Lagbanner
Fans i Fokus: Marcus Birro
Marcus Birro iklädd Fabio Grossos VM-tröja.

Fans i Fokus: Marcus Birro

Den här gången fokuserar vi på Marcus Birro, bloggare på Italiensidan och entusiastisk anhängare till det italienska fotbollslandslaget.

Vem är du och hur hittade du till Svenska Fans?
Jag är poet och författare. Alla med ett stort fotbollshjärta hittar förr eller senare till Svenska Fans. Jag hörde av en polare att det fanns en ställe på nätet där man kunde följa den italienska fotbollen utan att slippa alla fördomar som flockas kring den och när jag besökte sidan första gången var jag fast direkt. Det är något visst med människor som brinner för sin passion. Sådana finns det gott om på Svenska Fans.

Varför blev det just Gli Azzurri? Val eller slump?
Farsan är ju italienare som det var väl ingen slump. Mer en naturlig ordning. Men att Gli Azzurri skulle komma att betyda så oerhört mycket är nog inte farsans fel/förtjänst. Jag vet inte varför. Men helt säkert finns det någon psykolog någonstans som kan förklara att det kompenserar för en brist någonstans... För en passion är det. Och har så vart sedan jag var tio år 1982 och Italien vann VM.

Vilket land förlorar man helst inte mot som Gli Azzurri-supporter?
Sverige... Och Frankrike är inte så kul heller.

Vad kännetecknar de italienska fansen?
Italien har ju varit ett enat land i bara drygt hundra år så fansen är nog väldigt blandade, både politiskt och på annat sätt. Och så är de väldigt vänliga. Nyktra och skötsamma. De problem med läktarvåld och annat som finns i Italien är till hundra procent koncentrerat till de olika klubbarna ute i landet. Du hörs aldrig om kravaller i samband med att Gli Azzurri spelar landskamp.

Hur påverkar Gli Azzurri ditt vardagliga liv?
Det upptar hjärtat och tanken en stor del av dagen. Det ockuperar mina mjukaste och ömtåligaste sinnen, fast alltid på ett behagligt sätt. Jag funderar på laguppställningar, taktik och en massa annat. Plus att jag kollar på matcher från VM 06 på dvd flera gånger i veckan. Just nu är Gli Azzurri en källa till tröst, glädje, stolthet, rysningar, tårar och revansch. Väldigt grundläggande, mänsliga egenskaper alltså. Mäktigt.

Hur ofta ser du landslaget på plats?
Allt för sällan tyvärr men jag tänkte råda bot på det i höst och se matchen mot Frankrike på plats. Det kan bli häftigt. Gli Azzurri är lite som Thåström var förr, när man tonåring. Något nästan ouppnårligt. En affisch. En hjälte. Eller som det står på halsduken "En dröm, en myt, en realitet..."

Favoritspelare nu och genom tiderna?
Just nu är det Cannavaro och Materazzi. Och Totti om han kommer tillbaks. Genom tiderna finns det många; Maldini, Baggio, Riva, Grosso (givetvis) Giannini, Baresi, Cabrini, Tardelli, Conti, Scirea, hela laget 82. Det finns massor, fler stycken till.

Någon du tycker borde få chansen i landslaget som inte fått det?
Livornos Lucarelli. Grosso borde få en ny chans. Palladino. Aquafresca. Några namn.

Vad är du mest stolt över när det gäller Gli Azzurri?
Att man bet ihop och böjde tillbaka hela världen jävla långfinger och vann VM förra året. Det är så mäktigt att historieböckerna kommer bågna av stolthet.

Och minst stolt över?
De gånger man förr i tiden backade hem och misslyckades med att försvara sin 1-0 ledning.

Vad vill du att alla ska känna till om Gli Azzurri?
Jag vill att alla ska inse vilken bedrift det var att vinna VM förra året, vilken saga vi fick uppleva med allt som ingick, spelare som försökte ta sitt liv, Tysklandsmatchen, straffen mot Australien, Tottis blick, Grosso mot Tyskland, Materazzis revansch, Del Pieros revansch när han kommer fri i semifinalen, att man vinner på straffar efter att ha åkt ut på straffar tusen gånger... Italiens VM-guld 2006 är en saga, en fantastisk glittrande saga. Det vill jag att alla ska veta.

Realistisk dröm inför framtiden?
EM-guld...

Redaktionen@jonas5oderstrom2007-06-27 21:07:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)