Lagbanner
1^ Ribban är upplagd
Serie A förnekade sig inte när man drog igång. Straffdiskussionerna kom igång direkt.

1^ Ribban är upplagd

En säsong med skyhöga förväntningar på sig är igång. Det började riktigt bra och inget talar för att det ska bli sämre. Alla topplag utom Inter gjorde vad som förväntats av dem och Cagliari tog en tung skalp på ett hett San Paolo. Och så fick vi lite tillhörande galenskap, redan i första omgången.

Den stenhårda rivaliteten väcks inte förrän domaren blåser i sin pipa. Det är så skönt att se spelare ur olika lag omfamna varandra som om de vore bröder innan matcherna. Ballottas och Serenis hälsning var intressant på så många nivåer. Jag saknar absolut inte machostilen med att slåss tills en ligger. I Italien tar det tre sekunder innan man är bästa polare efter en bensax. Med undantag för när Materazzi är inblandad, förstås.

Hade vissa förhoppningar om att Del Nero skulle kunna vara en god och billig investering för Lazio. Förhoppningarna infriades i premiären, med råge. Har alltid sett honom som en komplementsspelare ute till vänster, men uppenbarligen har han tillräckliga färdigheter för att kunna lira trequartista också. Och så är han ju en klassiskt benskör italienare.

Kolarov var spännande. Påminde en del om Zambrotta. Kanske tog i lite nu. Påminde en del om Zauri.

I en värld där domarnas alla beslut leder till mindre upplopp var det så skönt att se Novellino lugna ner sina gubbar sedan man inte fått en straff man heller inte skulle haft. I normala fall jagas domaren av fem spelare till nästa straffområde, för att sedan attackeras verbalt av ytterligare två efter nästa avblåsning. Tack Novellino, det finns en liten hjälte inom dig.

Jag tycker verkligen synd om Lazio. De är inne i sina viktigaste veckor på flera år, och drabbas av en skadeepidemi utan slut. Lägg till problemen med Carrizo och det felaktigt bortdömda målet och man förstår att det är jobbigt att vara laziale just nu. Trots allt det gjorde de en bra match mot Torino. Det är ett styrkebesked om något.

Rosina gjorde en riktig plattmatch. Kanske var det Lazios förtjänst. Det enda han gjorde var ett sagolikt vackert mål som ingen under 43 heller skulle ha tagit.

Ballotta ska tacka Ventola för att han slapp gå med dumstruten efter millenniets tabbe. Att med liggande sjabbla in bollen i eget mål med näven gör man bara inte. Man undrar ju vad Berni tänker från sin plats på bänken. Typiskt också att Sereni spelade så stabilt i det andra målet. Jag tänker inte skriva att släkten är värst.

Ledesma vann registamatchen offensivt. Corini vann registamatchen defensivt.

Jag fattar inte grejen med De Silvestri. Däremot börjar jag förstå varför Pandev alltid spelar.

Plus för domare Domenico Celi som inte delade ut några tveksamma straffar och som inte mesade när Comotto sparkade bort bollen.

:::: :::: ::::

Det här med det vänskapliga före matcherna. Hur känner Galante och Buffon varandra? Funderar fortfarande över det. De har aldrig spelat ihop. De verkade vara väldigt goda vänner, nästan för goda vänner.

Juventus kändes främmande. En massa blinkande och nymodiga reklamskyltar i matchande färger och med Juvetillhörande budskap. Det är inte Italien. Det kändes som Frankrike. Det ska vara vinklade plastmattor vid målen och ett hav av träskyltar som målskyttarna kan sparka omkull. Utanför planen hade man lagt fuskgräs för att öka på närhetskänslan. Vad är det för fel på löparbanor? Det skrämmer nästan att klubben håller på att bygga en ännu nyare borg. Nej, jag skojar förstås. Det är fantastiskt.

På söndagen visade det sig att många andra kör samma stuk som Juve. Kors i taket, välkommen till 2007.

På planen var det var en tidig 2000-tals modell som skulle passas ihop med en mycket modernare modell. Det gick sådär. Man kan tycka att 5-1 borde imponera men det gjorde det inte. Mästarklass? Inte ens nära.

Det positiva var i alla fall att man fått tag i den djupledsspelande och snabbtänkte mittfältare man alltid saknat i Almiron. Dagarna med två kassaskåp på mitten är över. Unge Criscito är ett av Italiens mittbackshopp för framtiden i en tid då anfallarna växer på träd men mittbackarna måste importeras. Criscito spelade självsäkert.

Nocerino konverterades från defensiv bollvinnare till teknisk högerytter. Det funkade helt okej. Annars var mycket som vanligt. Buffon var omöjlig så länge någon inte gjorde något omöjligt själv, Del Piero var för kladdig och Nedved letade fallgropar. Och så fransmannen längst fram...

Veckans spelare: Jag har aldrig varit någon större beundrare av Trezeguet. Igår började det tippa över. Har aldrig sett honom så alert. Han var sylvass. Inte nog med att han tryckte in tre bollar, det var sättet han gjorde det på. När han får ett läge är det så självklart att det ska bli mål. Jag hoppas fler såg hur han lurade Galante innan 1-0. Precis när inlägget slogs ryckte han sig loss från bevakningen. Galante hann inte med och fick ta en omväg för att komma tillbaka. När han väl nådde fram blev han bortlurad en gång till. Några sekunder senare firade Trezeguet vid hörnflaggan.

Juve har långt kvar till de bästa. Livorno kan få det tungt och Orsi kan bli kortvarig. De svartvitas vapen är deras entusiasm, för spelmässigt saknas en hel del. De var stundtals riktigt bra i första halvlek, men det var när de spelade sämre som målen började ramla in. Hur förklarar man det?

Jag brukar inte ha några större problem med filmningar. De bara finns. Problem har jag däremot med bröderna Filippini, som jag varken kan eller vill kunna se skillnad på. Att de fortfarande filmar är inte alls konstigt, men att de fortfarande gör det så dåligt är otroligt. Efter alla dessa år!

Straffen var feldömd. Galante fick ju samma behandling i första halvlek. Jag vet inte hur Gava tänkte men kanske förlitade han sig till matematiken. Med de två mycket tveksamma handssituationerna i Livornos straffområde i första halvlek kanske två halvor plus en halv halva blev en hel?

Iaquintas två mål gjordes helt utan ansträngning, och då menar jag inte i positiv bemärkelse som jag skulle gjort om det varit Kaká. Iaquintas enda tillgångar är fortfarande löpviljan och grintan. När det står ett annat tåg på spåret får han problem.

Rött är för övrigt inte en färg som ska finnas på Juventus tröjor.

:::: :::: ::::

Helgen visade att det inte alltid är rätt att satsa på rutin mellan stolparna. Berni och Handanovic hade inte gjort det sämre. Slovenen hade förmodligen kunnat rädda fler poäng åt Udinese.

Zlatans Inters kollaps var intressant. Inte nog med att man blev en man mindre, hela mittfältet gick på knäna i andra halvlek. Lägg därtill Maxwell som skuttade runt halvjusterad. Udinese hade lätt kunnat vinna om man bara trott på det. Istället gick man runt och var lite nöjda med en uddamålsförlust. Konstig inställning. D'Agostino slog bort alldeles för många bra frisparkar för att det ska vara okej.

Tur för Zlatans Inter att de har Ibra. Han bar Zlatans Inters offensiv. Ibland ville de andra inte ens bli burna. Teknik, speluppfattning och självförtroende av högsta märke hos Inters Zlatan. Har alltid trott att Ibra skulle bli en utomordentlig trequartista. Det står jag stenhårt kvar vid.

Zlatans Inter är snart i form igen. Det är inte nu de ska vara som bäst. Det får en ju att undra vad Inters Zlatan åstadkommer lite längre fram.

:::: :::: ::::

Genoa får det också jobbigt. Premiären var en mardröm. Trebackslinjen rämnade. Hur länge sitter Gasperini? Var det straff? Jag lutar åt icke.

:::: :::: ::::

Roma ser ut som ett mästarlag. Palermo hade egentligen inte mycket att sätta emot, Tottis gäng var för bra. Kaptenen var normal, det vill säga riktigt bra. Bäst var nog ändå Aquilani. Maken till smidighet och lätthet i rörelserna har jag sällan sett. Målet var också helt okej.

De Rossi gjorde för en gångs skull en ganska svag insats. Slog fler felpass på en kväll än vad han brukar göra på en säsong.

Palermos problem är utfyllnaden. De har kanonspelare i Barzagli, Miccoli, Amauri med flera, men Capuano, Guana och sånt räcker inte. Man har i alla fall en gammal målvakt som är mer än bara gammal, det vill säga att räddar bollarna. Fontana, mannen med världens största handskar, var bra förra säsongen och har börjar bra även nu. Agliardi får fortsätta vänta.

Miccoli behöver inte mycket för att avgöra. Igår fick han ett läge och sköt i stolpen. Nästa gång sätter han den i krysset. Två gånger. Amauri såg rostig ut men det är tufft med en bjässig prima punta som kan sprinta förbi en back längs kanten.

Den stora skillnaden på Renzo Barbera var att Palermo spelade en och en medan Roma spelade tre och tre. Resultatet är helt logiskt.

Att Totti, Ibrahomovic och Kaká är fuoriclasse i den här ligan står utom alla tvivel. Buffon blir nummer fyra, han ska bara bevisa det först. Ja, just Buffon som väl är det ende i hela Italien som inte har något att bevisa? Han kan dock få en match av Doni i kampen om vem som är ligans bästa keeper.

:::: :::: ::::

Italiensk fotboll är inte italiensk fotboll utan galenskap. Domenico Di Carlo blev först med att få sparken, av Silvio Baldini som fick hjärnsläpp. En helt absurd situation. Någon kanske minns att det spelades en match mellan Parma och Catania också, som slutade 2-2. Snyggt mål av Pisanu för Parma och av Baiocco för Catania.

:::: :::: ::::

Ingen kommer märka Fiorentina förrän de står där med bucklan. Och då är det ju för sent. Montolivo tar sista klivet och Pazzini gör minst 20 mål, men färre än Mutu.

:::: :::: ::::

Ruskigt imponerande av Cagliari att vinna i Neapel.

:::: :::: ::::

- Vem gjorde Torinos anda mål?
- Vailatti.
- Har de en finne i laget?


:::: :::: ::::

Helgens filmpris går till Del Nero som gick all-in med ett simulerat fotledsbrott.

:::: :::: ::::

Vad har fyran emot laguppställningar i grafik innan matcherna, när det inte är studiosändning? Har varit riktigt dåligt på den fronten så länge jag kan minnas. Svagt.

Det vore trevligt om de bägge kanalerna kunde komma överens om att få visa varandras höjdpunkter. Jag vet ingenting om konflikten men jag hoppas det löser sig. Vi vill se alla mål och jag förmodar att det känns rätt pissigt för båda kanalerna att bara kunna visa hälften.

:::: :::: ::::

Juves straff var helt fel och Milans var nästan helt fel. Det var ingenting mot vad Atalantas var. Den var patetisk. Zampagna faller på knä med sin bevakares armar vilandes på sig. Brighi hade svårt att komma ut från planen när han blåst av och det fanns det en anledning till.

:::: :::: ::::

Underbart att se Montella näta igen. Snyggt var det också. Med fel fot. Det ser ljust ut för Genuas blåvita. Den är den tröjan Montella passar bäst i.

:::: :::: ::::

Tv-laget (subjektivt och lagom engagerat baserat på matcherna Lazio-Torino, Juve-Livorno, Inter-Udinese och Palermo-Roma):
Doni - Zaccardo, Mexes, Zapata, Chiellini - Almiron, Ledesma, Aquilani - Totti, Trezeguet, Ibrahimovic.

:::: :::: ::::

Veckans mål: Claudio Belluccis kanon mot Siena. Hårda skott i krysset går alltid hem hos mig, i synnerhet om de tar i virket på vägen in. [Klipp]

:::: :::: ::::

De flesta lag i serie A har idag offensiv slagsida i laget. Catenaccion mår inte så bra.


Jonas Söderström [jonas.soderstrom@svenskafans.com]@jonas5oderstrom2007-08-27 16:35:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)