Serie B summering omgång 3: Sena mål var melodin denna omgång
Albinoleffe smyger sig med i toppen.

Mitt under brinnande EM-kval spelades den tredje omgången av årets Serie B. Omgången bjöd inte på några större skrällar, men värt att notera ifrån omgången är bland annat Mantovas storseger över Messina, och nykomlingarna Grosseto och Avellinos tuffa kamp i botten.

Den tredje omgången blev en riktigt tuff sådan med hela 64 gula kort och tre utvisningar som följd på de 10 matcherna som spelades i söndags.

Hetast var det uppe i nordöst, där Lecce var på besök för att försöka plocka några poäng på Nereo Rocco stadion i Trieste. Domare Velotto fick hala upp det gula kortet hela tio gånger under matchen, och dessutom fick Lecces tränare Papadopulo se slutet ifrån läktarplats efter att ha protesterat för högljutt.
Själva matchen slutade oavgjort, detta efter att seriens egen Elvis gav syditalienarna ledningen i den 7 minuten på ett hårt vänsterskott. Kvitteringen kom i början av den andra halvleken då Granoche tog till vara på Rosatis retur efter sin jätteräddning på Srgingas hårda nick.

Ett annat lag som också har fått upp farten är Chievo som tog sin andra raka seger borta mot Treviso. Matchens enda mål tillkom i den första halvleken efter en riktig projektil av Marcolini som tryckte in den ifrån närmare 30 meter.
Övrigt att notera i matchen var att kepsprydde Giuseppe Iachini återigen hade tillgång till vasse Obinna som fick göra ett inhopp i matchen, och kan bli viktig framöver för Chievo i toppstriden. För Trevisos tränare Pillon kändes nog den här derbyförlusten extra tung då han tidigare hade tränat Veronaklubben. Han får istället ta nya tag i nästa match på lördag borta mot Rimini.

Mantova är också ett lag som definitivt kommer att vara en av kandidaterna att gå upp nästa år. Laget som under söndagen körde över det forna Serie A laget Messina med 4-0 hemma på Martelli. Målskyttar för Lombardietklubben var Godeas som gjorde de två första målen bakom Petrocco i Messinamålet. På slutet verkade Messina tänka på nästa match, så Noselli och Caridi kom också med i målprotokollet. Planens bäste spelare var utan tvekan Stefano Fiore som dominerade på planen så länge han var med, och visade därmed att det inte var för inte han hade varit Italiensk landslagsman.

***
Modena var inför matchen mot Spezia utan poängförlust i serien och mycket talade för att laget ifrån världstenoren Luciano Pavarottis hemstad skulle vara det även efter denna omgång också. Men så blev inte fallet, då Spezias brasse Do Prado ville annat och ordnande så att Spezia var i ledningen med 2-0 i halvlek med ett mål och en assist. Passningen till 1-0 målet var för övrigt en riktigt läcker sak då han gjorde en så kallad ”tittfint” innan han släppte den till Guidetti som kunde placera in 1-0. I den andra halvleken skärpte sig Bortolo Muttis lag något och kom lite närmare genom Pinardis reducering på frispark.

Men sedan är det återigen Spezia som var närmast att utöka sin ledning genom en stolpträff, och det blev inte bättre av att Okaka drog på sig en onödig utvisning med 10 minuter kvar efter att ha spottat på en Spezia spelare.
De 9 000 i publiken började sakta inställa sig på en förlust, men i den tredje stopptidsminuten fick Longo bollen utanför straffområdet och kunde snyggt placera in kvitteringen till 2-2. Tungt för Spezia som fortfarande är segerlösa hittills, men med det spelet dom visade upp idag så kommer poängen, var så säkra. För Modena som mest har stått i skuggan för Pavarottis begravning under veckan får vara tacksamma för den poäng man fick med sig i matchen.

Ett annat sent avgörande hände bara några mil bort i Bologna. Där brassen Adailton blev stor hjälte bland Bologna supportrarna efter att ha knorrat in en frsipark på typiskt brasilianskt vis på övertid. Annars var de rödblåa rätt så illa ute eftersom Ravenna var ofina nog att ta ledningen genom Toledo i den första halvleken. Detta trots att Bologna var det spelförande laget så långt. Men Bologna fick sin kvittering i mitten av den andra halvleken då nyss inbytte Adailton hittade in till Carrus som kunde nicka in kvitteringen. Men när sedan Terzi blev utvisad med kvarten kvar så trodde nog de flesta på ett kryss i matchen, då hade ingen räknat med Adailton.

***
För Ascoli blev det återigen en missräkning i planen då man bara lyckades att spela 0-0 hemma mot Rimini. Detta efter att man bland annat brände en straff genom Soncin, och att Belingheri missade öppet mål på returen från straffen som han istället drog i stolpen och ut. För Riminis del handlade det mest om Jeda och Ricchiuti framåt för badortsklubben. Men det blev inga mål på Del Duca, där målvakterna var bäst på plan.

Albinoleffe är ett av de anonymaste lagen i Serie B, med egentligen bara en fixstjärna i Ruopolo. Men ändå finns man med i toppen av serien. I söndags blev det ännu en seger hemma mot nykomlingen Grosseto med 2-1. Detta efter att Ruopolo gav Albinoleffe ledningen på ett mycket fint sätt . Målet föranleddes av en frispark som togs av målvakten, och som nådde ända fram till Ruopolo som elegant lyfte den över Bressan.

Före målet hade Grosseto varit minst lika bra som det ljusblåa hemmalaget, men skapade inte de riktigt heta målchanserna. Och det blev ännu tyngre för Toscanalaget efter paus då Cellini gjorde sitt fjärde mål för året på sin egen straffretur. Grosseto kom dock lite närmare när man fick en billig straff med 20 minuter kvar att spela av domare Cavarretta. Carparelli gjorde inget misstag med den, och Grosseto satsade allt på att försöka bärga sin första poäng någonsin i Serie B. Men allt förstördes då Innocenti drog på sig sitt andra gula kort för dagen, och den tredje raka förlusten var ett faktum.

Ett lag som däremot tog sin första seger för säsongen var Bari som besegrade Vicenza hemma på San Nicola inför blott 2 500 åskådare. Segern får ses som tursam då man gjorde båda sina mål på de enda chanserna man hade i matchen. Gregucis Vicenza skapade desto mera men hade inte det rätta flytet( tänker på Raimondis ribbträff) eller så var belgaren Gillet i vägen som verkligen räddade säsongens första trea för Bari. Vicenza borde dock ha utnyttjat något av sina lägen. Venetoklubben står nu fortfarande utan seger efter tre omgångar, härnäst väntar Mantova hemma för Vicenza.

***

Frosinone och Pisa var de övriga lagen som tog fullpott i denna omgång. För Pisas del vände man ett tidigt underläge borta mot Cesena till vinst med 2-1, efter att vitryssen Kutuzov och Roma löftet Cerci svarade för målen förde blåsvartrandiga Pisa. Cesena å andra sidan tog ledningen redan efter 120 sekunder då backen Mezovilla kom rätt med pannan på Cortellinis fina frispark.
Sedan vid ställningen 1-1 fick hemmalaget Cesena straff som togs av den till vanligtvis säkre straffskytten och kaptenen Salvetti, men denna gång slog han straffen över Morellos ribba. Detta innebar att alla Cesena fans bör vara oroliga inför framtiden. För hittills har man bara skrapat ihop en poäng. Moscardelli är också på tok för ensam i anfallet, så Cesena har mycket att arbeta med framöver.

För Alberto Cavasins Frosinone är läget betydligt gynsammare då man i helgen tog sin andra raka seger hemma mot Avellino. Detta var en match där U21 spelaren Francesco Lodi hade stor del av vinsten med sina två mål, varav det första var ett riktigt grant mål på en frispark. Men Avellino var inte alls dåliga i matchen utan hade också ett gyllene tillfälle att kvittera i slutet efter att Frosinone fått Amerini utvisad. Men den gamle Pecchia stod rätt på mållinjen och kunde få undan Salgados nick. Detta gör att de grönvita fortfarande står på 0 poäng efter tre omgångar. Snart måste segrarna börja komma för Avellino om man skall ha någon chans att hänga kvar i serien.

Det var en resumé av matcherna som spelades i söndags. Enda matchen som saknas i genomgången är Brescia – Piacenza som spelas den 18 september. Allt om den matchen kan ni läsa på Brescia sidan här på svenskafans.

Triestina 1-1 Lecce

Tabelltopp. Mantova 7 , Modena 7, Chievo 7 , Bologna 7 , Albinoleffe 7 , Lecce 7.

Veckans lag.

Veckans målvakt. Maurizio Pugliesi (Rimini) Var en stor anledning till att Rimini fick med sig en pinne från Ascoli. Gjorde en rad fina räddningar och klarade också en straff från Soncin.

Veckans försvarare. Stefano Sacchetti ( Mantova) Släppte ingen över bron när hans Mantova krossade Messina på hemmaplan.

Veckans mittfältare. Francesco Lodi (Frosinone) Med sina två mål ,varav ett på frispark. Hjälpte U21- spelaren sitt Frosinone att bärga andra raka segern.

Veckans anfallare. Denis Godeas ( Mantova) Sänkte sitt gamla lag med två mål i vardera halvlek. Hade i övrigt lägen att bli tremålsskytt.

Veckans mål. Michele Marcolini (Chievo) Hans projektil från 30 meter mot Treviso , kunde ingen matcha i denna omgång av Serie B.