Lagbanner
Revanschens år!

Revanschens år!

Efter ett år fyllt av calciopoliskandaler och anklagelser så är det äntligen dags för den italienska fotbollen att ta revansch. Man har redan visat belackarna med att först ta VM-guld och sedan vinna Champions League (Milan). Denna säsong är det dags att befästa epitetet som världens bästa liga, med världens bästa spelare.

I ett Serie A som ser grymt starkt och jämnt ut kommer det förhoppningsvis spelas fantastiska matcher, matcher som får en att tänka på de gamla gladiatorspelen i Rom, då bara de bästa fick delta.

Den italienska ligan har ännu inte lyckats skrapa bort fusk- eller filmningsstämpeln från gemene man, frågan är om man någonsin kommer att lyckas med detta. Det är bara att acceptera att vi Italienfans alltid får arbeta i motvind, dock tröstar vi oss med att vi vet att det finns mer i fotbollen än bara pengar eller tempo. Det finns passion, själ, politik, samhällsstruktur och inte minst hjärta. Detta är egenskaper som ger oss fans lugn, eftersom vi vet att after varje attack på vår liga så slutar det med att vi ändå står överst på pallen.

Detta år har vi inte bara fyra riktigt bra lag, vi har sju. Juventus, Inter, Milan och Roma tillsammans med Lazio, Palermo och Fiorentina är alla lag som ser starka ut på pappret. Förhoppningsvis gör dessa lag oss stolta även i Europacupspelet (ej Juve) där det är dags att markera kvalitén på vår liga i bred front. Denna säsong finns det egentligen bara ett lag som inte håller klassen som jag ser det, nämligen Cagliari. Har president Cellino lagt sig ner för att dö? Man säljer sin själ (Esposito, Suazo, Langella) och ersätter med Larrivey? Känns konstigt.

Nåväl, denna säsong kan vi inte längre skylla på att inte alla bästa lagen är med då faktiskt alla storlag finns med från början, tillsammans med en del intressanta uppstickare. Har nämnt Palermo som ett intressant lag sedan tidigare, plussar även för Livornos mercato (trots Lucarelli-tappet) och för Udinese som har ett bra lag på pappret.
Det som har varit en trist nyhet hittills i mercaton är alla spelarflykter, eller ska vi säga Manchester City som tydligen vill värva alla spelare med italienska pass. Svennis har bestämt sig för att marknadsföra spelare från världens bästa liga i världens mest överskattade dito, skall bli intressant att se resultatet.

Att Toni och Lucarelli sticker kan jag stå ut med, trots att de var skyttekungar av rang, vill de inte vara kvar så kan de lika gärna få gå. De lämnade i alla fall med nobla anledningar (ville inte gå till en storklubb i samma liga).

Jag saknar dock de där riktiga supervärvningarna, de som gör att vår liga befäster sitt värde. Det var otroligt viktigt att Milan fick Pato, en bra statusvärvning, där Chelski och Real Madrid gick bet. Tycker att lag som Milan och Inter borde värva i alla fall någon spelare i yttersta världsklass, båda lagen behöver det. Det är en lång säsong där Milan skulle, behöva en bra mittback och Inter en ordentlig ytter istället för Figo (som enligt mig är passé).
 
Inter har i alla fall värvat Chivu i en riktigt seg historia, skönt att han stannade i serie A. Även Suazo är en bra värvning som spetsar truppen än mer. Milan har varit lugna förutom Pato liksom Lazio som egentligen bara har värvat Kolarov (OFK Belgrad) och Scaloni till förstaelvan. Juventus hårdsatsar, även fast de flesta värvningarna inte är i högsta klass. Dock är köpen av Andrade och Tiago riktigt starka. Kanske kommer dock värvningen av Ranieri betyda mest, han tror jag kommer göra succe i Turin.

Roma har varit hyfsat aktiva och gjort klart med både Giuly, Barusso, Esposito och Juan. Med detta ser truppen bredare ut och Juan ersätter säkert Chivu med bravur. Bakom den riktiga toppen återfinns Fiorentina och Palermo, lag som verkligen har potential. Främst Palermo som har spetsat till ytterligare med Miccoli och Jankovic. De har tappat Corini men har en utomordenlig offensiv med Miccoli, Cavani, Amauri och Jankovic. Florens stolthet har av någon anledning köpt Vieri från Atalanta, obegripligt… Köpet av Semioli, Vanden Borre och Lupoli ser dock riktigt spännande ut. Kanske har Prandelli och Corvino ha ett storlag på gång, där man blandar gammalt och ungt.

I botten och mitten ser det otroligt jämnt ut, det är mycket svårt att tippa vilka lag som får följa med Cagliari till serie B liksom vilka som tar de sista biljetterna till Europa. Lag som Livorno, Napoli, Genoa, Torino och Sampdoria är alla lag som man har svårt att placera. De är för bra för att åka ur men kanske för svaga för Europaspel. Jag tror att Siena och Catania får det svårt att hänga kvar, de har inte förstärkt nämnvärt hittills och har bägge tappat dina duktiga tränare (Mazzari och Marino).

De slåss främst med Parma och Reggina som bägge är ojämna och tunna lag. Det känns dock som att de flesta av lagen vet vad som gäller i år, det är en tuffare serie och då gäller det att satsa, något som även småklubbarna försöker. Reggina gjorde klart med Barreto från (NEC) medan Catania spräckte sitt transfer rekord för att köpa Jorge Martinez (Nacional). Tidigare nämnda Livorno har kanske lyckats bäst av alla hittills på mercaton och har i tur och ordning gjort klart med Dhorasoo, Tavano, Tristan och Giannichedda, tunga värvningar. Udinese har köpt Quagliarella, Mesto och Floro Flores, medan Torino gör allt man kan genom värvningar av bl.a. Corini, Grella, Ventola och Di Michele.

Vissa lag har varit svalare hittills under sommarens mercato, som t.ex Genoa, Napoli, Empoli, Atalanta och Parma. Frågan är om de bara har is i magen eller om det inte finns resurser? Man kan säkert räkna med flera förändringar under Augusti. Många av de minre klubbarna avvaktar också storklubbarnas manövrar under mercaton för att sedan bjuda på vad som finns kvar. Jag hoppas innerligt att vi i år kan njuta av en hård och jämn serie utan diverse skandaler som förstör fotbollen, det förtjänar alla vi fans.

Philip Littorin@jonas5oderstrom2007-08-07 08:25:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)