Lagbanner
Svenska Fans tippar serie A: Plats 5

Svenska Fans tippar serie A: Plats 5

Ligans "egentliga" trea förra säsongen fortsätter sin långsiktiga satsning. Fiorentina har inte värvat stort, däremot har flertalet talanger anslutit till klubben. Med Prandelli har man blivit bättre för varje säsong. Håller trenden?

Förväntningar inför säsongen: Förväntningarna är som vanligt stora i och utanför Firenze för alla tifosi viola. Under sitt etablissemang (4:a respektive 3:a, de senaste två åren) i toppen av den högsta serien har klubben valt att ta det försiktigt på mercaton i år och valt istället att bredda truppen än mer och satsa på att bygga upp ett titelutmanande lag till kommande år.

Profilen Toni har försvunnit samtidigt som man äntligen inträder Europas gräsmattor detta år. UEFA-cupen kommer att tas på största allvar.

I och med det förstår de flesta att Scudetton inte är i sikte 07/08. Spelarna är revanschsugna och entusiastiska, laget än mer samspelt än tidigare då inga större förändringar skett. Man kommer att fortsätta på den inslagna vägen och satsa på en topp 4-placering.

Godkänd slutplacering: 6:a, samtidigt som laget gör bra ifrån sig i UEFA-cupen och Coppa Italia.

Styrkor: Försvaret (Serie A:s bästa 06/07). Teknisk och taktisk skicklighet, Lagspel och entusiasm. Dessa är de fem faktorer som gör Fiorentina till en uppstickare och ett lag att räkna med.

Svagheter: Ren råstyrka saknas i övriga positioner utöver försvaret, vilket synts tydligt mot topplagen och är lagets akilleshäl. För övrigt så kan det laget vinner på i ungdomlig entusiasm gå förlorat på grund av orutin. Det gäller för Prandelli att spela sina tunga pjäser från avbytarbänken rätt. (Vieri, Jörgensen och Liverani.)

Frågetecken: Santana och Vieri. Två spelare som är extremt talangfulla men likväl skadebenägna, kommer de tillföra laget något, eller kommer dem ägna även denna säsong åt rehab? 

4-2-3-1: Startelvan har mist en profil och fått in en ny. Två förändringar sammanlagt, men den största utmaningen detta år är att anpassa laget till den nya taktiska formationen.
Mittfältet: Den viktigaste lagdelen i det nya spelsystemet känns lite för tunn och även lite för orutinerat, sett till att laget deltar i två turneringar utöver ligaspelet. Det får brista eller bära.

Utropstecken: Mazuch, den unge (född ’89) tjecken värvades med tanken att etablera sig i Primavera, men efter att ha imponerat stort under försäsongen så ser han mer ut att ta en reservplats i A-laget när de första skadorna drabbar truppen. 

Kuzmanovic, hela Firenze är säkra på sin sak; Corvino värvade en framtida mästare under januarifönstret. Mittfältet har hård konkurrens, men ”Kuz” kommer att bli aktuell i Uefa som i Coppa Italia tack vare sin mångsidighet. 

Montolivo avslutade förgående säsong som inget mindre än att vara Fiorentinas mest tongivande spelare. Fortsätter han att utvecklas på samma sätt är något stort på gång. 

Pazzini hade inte samma lycka som Riccardo, då skador och faktum att han stod under Tonis skugga, inte tillät honom få sitt riktiga genombrott. Ändå tog han vara på sina chanser, mäktade med 7 mål (3 i de fyra sista matcherna då Toni genomgick operation) och visade att han är att räkna med. Upp till bevis!

Intressanta nyförvärv: Andy Vanden Borre, Federico Balzaretti, Franco Semioli, Arturo Lupoli. Konkurrensen spetsas till i försvaret som på mittfältet. Arturo Lupoli är en intressant uppstickare i anfallet då strålkastarljuset är riktat på Pazzini och han kan få den tid och ro han behöver för att acklimatisera sig i sin nya omgivning.

Tunga spelarförluster: Luca Toni, Valeri Bojinov

Optimal startelva: Viola 07/08, så här spelar vi: 4-2-3-1, nyckelspelarna syns i lila

------------------Pazzini-----------------
------------------(Vieri)------------------
-------------------Mutu ------------------
Semioli-------(Lupoli)-------Santana 
(Gobbi)---------------------(Jörgensen)
---------Donadel-------Montolivo----- 
-------(Kuzmanovic)-----(Liverani)------
Pasqual-------------------------- Ujfalusi
(Balzaretti)--------------(Van den Borre)
----------Dainelli C----Gamberini----
---------(Kröldrup)------(Potenza)----
-------------------Frey---------------------
----------------(Lupatelli)---------------- 

Hetaste ligamötet: Juventus, ”Den Gamla Damen” vacklar och är inte densamma som för två år sedan. Det blir väldigt intressant att se hur ligan utvecklar sig då de båda ärkerivalerna mycket möjligt kan komma att bli direkta konkurrenter, och mötet får en annan innebörd än endast ”kraftprov”. De kan mycket väl komma att bli två av de mest laddade matcherna säsongen igenom. 

Odysseus Zacharopoulos@jonas5oderstrom2007-08-20 07:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)