Lagbanner
Vad ska bottenlagen önska sig i julklapp?
Ragnar Sigurdsson - en lämplig värvning för Reggina?

Vad ska bottenlagen önska sig i julklapp?

Nu närmar sig januarifönstret med stormsteg och för vissa lag kan förstärkningar vara skillnaden mellan att stanna kvar och åka ur. Lagen i Serie A som krigar för överlevnad borde allihop leta efter ett antal förstärkningar som kan höja lagen ett snäpp. Men vilka skall man köpa och finns det resurser till dessa spelare? Det är frågor som sportcheferna i bottenlagen ligger sömnlösa över.

Till bottenlagen tycker jag att man kan utkristallisera fem lag. Besvikelsen Empoli, Siena, Reggina, Cagliari och Livorno. Dessa fem lag ligger just nu sämst till och jag tror att utan förstärkningar så ser det mörkt ut för allihop även om Livorno har gått framåt efter tränarbytet. Lagen behöver olika spelare för att spetsa sina trupper, vissa behöver försvarsspelare medan andra en riktig prima punta.

Fjolårets succélag Empoli som precis har sparkat sin tränare Cagni verkar helt tappat fotfästet. Först lyckades man missa Uefacupen genom en förlust mot FC Zürich, visserligen ett bra lag men man var helt chanslösa. Sedan har man sladdat i tabellen och verkar inte besitta någon tydlig spelide likt den man hade förra säsongen.

Cagni har fått betala priset för ett dåligt resultat, något som inte är likt Empoli som brukar eftersträva kontinuitet. Misslyckade Malesani tror jag inte är rätt man att styra upp laget, men man har ändå kvaliteter som gör att man borde kunna klättra högra upp. Vad Empoli behöver under januarifönstret är först och främst någon som avlastar Vannucchi i offensiven, samt en riktigt målfarlig anfallare. (Rigano?) Giacomazzi har överlevt sig själv och unga spelare som Giovinco har inte levt upp till förväntningarna. Empoli är inte ett lag som köper sig ur kriser men klubben skulle faktiskt behöva punga ut lite pengar för en offensiv kraft, annars kan denna säsong bli dyster.

Likt Empoli var Reggina ett lag som överraskade många ifjol. Man hade seriens näst bästa anfallspar (efter Toni-Mutu) och hade man inte haft minuspoäng från början så skulle man hamnat väsentligt högre upp i tabellen än vad man gjorde. Naturligtvis blev man av med Rolando Bianchi, vilket klubben måste ha varit medvetna om länge. Dessutom sålde man Mesto som var något av en ikon nere i Reggio Calabria.

President Foti brukar lyckas med sina värvningar men hittills har faktiskt avsaknaden av dugliga nyförvärv gjort att laget ser riktigt tunt ut. Man kan inte förlita sig på en islänning som inte platsade i Malmö FF förra säsongen… Joelson skall vi inte ens prata om, antagligen hade min farmor presterat bättre än vad brasilianaren har gjort. Reggina behöver en riktig partner till stackars Amoruso amt helst två bra mittfältare som kan bidra med konstruktivt spel och vara delaktiga i speluppbyggnaden. Verkar saknas en ”pappa” på mittfältet, en fältherre som styr spelet. Foti brukar kunna dra fram ett antal ess ur rockärmen och nu får han verkligen bekänna färg då ett Reggina utan förstärkningar verkligen är dödsdömda.

Ett av de minst populära lagen i serien heter Siena och laget har varken många fans eller många poäng. Laget som fortfarande lever i dimman efter Moggi-samarbetet försöker hitta sin egen identitet och hoppas att återvändande coachen Beretta kan lotsa dem till säker mark. Laget har helt enligt tipsen fått sikta in sig på överlevnad och kanske kan det vara till deras fördel att de är psykologiskt härdade av bottenstrid (minns förra säsongen).

Vad laget tydligt behöver är precis som många andra lag runt sträcket en stabil målgörare. Varken Maccarone, Frick, Chiesa, Locatelli eller Forestieri har gjort tillräckligt med mål. Samtidigt har man ett svagt mittfält som gång på gång blir överspelade. En konstruktiv mittfältare som är jämnare än Locatelli som snart huserar i en lägre serie. Laget skulle heller inte må dåligt av en defensiv mittfältare av Tobias Linderoth-typ, en spelare som har taktiskt kunskap och hjälper försvaret. Ett ljus i mörkret kan vara att Manninger längst bak i målet ofta är jämn och stabil, han måste fortsätta om laget skall ha en rimlig chans.

Siena har varken resurser eller tillräckligt med duktigt folk i sin stab för att man skall kunna förvänta sig några stora förändringar i januari. Men enligt mitt tycke så bli serien bara roligare om vi byter ut Siena mot exempelvis Albinoleffe?

Efter en fin start så har stackars Cagliari verkligen sjunkit ihop och laget ser ut som det svagaste laget sedan Magnus Hedmans Ancona. Hade jag fått önska åt Cagliari hade jag önskat mig en helt ny elva… Nä, nu ska vi inte vara för hårda mot laget. Man har ett hyfsat försvar och anfallare som Matri och Acquafresca ser spännande ut. Problemet laget har är framförallt på mittfältet då saknaden av kreativa spelare utöver Foggia inte existerar. Man har tappat både Esposito, Langella och Suazo, men bara ersatt en av dem genom nämnda Foggia.

Förra säsongen var det faktiskt Suazo som räddade laget många gånger och i januari måste klubbledningen rätta till sin inaktivitet från sommaren och handla in offensiva krafter. Målvaktsspelet lämnar också ett stort frågetecken då varken Fortin eller Marruocco är tillräckligt bra. Är man ett bottenlag behöver man en bra målvakt, det har inte Cagliari. President Cellini har dock kapital, bra tryck hemma på Sardinien och laget kämpar stenhårt i varje match, med några förstärkningar kanske man kan rädda sig kvar.

Sist men inte minst har vi Livorno som började uselt, sparkade både tränare (Orsi) och spelare (Dhorasoo). Laget såg katastrofalt lamslaget ut, ingen spelidé eller aggressivitet, det verkade som om att laget var synonymt med Lucarelli. Nu när han hade försvunnit fanns ingen glöd eller vilja hos spelarna. Många med mig trodde säkert att laget skulle bli en slagpåse hela året men president Spinelli vände skeppet men några råd både till nye tränaren Camolese och spelartruppen.

In kom dansken Bergvold på mittfältet och helt plötsligt vakande också Francesco Tavano till liv framme på topp. Livorno är inne i en positiv trend just nu och laget har alla chanser att klättra men jag tror att man behöver förstärka laget ändå. Framförallt ser försvaret väldigt segt ut med gamle Fabio Galante i spetsen. Man har annars ett ganska bra lag på pappret och kan Giannichedda komma tillbaka från sin skada så blir man ännu bättre.

På mittfältet behöver man dock en duktig kantspringare då Pasqual inte kan slå alla inlägg i varje anfall. Väl inne i anfallszonen så måste Bogdani och Tristan börja leverera, annars kan Livorno lika gärna byta bägge två. Tristan var en chansning men Bogdani hade jag förvänatat mig mer av, han var ju nära en Roma-flytt i somras. Livorno ser ut som det lag med störst potential att överleva med nuvarande trupp, men Aldo Spinellis gör nog ändå bäst i att förstärka nu när laget är i en positiv trend, varför inte med en viss Ragnar Sigurdsson? 

Philip Littorin@jonas5oderstrom2007-12-05 18:08:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)