Lagbanner
Inför Italien-Färöarna: Gruppsegern står på spel
Mot EM!

Inför Italien-Färöarna: Gruppsegern står på spel

Italien är i EM! Efter en imponerande insats på skotsk mark så såg man äntligen till att säkra den EM-plats som stundtals inte alls varit så säker. En match återstår för Gli Azzurri i kvalet och den här gången spelar man för gruppsegern. Motståndet? Blåbären från Färöarna.

Så var vi äntligen där. Det har sannerligen inte varit en dans på rosor men Gli Azzurri har stått upp och visat världen att man är bäst när det gäller, gång på gång. Segern i lördags var inget undantag. Italien satte in dödsstöten direkt mot ett taggat Skottland och efter matchen så var det egentligen inget tvivel om vilket av lagen som skulle spela EM.

Det sorgligaste med hela historien var väl dock att skönja den den bitterhet som genomsyrade vissa skottar, däribland deras egen förbundskapten Alex McLeish. På ett sätt kan jag förstå honom. Skottarna, som inte spelat ett stort mästerskap på snart 10 år, gjorde ett fantastiskt kval i en enormt svår grupp. Egentligen så gjorde man allting helt felfritt fram till och med förlusten i ödesmatchen mot Georgien på bortaplan i den näst sista omgången. Man får alltså inte spela EM, trots att man spöade Frankrike i båda matcherna. Tungt.

Det trista med McLeish ogenomtänkta kommentarer gällande Italiens frispark som ledde fram till det andra målet är dock den trångsynthet som han faktiskt visar. Domaren gjorde ingen bra match, varken ur Italiens eller Skottlands synvinkel, men om det var några som var missgynnade av spanjoren så var det snarare Italien. Behöver jag nämna Italiens bortdömda mål samt Skottlands offside-mål? What goes around comes around. Pinsamt McLeish.

För att återgå till dagsläget så kan det lätt konstateras att det återstår en match för Donadonis mannar innan fokuset kan läggas helt på EM. Det handlar om att säkra gruppsegern och att utklassa ett av EM-kvalets riktiga blåbär. Färöarna.

Visserligen så fick Gli Azzurri "bara" med sig 2-1 från den darriga bortamatchen, men som jag ser det så är sannolikheten fortfarande minimal att Italien inte ska vinna mot Färöarna. Sannolikheten finns nästan inte. Färöarna har hittils inkasserat uppseendeväckande noll poäng under kvalspelet. Man har släppt in 40 mål samt gjort tre. Att detta är en blåbärsnation tror jag till och med att den mest inbitne jante-svensken inser.

Förutsättningarna är sådana att om vi vinner matchen så vinner vi gruppen. Huruvida det är bra eller dåligt är en annan sak, med tanke på den lottning som kommer ske. Hur som helst så kommer vi före Frankrike. I min värld är det värt ganska mycket.

Preliminär startelva
Startelvan inför matchen lämnar ungefär lika mycket frågetecken som Tottis och Nestas eventuella medverkan i EM. Det finns två alternativ. Antingen så kör Donadoni med i princip samma uppställning som mot Skottland för att säkra vinsten och därmed gruppsegern. Eller så förstår han också att Italien kommer att vinna oavsett vilket lag man ställer upp med och byter ut halva laget. 

Det troliga är nog att han luftar halva truppen, något som han själv kommenterat i Gazzettan, och ger "nya" spelare chansen. Daniele De Rossi får nog antagligen spela, likaså Iaquinta. Chiellini kanske också får chansen från start efter inhoppet mot Skottland (som visserligen inte var direkt lysande). Lucarelli? Det vore verkligen kul att också se Palladino hoppa in och sätta en balja. Det är inte helt omöjligt.

:::: :::: ::::

Italien har gjort ett bra kvalspel så här med facit i hand. Efter bakfyllan från VM så taggade man till och visade världen att det inte var en slump att man vann mästerskapet.

Vilka som får åka för att representera nationen i EM är delvis klart, men det återstår en del platser i Donadonis lagbygge som måste fyllas innan mästerskapet. Platserna som står tomma är närmare bestämt fyra eller fem om man får tro förbundskaptenen själv. Kommer Totti och Nesta att ångra sina beslut och ställa upp? Kan till och med Cassano skärpa till sig och förtjäna en plats i laget? Kommer Del Piero att få nytt förtroende eller är hans landslagstid till sin ända?

Frågorna är många och svaren är idag få. Det man dock kan konstatera så här inför sista matchen är hur bra Donadoni har utfört sitt jobb, trots att han fått utstå så mycket kritik. Han har tagit Italien till EM och förmodligen så kommer man att vinna en av kvalets svåraste grupper. Bättre än så kan det knappast bli.

EM-kval Grupp B – Italien-Färöarna
21 November 2007 20:30
Arena
: Alberto Braglia, Modena
Domare: Florian Meyer (Ger)
TV: Rai Uno, 20:15
Tips: 5-0. Det är Färöarna vi pratar om.

Källor: figc.it, gazzetta.it, uefa.com

Alexander Bergendorf2007-11-20 20:35:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)