Lagbanner
Rivaler snackar upp Viola-Bianconeri
Fiorentinas supportrar "slipper" trakassera Juventus dito på Artemio Franchi i helgen då de svartvita är förbjudna på stadion.

Rivaler snackar upp Viola-Bianconeri

Helgens känslomässigt hetaste match spelas i Florens, även om napolitanare och några till kanske inte håller med. Fiorentina tar emot Juventus i ett klassiskt hatmöte. Vi låter Fiorentina-redaktionens Odysseus Zacharopoulos och Juve-redaktionens Mats Engman vädra sina tankar inför matchen.

- Vad talar för ditt lag?
Odysseus: De flesta vill utse en ny Batistuta eller Rui Costa (läs Osvaldo, Montolivo), men glömmer gruppsammanhållningen som Prandelli vävt in i sitt lagbygge. Det tror jag är det allra viktigaste i en tuff match som denna. Självförtroendet finns där efter vinsten (31 år sen sist) i den på förhand tippade svåra bortamatchen mot Livorno. Det känns även som att Juventus mer enkelriktade spelstil (än säg Roma) passar vårt försvar bättre. Så det är bara att tuta och köra!
Mats: Trezeguet har varit otroligt vass hittills. Jag tror inte att Juve går mållösa av planen. Mittförsvaret såg dessutom tämligen stabilt ut mot Torino. Det bådar gott, även om det säkert blir tuffare mot Viola.

- Vad talar emot ditt lag?
Odysseus: Trezeguet, helt klart. Han är i kanonslag och målet mot Torino i förra omgången ger en rysningar. Vilken effektivitet och klinisk kyla den mannen har framför mål alltså. Sedan har Juventus ostört kunnat ladda och fokusera på denna match medan vi tagit oss ann Groningen i veckan.

Mats: Ganska mycket, dessvärre. Skadorna på fr.a. Camoranesi och Andrade och avstängningen för Zanetti är stora avbräck för Juve. Spelmässigt är största bristen avsaknaden av ett eget mittfältsspel, framför allt centralt. Almiron har sett direkt svag ut under de inledande matcherna. Nocerino är en redig kämpe, men ingen bollspelare. Del Piero är för långsam och tenderar att tappa bollen när han ska vara spelfördelare långt ner i planen. Jag hoppas Tiago får chansen, och att han tar den. I längden måste Juventus också kunna föra matcher om man ska hänga med i toppen.

- Vad är viktigast, att ni vinner eller att de förlorar?
Odysseus: Knepig fråga då det ena föder det andra. Jag ska inte sticka under stolen med att detta är ett väldigt laddat möte för samtliga fiorentini. Det är ändå ärkerivalen det handlar om. Men Firenze andas optimism under Della Valles vingar och med Corvino och Prandelli som ständigt levererar, har detta påverkat mentaliteten. Man lever inte och dör med en match (förvisso) utan nu är det på lång sikt som resultaten ska komma. Det är alltså alltid viktigast att vi vinner, oavsett motståndare, för att detta projekt ska blomstra. Vad de andra gör skiter vi i.
Mats: Att Juve vinner. Jag har faktiskt alltid gillat de gamla Juve-antagonisterna Fiorentina, Roma och Torino. Fiorentina spelar attraktiv fotboll och deras matcher är nästan alltid kul att se. Skadeglädjen reserverar jag främst för Lazio och Inter.

- Vilket tidigare möte mellan klubbarna minns du?
Odysseus: Det som ligger färskast i minnet är det från 05/06 på Artemio Franchi. Jag var på plats och såg Viola slå tillbaks och kvittera genom Pazzini samt träffa målramen tre gånger, för att sedan trilla dit på ett baklängesmål i slutminuterna genom sjabbel av Pancaro. Förlusten sved inte lika mycket som man kan tro, då ögonblicken man fick uppleva (tifo, glädjeruset och lagets fina spel) var fantastiska.
Mats: Faktiskt inget särskilt.

- En särskild spelare att hålla ögonen på?
Odysseus: Pazzini. Han stormtrivs mot Juventus och har gjort tre mål vid tre olika tillfällen mot Den Gamla Damen. Efter en trevande säsongstart känns det nu som att det är dags att återinta scenen.
Mats: Tråkigt svar kanske, men jag säger Buffon. Det är en makalös målvakt. Bra på allt, alltid koncentrerad, alltid rätt placerad. Det finns en värdighet och ett lugn över hans agerande som jag tycker är helt unik. Dessutom är jag rädd att han kommer att ha en hel del att göra på söndag, så han lär nog dyka upp i bild rätt ofta.

- Hur firar du en vinst?
Odysseus: En vinst mot Juve, den mest hatade rivalen, skulle betyda oerhört mycket känslomässigt och inte bara... Det skulle innebära första vinsten mot ett storlag i år (oavgjort mot Milan och Roma tidigare) och en direkt konkurrent om den 4:e platsen. Så efter en snabb uträkning skulle det bli till att åka av, ordentligt. Kanske inte ett dopp i fontänen vid Sergels Torg, det sparar jag till vi ror hem UEFA-kuppen!
Mats: Jag trakasserar min hustru genom att detaljerat redogöra för intressanta matchsekvenser. Efter en riktigt intensiv match, som den mot Cagliari, kan det vara skönt att diska eller göra nåt annat som inte är intellektuellt eller känslomässigt stimulerande.

- Och hur bearbetar du en förlust?
Odysseus: Precis som allt annat i livet, man ser till de positiva aspekterna, tar med sig dem och blickar framåt. Något man absolut ges chansen att göra i dagens skönspelande Fiorentina. Grazie Ragazzi!
Mats: Jag surar och blir väldigt introvert och rätt otrevlig, men det brukar gå över efter en timme. En riktigt tung förlust (typ när Juve skämmer ut sig mot engelska lag i Champions League-kvartsfinaler) kan sitta kvar någon vecka.

- Hur ser du matchen?
Odysseus: Med några polare, fiorentini så klart, över en vedungsbakad pizza och kall öl på Stockholms bästa sicilianska hak.
Mats: Hemma. Om ungarna är i närheten springer jag runt med dem i vardagsrummet när Juventus gör mål. Det tycker de är jättekul.

- Slutresultat?
Odysseus: 2-1. Att både stoppa Juves framfart och Trezegols känns som en sak för mycket. Därför tröstmålar han i 93:e minuten denna gång.
Mats: Jag hoppas på en poäng. 1-1. Hade varit kul att vara mer optimistisk, men i dagsläget har jag svårt att se Juventus som favoriter i Florens. 

Redaktionen@jonas5oderstrom2007-10-05 06:50:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)