Lagbanner
På rätt väg
"Aquilani har varit strålande och resten av fotbollseuropa tittar avundsjukt på Romas innermittfält."

På rätt väg

Efter fem svåra år har den ttalienska ligan börjat andas tillförsikt. Många hade höga förhoppningar inför säsongen och personligen kände jag en viss oro för att det skulle bli gnetarfotboll och noll underhållning, stelt och förutsägbart, naturligtvis för att alla kritiker skulle få rätt.

Men den här säsongen kommer att bli startskottet för en förändring, både på och utanför planen. Italien kommer aldrig att bli som Sverige och det vill väl ingen, det kommer att bråkas och sprakas (fy Baldini) och politiker kommer att lägga sig i. Det är saker som Italien får leva med, det hör till. Men trots dessa petitesser så tror jag att det här är året då många kommer ändra uppfattning om Serie A att faktiskt lägga fördomarna åt sidan och njuta av bra och underhållande fotboll.

Efter de inledande omgångarna börjar jag redan ana en förbättring från senare år. Det är underbart att se Cagliari spela offensiv fotboll och utmana Juventus. Man förlorar visserligen men man försöker, inte genom att gneta och backa hem utan att spela smart och finurligt. Foggia var lysande och Giampaolo är på väg att ro hem bragdguldet om laget fortsätter i samma anda. Jag hade helt räknat ut Cagliari som chanslösa, men liksom Perugia för några år sedan så kan vilja och lagspel alltid slå klass.

Det görs mängder med mål, och det verkar som många av framförallt bottenlagen har släppt lite på svångremmen och försöker spela ut lite mer. Kanske inser lagen att de måste ha ett eget spel för att klara sig kvar, ingen mår bra av att vara över på motståndarens planhalva en gång per match. I en oviss serie kan alla slå alla (sanning med modifikation) och serien kommer garanterat inte att avgöras lika tidigt som förra året. Topplagen är som vanligt topplag men uppstickarna ser helt klart intressanta ut med Palermo och Fiorentina i spetsen.

Jag ser ett Juventus som känns modernt och fräscht, med ett offensivt och spännande spel, lite mer internationellt och glädjefullt. Precis som diskuterades i Eurotalk, som för övrigt är allt det som t.ex. fotbollsmåndag inte är, så tror jag att året i Serie B gjorde Turin-laget gott. Man slår ur underläge med oddsen emot sig, vilket gynnar Juve.

Det underbara Napoli spöar Udinese med 5-0 i en helt osannolik match, där man tydligt ser vad passion och vilja kan göra med ett lag. Udinese kändes själlöst och stelt, medan Napoli ville visa alla att man är ett bra lag med höga ambitioner. Neapels stolthet har också gjort en grym värvning i Lavezzi från San Lorenzo, vilken stjärna! Bättre än Tevez om än lite naiv och med blicken i backen, han kommer att göra dundersuccé den här säsongen.

Man kan också se ett Inter som lider av högt ställda förväntningar och press från massmedia och supportrar. Detta år blir ett karaktärstest som avgör om man är det fantastiska lag som man vill vara. Man vill inte bara vinna ligan utan även Champions League, kanske skulle man vara lite mer ödmjuka. Fakta är dock att laget har kvaliteten och nu måste Mancini visa att han är en lika bra tränare som spelare.

Tyvärr har vi sett ett uselt Livorno som har en härlig målskillnad på 3-9 efter två spelade matcher. Kalmar-klass på det. Tror att Orsi sitter löst om laget torskar nästa match. Laget måste täta bakåt och enligt mig måste stekaren Galante bort illa kvickt, han har passerat bäst före datum för tio år sedan. Frågan är också om Filippini-bröderna borde platsa, på något sätt står de för det fula i fotbollen.

Ett lag som verkligen har infriat förväntningarna är Roma som jag tror aspirerar på ligasegern om man fortsätter så här. Man har egentligen allt, och har värvat bäst av alla i serien. Om bara Spalletti får defensiven att hålla samma standard som offensiven så får se andra favoriterna passa sig, huvudstaden är ute efter en efterlängtad ligavinst.

Aquilani har varit strålande och resten av fotbollseuropa tittar avundsjukt på Romas innermittfält som kommer vara en garanti för världsklass i år framöver. Visserligen ingen bra andra halvlek mot ett defensivt Siena men även solen har sina fläckar.

På det hela taget känns det som en grym start för Serie A. Kanske kan vi den här säsongen få se en serie som blir accepterad hos gemene man, inte för att det är ett måste utan för att alla förtjänar att se vacker fotboll när den är som bäst. En underbar säsong att se fram emot.

Philip Littorin@jonas5oderstrom2007-09-05 17:07:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)