Lagbanner
Italienska lag i Europa
Goran Pandev jublar efter sitt mål mot Dinamo Bucharest och blickar mot Champions League.

Italienska lag i Europa

Nu är alla lottningar klara och vi vet nu vilka motståndare som de italienska lagen får möta i årets Europacuper. Alla lag har olika förutsättningar och mål med sitt Europaspel, men förhoppningsvis så kommer våra lag göra oss stolta över att stödja Serie A. Denna säsongen kommer på ett tydligt sätt visa hur väl vi står oss i ett europeiskt perspektiv, då de flesta stora lagen är med både i Champions League och i Uefacupen.

I Champions League återfinns alla fyra möjliga lag från Italien, trots att Lazio-fansen och spelarna fick uppleva en nära-döden-upplevelse borta i Bukarest. Tack vare att de lyckades vända den kampen så är man med i gruppspelet tillsammans med Milan, Inter och Roma.

Inter fick en ganska överkomlig lottning när man hamnade i samma grupp som PSV Eindhoven, CSKA Moskva och Fenerbache. Självklart skall man gå vidare från den här gruppen även fast det ska utfärdas varning för bortamatcherna i såväl Ryssland som Turkiet. På den här nivån finns inga dåliga lag kvar men kan bara Internazionale hålla nerverna i styr så fixar man detta.
Skall bli intressant att se hur Zlatan klarar sig den här säsongen i den ädlaste av turneringar, han blir aldrig rankad som en riktigt stor spelare om han inte lyckas här, något som jag tror han vet om.

Milan fick Celtic, Benfica och Shakhtar Donetsk i sin grupp, också det överkomliga motståndare. Milan kommer i år att slåss både mot sina motståndare, motivationen hos vissa spelare samt de belackare som hävdar att laget är för ålderstiget. Celtic håller inte i Europa liksom Benfica då helt enkelt inte räcker till på högsta nivån. Då är jag mer orolig för Shakhtar som kan överraska i år. Man har en skum rik ägare (antar att han också har gjort sin förmögenhet efter Sovjets fall) och han pumpar in pengar i ett lag som tyvärr ligger i en av världens antagligen minst charmiga städer… Denna säsong har man en viss Lucarelli på topp, och trots tappet av Elano så har man bra mix av bra östeuropéer och kylslagna brassar.
Nä, Milan fixar detta, kanske tappar man nått poäng borta men annars så tror jag detta blir enkelt, viss fasa för de gamlas motivation bara.

Ett av de roligaste lagen i Europa att se på just nu är Roma som hamnade i samma grupp som förra säsongen bödlar Man Utd, Dinamo Kiev och Sporting Lissabon. Det står mellan Roma och Man United då både ukrainarna och portugisernas lag ser svaga ut på förhand. Roma är man alltid lite nervös för när de skall ut i Europa, man har en grym högstanivå men en väldigt låg lägstanivå. Jag hoppas och tror dock att Spalletti har läst på sin läxa och till denna säsong spelar lite mer cyniskt och tryggt. Laget såg otroligt bra ut mot Palermo och har ett av de bästa mittfälten i världen. De kryllar av talang (De Rossi, Mexes, Aquilani, Cicinho) och ren klass(Totti, Giuly, Mancini) vilket faktiskt gör Roma till en potentiell vinnare av hela turneringen. Personligen tror jag på laget, som dessutom spelar en fotboll värdig en huvudstad. Manchester United kommer inte att lämna något åt slumpen och går också vidare på sin klass och bredd, även fast deras unga stjärnskott (Anderson, Nani) kanske är lite väl unga för att prestera redan i år.

Sist och med minst chans att göra något avtryck i Europa kommer kontringsskickliga Lazio med förhoppningar att i alla fall gå vidare från gruppen. Gruppen innehåller Werder Bremen, Real Madrid och Olympiakos. Real Madrid blir svåra att slå men jag tycker ändå att man skall kunna klara av andraplatsen, kanske främst i kamp med Bremen. Lazio vars sötebrödsdagar var över efter president Cragnottis strul har under president Lotito genomgått ett ekonomiskt stålbad som heter duga. Man har satsat på ett lag och en tränare som betonar lagspel och hårt jobb. Det är ingredienser som aldrig skall underskattas. Man har en del duktiga spelare och ett tryggt lagbygge, men man är inte ännu att räkna med på allvar i den yppersta skiktet. Men kanske kan dessa nödvändiga slantar från Champions League-spelet göra att man på nytt erövrar Europa? Tränare Delio Rossi skall ha all heder för vad han har åstadkommit med laget, Lotito verkar vara en snål men klok president, så en andraplats i gruppen kanske kan bärgas redan i år.

I Uefacupen kommer de italienska färgerna försvaras av Empoli, Fiorentina, Palermo och Sampdoria. Alla lag skall betraktas som stora favoriter efter lottningen även om Empoli kan få det tufft mot Zürich som trots allt är ett av de två bästa lagen i Schweiz . Kan detta lilla Toscana-laget överraska Europa som man gjorde Italien förra året? Man imponerade inte mot Fiorentina i första omgången men man är ett starkt hemmalag så jag tror bortamatchen blir avgörande. De gäller för tränare Cagni inbringa samma mod i spelarna som förra säsongen så kan man slå ut många lag.

Palermo, Sampdoria och Fiorentina skall alla slå sina lag om man normalpresterar.

Palermo fick Mlada Boleslav från Tjeckien medan Sampdoria fick Aab från Ålborg. Till sist fick Fiorentina Groningen med Marcus Berg och Fredrik Stenman i laget (jovisst, Jonas Olsson också men han räknas väl inte?) 

Av dessa tre lag tror jag mest på Fiorentina som har spelare med internationell rutin samt unga hungriga spelare från hela Europa. Man måste beundra den satsning som laget gör och skall man gå efter första omgången (3-1 mot Empoli) så har spelare som Montolivo och Pazzini tagit viktiga steg i utvecklingen. Kan trippeltrojkan Prandelli, Corvino och Della Valle fortsätta sitt goda samarbete så kan Florenslaget gå långt i Uefacupen redan i år. Jag tror dock att man satsar mycket på ligan i år då man kanske vill blanda sig i striden om en Champions League-plats.

Palermo och Sampdoria ser också starka ut men de har inte lika stor erfarenhet av spel ute i Europa även om Palermo var ute och gjorde hyfsat ifrån sig förra året. Sicilenlaget är svårbedömda då man har ett kanonlag på pappret och spelade bra mot Roma stundtals. Men man är lite för svaga bakåt (tycker Barzagli är lite överskattad) och man är lite naiva ännu. Hoppas Colantuono får tid att bygga laget, då kan Miccoli och Amauri bli farliga även i Europa. Mlada Boleslav skall man bara slå, allt annat är fiasko.

I Danmark hoppas man på en skräll när Sampdoria kommer på besök, och lite skrällchans finns. Men jag tycker att Genualaget ser starkare ut i år med en tänd tränare (Mazzarri) och duktiga anfallare (Montella, Cassano, Caracciolo och Bellucci). Sampdoria är ett svårslaget lag som i år verkar besitta lite mer finess och speed, så jag tror att man vinner komfortabelt hemma för att sedan ligga på framgångsrik kontring i returen.

Det ser onekligen bra ut på förhand för de italienska lagen, nu är det upp till dem att visa sig från sin bästa sida och göra sina fans stolta.

Forza Italia!! 

Philip Littorin@jonas5oderstrom2007-09-01 10:09:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)