Lagbanner
Svenska Fans tippar serie A: Plats 20
Cagliaris supportrar tros gå en tung säsong till mötes.

Svenska Fans tippar serie A: Plats 20

En ny era i Cagliaris historia har inletts. Suazo, Esposito och Langella är alla borta, och har ersatts med ungdomar. Klubben går in i den fjärde raka säsongen i högsta ligan efter den senaste återkomsten, vilket i ett historiskt perspektiv får ses som den tredje mest framgångsrika perioden, efter storhetstiden kring decennieskiftet 1969-70, och de goda åren i början av 90-talet. Ändå har de två senaste säsongerna handlat mest om att undvika nedflyttning, därför går det inte att säga att klubben har stabiliserat sig i den högsta divisionen, ännu. Det är målsättningen, men president Cellinos ageranden på transfermarknaden pekar mer på en framtidssatsning.

Förväntningar inför säsongen: Ganska låga med hänsyn till resultat. Cagliari har ett väldigt spännande lag med många unga talanger, men kanske är det väl optimistiskt att tro att alla ska börja leverera samtidigt, och med kvaliteten på den kommande säsongens Serie A kommer man inte att ha råd med särskilt många ”lektioner” innan det allvarliga hotet om nedflyttning uppenbarar sig. Esposito och Suazos flytt öppnar för förändringar, vilket alltid är roligt, men önsketänkandet får inte ta över förnuftet; det kan bli väldigt roligt, Giampaolo känns som rätt man för att leda ett ungt kollektiv, men det kan också bli ett helvete.

Godkänd slutplacering: 17-18. Det finns på rak arm inga lag som Cagliari utan tvekan ska kunna placera bakom sig i tabellen. En handfull så kallade sämre lag som kommer att kämpa om att undvika nedflyttning, men i dagsläget finns inga förmodade räddningsplankor som de senaste två säsongerna. Det tillhör ändå vanligheterna att ett eller ett par lag tidigt hamnar lite på efterkälken, och om Cagliari blir ett av dessa lag är det en missräkning. Annars är konkurrensen som sagt så hård att överlevnad i sig är klart godkänt.

Styrkor: Giampaolo svetsade ihop ett starkt försvar förra säsongen som till en början var bland ligans bästa. Inga betydande nyförvärv har gjorts på den fronten men den blivande A-landslagsmannen Canini är tillbaka från långtidsskada vilket är en förstärkning i sig. I övrigt finns ett starkt ordinarie innermittfältspar med Conti och Biondini.

Svagheter: Cagliari har blivit starkt nederlagstippat sedan försäljningen av stjärnorna, men i en ordinarie startelva finns det inga svaga kort förutom på vänsterbackspositionen. Alessandro Agostini som aldrig var en hundraprocentig försvarare, trots många duktiga insatser, fick förra säsongen ofta stå tillbaka för Giampaolos Ascoli-favorit Del Grosso, som inte alls gjorde någon höjdarsäsong. Inga förstärkningar har skett på den platsen. Målvaktssituationen är inte den allra bästa sedan Chimentis flytt till Udinese. Under dennes långtidsskada förra säsongen gjorde Fortin ett hyggligt jobb, men som förstemålvakt känns det inte helt tryggt.

Frågetecken: Huruvida de nya unga kan hålla igång anfallet i David Suazos frånvaro.

Utropstecken: Daniele Conti har växt som spelare för varje säsong som gått, och nu när Langella, Esposito, Suazo och Chimenti alla har lämnat klubben kan han få sitt genombrott som den store frontfiguren för Cagliari, både som spelare och ledare. Alla unga talanger i laget är ett annat utropstecken. Det finns ingen anfallare som är äldre än 23 år i truppen. Förutom värvningar och lån finns ynglingar från de egna leden, bland annat Marco Mancosu, juniorlandslagsmannen som hann med Serie A-debut i sista omgången där han även gjorde mål. För de som är intresserade av framtiden är Cagliari det mest spännande laget i serien den här säsongen. Notervärt också att Giampaolo verkligen försöker blanda Cagliari med Ascoli med ytterligare tre gamla Ascolispelare till truppen. Minnena av Ascolis 2005/06-säsong där man överträffade sig själva, ger en del hopp.

Intressanta nyförvärv: U21-spelaren Robert Acquafresca har anlänt på lån från Inter men spelade senaste säsongen i Treviso där han hade en hygglig målskörd. Från Argentinska andradivisionen kommer strikern Joaquin “El Bati” Larrivey som i hemlandet jämförts med självaste Gabriel Batistuta, därav smeknamnet. Unga talanger från utlandet har ofta fått det svårt till en början, men just argentinarna brukar inte gå av för hackor direkt. Lazio-lånet Pasquale Foggia är annars den mest meriterande värvningen, även om undertecknat kan tycka att hyllningskören inte står i proportion till vad 24-åringen faktiskt har presterat så långt i karriären.

Tunga spelarförluster: Väldigt tunga sådana… Att David Suazo har efter mycket om och men skrivit på för Inter har ingen missat. Det blev sen inte bättre av att Esposito drog till Roma. För att stryka under slutet på en era stack även Antonio Langella, till Atalanta. Den senare hade dock ingen framgångsrik säsong senast, så hans frånvaro lär inte bli lika kännbart.

Optimal startelva: Fortin, Pisano-Canini-Bianco-Agostini, Foggia-Biondini-Conti-Marchini, Acquafresca-Larrivey

Hetaste ligamötet: En mer laddad premiär än Napoli på San Paolo blir svår att knäcka. Klubbens supportrar är inte bästa vänner, men någon dödrivalitet existerar varken här eller mot något annat lag i serien. På plan har dock matcherna mot Lazio varit minst sagt speciella under de senare åren. Röda kort, straffspark, förnedring av hemmalaget (åt båda håll)… Vill man ha kaos eller underhållning ska man ringa in dessa möten. I övrigt finns ö-derbyt mot Palermo.



Hossein Nayebagha@jonas5oderstrom2007-08-10 17:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)