett medel på drygt 7 hörnor per match. Milan och Fiorentina var de lag som fick minst antal hörnor emot sig.

Busigast i ligan denna säsong blev Ascoli med 136 utdelade kort. 128 varningar och 8 utvisningar. Näst värst var Messina med 135, men med hela 15 utvisningar. Båda lagen åkte också ur ligan.

Snällast å andra sidan var Milan med endast 66 varningar och 4 utvisningar. Även Cagliari, trots ett prekärt tabelläge visade prov på fairplay med 68 varningar och 6 utvisningar. Roma var det lag med minst antal utvisningar, 2 st.

Ascoli var också det lag som orsakade flest frisparkar, 807 stycken. Att jämföra med de 613 som Milan gjorde sig skyldig till. Reggina och Cagliari var de lagen som fick med sig flest frisparkar.

Milan hade flest antal målskyttar i ligan denna säsong med 18 stycken spelare noterade i målprotokollet. Inter å sin sida hade tre spelare som kom upp i ett tvåsiffrigt antal gjorda mål, varav en var backen Materazzi.

Spelarna
Skyttekungen för säsongen 2006/07 heter Francesco Totti. Utan att vara en renodlad striker i den meningen så bokfördes Er Pupone för inte mindre än 26 mål under säsongen. Cristiano Lucarelli gjorde sin vana trogen mål på löpande band, men nådde ”bara” upp i 20 fullträffar denna säsong.

Bästa anfallsparet hittar vi i Reggina där Amoruso (17) och Bianchi (18) sammanlagt nådde 35 fullträffar och räddade sitt lag från nedflyttning.

Totti var även den spelare med det högsta målsnittet, 0,74. Då måste vi bortse från de spelare som målade i sina enda matcher denna säsong.

Näst bästa målsnittet fick Cristian Riganó i Messina som slutade med 0,70, efter 19 mål på 27 matcher.

David Suazo var mest lyckad från 11 meter, med hela 8 straffmål.

Bland framspelarna toppar Stankovic (Inter) och Mutu (Fiorentina) med 10 stycken. Något överraskande hittar vi Adriano tätt efter dessa två med 9 assist tillsammans med ett koppel andra spelare.

Andrea Pirlo slog överlägset flest passningar med sina 2519, varav 2201 nådde rätt adress. Pizarro, Liverani och De Rossi följde närmast efter.

Figo stod för flest inlägg med nästan 300 bollar in mot straffområdet. Manuel Pasqual var bäste back på den här listan med en tredjeplats totalt.

Skyttekungen Totti var också den som i särklass sköt mest denna säsong med 196 skott. Mutu och Quagliarella som var tvåa och trea i denna kategori hamnade långt efter.

Endast två spelare lyckades med bedriften att spela alla matcher denna säsong. Alex Manninger och Sebasiten Frey var båda med från början till slut. Meste utespelare blev Davide Mandelli i Chievo med 36 matcher och 3443 minuter i bagaget.

Flest kort samlade Cagliaris Daniele Conti på sig. 14 varningar och 3 utvisningar visade hans saldo på när säsongen skulle summeras. Även om Ascolis försvarare Michelangelo Minieris 16 kort (14+2) på endast 19 spelade matcher måste ses som ännu större ”bedrift”.

På utvisningsfronten fanns det dock en som var värre, Fabio Simplicio i Palermo. Han synade det röda kortet icke mindre än 4 gånger under säsongen som gick.

Gennaro Gattuso i Milan var inte helt oväntat den som var inblandad i flest närkamper, 133st av dessa vann han 108. Gabi Mudingayi i Lazio och Giampiero Pinzi i Udinese kom närmast efter på listan med 90 vunna närkamper var.

Rolando Bianchi befann sig på fel sida av offsidelinjen flest gånger, 75. Tommaso Rocchi och Luca Toni tillhörde också de mest avblåsta i denna kategori.

Ighli Vannucchi fick (inte helt oväntat) med sig flest frisparkar, medan den vindsnabbe Suazo var den som föll oftast bland anfallarna. Vannucchi var också på topp tio över de spelare som fick flest frisparkar emot sig. Här var det dock Bianchi återigen som var i topp.

Bland målvakterna var Dida i Milan den som släppte in minst antal mål i genomsnitt av alla förstemålvakter. 19 mål på 25 matcher ger honom ett snitt på 0,76 insläppta per match. Doni (Roma, 0,78) och Frey (Fiorentina, 0,82) följde närmast.

Övrigt
340 matcher spelades denna säsong i Serie A och totalt avverkades 36 228 minuter på planerna runt om, varav 2028 var tilläggsminuter. Snittlängden för en Serie A-match säsongen 06/07 blir således 95 minuter och 34 sekunder.

Den sista omgången i ligan blev också den målrikaste med sina 39 mål. I övrigt så sjönk målsnittet en aning från förra säsongen. Från 2,61 till 2,55 mål per match, totalt sett ger det 22 mål färre gjorda över hela säsongen.

Domarna delade ut något fler straffar, 132 jämfört med 121 säsongen före. Även de gula korten blev mer frekvent utdelade. 05/06 låg snittet på knappt 4,5 per match, medan vi denna säsong fick se drygt 5 gula kort delas ut i snitt. Också de röda korten ökade från 124 stycken till 150.

Brasilien och Argentina hade flest importer i Italien med 69 resp. 53 spelare. Medan Frankrike bidrog med 36 spelare.

Säsongens
…målfest fick vi se på Renzo Barbera redan i tredje omgången när Palermo slog tillbaka Catania i det sicilianska derbyt med 5-3.

…utklassning stod Roma för den 19 november när Catania slogs sönder och samman med hela 7-0. Roma som sedermera själva fick utstå en liknande förnedring fast då i Champions League.

…kortpartyn. Nicola Ayroldi visade vart skåpet skulle stå redan i den första omgången när han drog upp det gula kortet inte mindre än 11 gånger i matchen mellan Palermo och Reggina. Dessutom visade han ut en spelare. Stefano Farina ville tre omgångar senare inte vara sämre utan viftade tolv gånger med korten även han. Detta i den heta matchen mellan Messina och Catania, där två av spelarna fick ta sig en tidig dusch.


Marko Uusitalo@jonas5oderstrom2007-06-07 07:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)