Lagbanner
Italien-Sydafrika 2-0: Det nya landslaget visar vägen
Två mål av Lucarelli gladde de 7219 åskådarna på plats.

Italien-Sydafrika 2-0: Det nya landslaget visar vägen

Ett reservbetonat Italien mötte på onsdagskvällen värdlandet för nästa VM och lyckades genom två sena mål signerade Cristiano Lucarelli att vinna den till synes betydelselösa matchen. Det ska dock helt ärligt tilläggas att fokus låg på Skottlands match mot Georgien.

En träningsmatch ses ofta av oss supportrar som något ointressant och meningslöst. Spelarna har egentligen allt att förlora på att ens ställa ut skorna på planen i form av skaderisker och trötthet inför stundande tävlingsmatcher. Därför är det väl egentligen inte någon större mening att bevaka en sådan match såsom Italien-Sydafrika. Eller?
 
Att matchen var betydelselös tycker nog i alla fall inte Gamberini, Montolivo och Rosina som fick chansen att göra sina respektive landslagsdebuter från start då Donadoni valde att ge bänknötarna chansen på internationell nivå. 

Daniele De Rossi
var betrodd med kaptensbindeln och i mitt tycke så är den blott 24-årige Daniele ett utmärkt val som kapten då han redan visat prov på sina ledaregenskaper i Roma.

--------------------------------------------------

Matchen sparkade igång och italienarna presterade en bra första halvlek inför makabra 7219 åskådare i Siena. Inför storpubliken så visade Rosina gång på gång varför han ska ha en plats i landslaget och för övrigt så såg hela Italien såg välkomponerat ut. Jag vill gå så långt som att säga att det var extremt uppfriskande att se det här ”nya” Italien och det var flera spelare som visade framfötterna.

För de som undrar vad som hände med Zaccardo efter det där ödesdigra självmålet i VM så kan jag bekräfta att han är vid liv och i den 18:e matchminuten var ytterbacken till och med nära på att göra mål när hans nick träffade ribban efter Rosinas frispark. Italien hade ytterligare några chanser att ta ledningen innan paus men Sydafrika lyckades hålla undan.

------------------------

Andra halvlek rivstartade med två bra lägen för Rosina samt Lucarelli där bland annat Montolivo visade spelförståelse när han elegant frispelade den sistnämnde. Det var än så länge bara målvaktens skicklighet som hindrade Gli Azzurri från att göra mål. Montolivo hade även ett till bra skott senare i matchen och demonstrerade sin styrka på planen flertalet gånger. Gilardino och Palombo byttes in i den 59:e matchminuten och Gila hade matchens bästa chans bara minuterna efter inhoppet.

Rosina fortsatte att visa framfötterna men det skulle dröja ända till matchens 83:e minut innan ledningsmålet skulle komma. Den inbytte Dossena slog ett inlägg som Gila touchade innan Lucarelli kunde sätta dit huvudet. 1-0 var extremt rättvist då Sydafrika inte hängde med Donadonis små försökskaniner alls. Lucarellis andra mål för kvällen kom även det på huvudet och det var ännu en inhoppare som stod för förarbetet. Semioli slog inlägget till den förre Livornospelaren som visade sin pålitlighet i straffområdet. Matchen slutade 2-0 med mersmak för ”L’altra Azzurri” (det nya/andra Azzurri) som Gazzettan så fyndigt benämnde kvällens formation.

--------------------------------------------------

Efter att ha sett matchen så kan man därtill konstatera att kvällens match inte var helt betydelselös ändå till slut. Träningsmatcher är förvisso aldrig av högsta prioritet men liknande prövningar kan ge en del indikationer. Det nykomponerade landslaget gjorde en bra match om man ser till förutsättningarna och det var många spelare som tog chansen att visa sin potential. Inte mindre än fem spelare gjorde debut för landslaget och det var rent utsagt uppfriskande att se alla dessa nya spelare ta ansvar för Italiens färger. Det är svårt att bedöma värdet av spelares prestationer i träningsmatcher men om man bortser från allt detta, att Sydafrika inte är ett bra fotbollsland och att träningsmatcher är i teorin helt ointressanta så ger de i alla fall någon slags rutin till spelarna. Dessutom så får man ännu en chans att se Gilardino missa målchanser vilket bara det genererar i ett visst värde.

Rosina, Dossena och Montolivo är bara ett axplock av spelare som överträffade förväntningarna (det kan dock tilläggas att mina förväntningar var ganska låga) och det kommer verkligen att finnas utrymme för några av dessa spelare i EM-truppen nästa år. Det känns på något sätt som att landslaget återföds varje gång Donadoni byter ut truppen och känslan är alltid lika förlösande. Det landslag som fanns på planen mot Sydafrika är i mångt och mycket Italiens återväxt och det är därför kul att se att de presterar på internationell nivå.

Nu till det viktiga. Det finns väl ingen anhängare till det italienska landslaget som kan ha missat Skottlands debacle borta mot Georgien på onsdagskvällen. Efter 2-0 förlusten i Tbilisi så ser läget plötsligt mycket bättre ut för Italien. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; tack Georgien! Detta innebär att Gli Azzurri ”bara” behöver kryssa borta mot Skottland för att ta sig till EM.

Jag måste erkänna att det gick upp ett ljus för mig igår. Jag vet inte om jag bara är allmänt trögfattad eller om jag var förblindad av fägringen som är Gli Azzurri, men igår kom jag på något oangenämt. Om gårdagens matcher gått som vi alla trott, dvs. att Skottland skulle ha vunnit mot Georgien, så skulle detta ha inneburit att Italien skulle ha varit tvungna att vinna mot Skottland borta. Det är inte en lätt match. Därför känns det nu när Georgien helt oväntat lyckades vinna mot Skottland som att alla världens problem plötsligt fallit ner från mina axlar liksom Ikaros föll ner från himlavalvet. För att inte tala om hur Donadoni måste känna sig när han nu vet att vägen till EM efter allt jidder och tjafs plötsligt ser ganska klar ut.

Italien behöver inte vinna mot Skottland på bortaplan. Italien behöver bara få till ett oavgjort resultat. Sedan måste vi spöa Färöarna på hemmaplan.

Det är nära nu.

Italien (4-2-3-1)
: Amelia; Zaccardo (Mesto 82), Bonera, Gamberini (Dossena 63), Chiellini; De Rossi (Palombo 59), Montolivo (Nocerino 74); Foggia (Gilardino 59), Rosina (Semioli 86), Mauri; Lucarelli 
Sydafrika (4-4-1-1): Fernandez; Mzama (Mere 89), Morris, Mokoena, Evans; Pienaar (Sono 74), Sibaya, Modise, Buckley (Tshabalal 72); Nkosi (Nomvethe 72); McCarthy (Fanteni 85)

Alexander Bergendorf2007-10-18 14:30:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)