Lagbanner
Tottis ego förnekar sig aldrig
En velig fotbollsspelare.

Tottis ego förnekar sig aldrig

Francesco Totti. Vad ska man göra med den människan? Just nu finns det dock en sak som är säker, och det är att denna man håller hela Italien på sträckbänken.

Man kan säga vad man vill om spelare som tackar nej till landslagsspel men för mig är det dock helt osannolikt hur man inte kan tycka att det är viktigt att representera landets färger. 

Gigi Riva på italienska fotbollsförbundet har i veckan varit ute och försökt förmå den sure Francesco Totti att ta ett slutgiltigt beslut i frågan angående landslaget, som han så bestämt tackat nej till efter fotbolls-VM förra året. Totti däremot vägrar lämna något slags besked och har hittils sagt att han skulle kunna tänka sig att ställa upp i de "viktigare" kvalmatcherna, dvs. mot Frankrike och Ukraina. Italien håller andan.

Gli Azzurri vann det finaste som finns att vinna på den här planeten och landslagsspelarna blev hyllade som romerska gudar vid deras hemkomst till Italien. Det kan liksom inte bli så mycket större än så. Visst, ett EM-guld skulle självklart kröna Tottis landslagskarriär ytterligare men om det är på bekostnad av skador så kanske inte lillprinsen tycker att det är värt det. Det finns ett lag i Francesco Tottis hjärta och det laget vill han hänge sig maximalt åt. Därför förstår jag varför Totti väljer bort landslaget.

Francesco Totti har dock egentligen inte en imponerande landslagskarriär. Om man bortser från EM 2000 så har han under sin storhetstid i Roma egentligen inte visat hela sin förmåga i Gli Azzurri. Inför VM förra sommaren så pekades han ut som en av turneringens stora profiler men den mycket olyckliga skadan satte stopp för hans framfart. Därför borde han inte riktigt känna sig nöjd med sin karriär för Gli Azzurri och därför borde han inte sakna hunger till att representera Italiens färger fortsättningsvis. Dessutom, om man ska bli utnämnd till världens bästa fotbollsspelare som Totti kanske skulle vilja, så måste man spela landslagsfotboll. Därför förstår jag inte varför Totti väljer bort landslaget.

Det värsta är att jag tror att han njuter av att lämna hela sitt hemland ovetande i frågan. Spelare som Totti har fantastiska egon och genom att tacka nej till landslagsspel så håller han hela Italien i sin näve. Alla vill veta varför. Alla vill att han ska komma tillbaka. Hans makt över invånarna i stövellandet kan inte på något sätt bli mer uppenbar och successivt har den utmålat korkade romaren börjat att förstå detta.

En delikat konspirationsteori däremot som ingen verkar ha lagt märke till är huruvida Donadoni kanske är orsaken till Tottis frånvaro. Efter att även Sandro Nesta tackat nej till spel för de azurblå gnällspikarna så börjar man faktiskt undra varför folk flyr landslaget likt den karismatiska Don Fabio flydde den eviga staden för några år sedan. Alessandro Nesta är en otroligt duktig fotbollsspelare som inget lag kan avvara. Hans återkomst bäddade för Milans framgångar under våren och en mer elegant mittback finns inte.

Även Nesta säger att det är skador som sätter stopp för hans fortsatta landslagsspel. Det sjuka i hela historien är att Donadoni säger sig tro att Nestas beslut är definitivt, trots att Nesta aldrig sagt att så är fallet. Två avhopp av två tunga spelare är för mycket och här finns det utrymme för konspirationsteorier. Det utrymmet tänker jag såklart vara den första att utnyttja. Antagligen kommer vi aldrig att få veta den riktiga sanningen om Nestas och Tottis abdikering, men jag väljer att lämna reservation för någon slags schism.

Kontentan av det hela är trots allt inte positiv. Två av världens bästa fotbollsspelare väljer aktivt bort landslaget pga. diverse vaga anledningar och Italien går därmed miste om en otrolig spelkompetens. Sanningen om avhoppen lär vi nog aldrig få reda på men utrymmet för spekulation kunde inte ha blivit mer fördelaktigt.

Sedan kan man självklart ställa sig frågande till om Italien behöver de två forna huvudstads-antagonisterna. I mitt tycke så kan man inte tacka nej till två klasspelare som dessa men som läget är nu så ångar Donadonis mannar på som tåget i kvalspelet. Med italienarnas nya gunstling Quagliarella vid rodret så klarar man säkert EM-slutspelet utan både Totti och Nesta.  För alla fotbollsälskare världen över kan man dock bara beklaga deras frånvaro.

Alexander Bergendorf2007-06-14 16:41:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)