Lagbanner
Svenska Fans tippar serie A: Plats 7
Intresseväckande nyförvärv i Lazio: Juan Pablo Carrizo.

Svenska Fans tippar serie A: Plats 7

Efter en väldigt stark fjolårssäsong är det upp till bevis för Lazio. En starkare Serie A-upplaga än på mycket länge, och frågan alla ställer sig är: Kommer Lazio kunna upprepa bedriften?

Förväntningar inför säsongen: Under den stundande säsongen ligger väldigt mycket fokus på Champions League. Delio Rossi och laget vill visa att man håller europeisk klass. Detta Lazio saknar dock rutin från Europaspel, så det kommer att bli otroligt tufft. Skulle Lazio ta sig vidare från gruppspelet vore det en riktig bragd, men först gäller det att kvalificera sig för gruppspelet, vid ett misslyckande kan endast en Coppa Italia-vinst samt topp sex-placering i ligaspelet infria förväntningarna, eller en plats bland topp fyra. Därtill är det ju alltid värt att nämna att en saftig derbyvinst kan väga upp för i stort sett vad som helst, i alla fall bland supportrarna.

Godkänd slutplacering: En Europaplats skulle definitivt vara godkänt, men i och med att man under den här säsongen tävlar på flera fronter kommer seriespelet att bli lidande, i synnerhet under hösten om man kvalificerar sig till Champions League, så man får vara beredd på att Lazio eventuellt halkar ner lite i tabellen.

Styrkor: Lazios styrka ligger mycket i defensiven. Backlinjen styrs galant av Sebastiano Siviglia, men den främsta anledningen till Lazios goda försvarsspel är de defensiva mittfältarna. Gaby Mudingayi och Massimo Mutarelli spelar på gränsen till brutalt samtidigt som dem täcker av väldigt stora ytor. Det underlättar för försvaret enormt vilket gör att Lazio klarar av att vara tillbakapressat, och på så sätt blir kontringsspelet med djupledspassningar från Cristian Ledesma och Stefano Mauri till Tommaso Rocchi ett otroligt giftigt vapen.

Svagheter: Med tanke på att Lazio kommer tävla på flera fronter behövs det en bred trupp, och truppen är inte särskilt bred, speciellt inte om man ser till klass. Detta gör att många av nyckelspelarna kommer att matchas väldigt hårt, så det kommer att vara ett trött Lazio som beträder gräsmattan i en del matcher, vilket mycket väl kan straffa sig.

Frågetecken: Lite repetitivt kanske, men det går inte att undgå det: Låt säga att Lazio tar sig vidare till Champions League, kommer laget att klara av spel på så många fronter samtidigt? Utan riktig bredd och rutin känns det inte helt hundra. Och å andra sidan: Om man inte lyckas kvalificera sig till Champions League, vad händer med motivationen då, säsongens stora höjdpunkt raserad redan innan säsongen har börjat. Det finns anledning till att hysa oro med andra ord, i alla fall för oss pessimister.

Utropstecken: Lorenzo De Silvestri! Lazio unge backtalang kommer förhoppningsvis att ges relativt mycket speltid under den kommande säsongen på grund av det tuffa spelschemat. Många storklubbar – däribland Manchester United och Juventus – har varit och ryckt i honom då kontraktsförhandlingarna med Lazio ännu inte är avslutade, men Laziofansen håller stenhårt tummarna för att få se en ny Lazioikon växa fram. Om bara Delio Rossi ger honom chansen så kan ynglingen som spelar högerback definitivt räkna med att han har hela Laziopubliken bakom sig. Och med lite tur kanske han också blommar ut.

Intressanta nyförvärv: Juan Pablo Carrizo. Lazio har investerat mycket pengar i denna argentinska målvaktstalang vilket gör att förväntningarna är stora på burväktaren. Att han därtill bara har huserat på den sydamerikanska kontinenten med ytterst få möjligheter för oss européer att få en glimt av honom gör att det hela känns väldigt vågat. Ingen har sett honom ordentligt, men det kanske är anledningen till att nyförvärvet är så himla intressant?

Tunga spelarförluster: Angelo Peruzzi, helt klart. Efter väldigt många år i trogen tjänst har han lagt handskarna på hyllan. Peruzzi var väldigt respekterad i Lazioleden, en ledargestalt som ingav kopiösa mängder trygghet bland sina medspelare. Tomrummet efter honom kommer bli stort, och ta ett bra tag att täppa igen.

Optimal startelva: 4-3-1-2: Carizzo; Scaloni, Siviglia, Cribari, Zauri; Behrami, Ledesma, Murarelli; Mauri; Rocchi, Pandev.

Med reservation för att Aleksandr Kolarov tar vänsterbackspositionen och att Luciano Zauri därmed petar Lionel Scaloni som högerback. Sen vet man aldrig heller om Lorenzo De Silvestri lyckas slå sig in, men det kommer inte att hända förrän en bit in på säsongen som tidigast.

Hetaste ligamötet: Hemmaderbyt – i år och alla år. 

David Rostedt@jonas5oderstrom2007-08-18 08:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)