Lagbanner
Rivaler inför Milanoderbyt
Söndag. 15:00. San Siro. Avspark. Milanoderby.

Rivaler inför Milanoderbyt

Höstsäsongen avslutas med en rykande Milanoderby som alltid tycks slå undan alla tidigare derbyn. Om vi får tro Henrik Landström (Inter) och Gustav Åkesson (Milan) kommer antingen Kaka eller Ibrahimovic hyllas som hjälte efter matchen.

Varför är det här derbyt speciellt?
Henrik: Ett stadsderby är alltid speciellt i vilken del av världen du än befinner dig. Men derby de la madonnina (guldstatyn högst uppe på domkyrkan mitt i Milano) är ett av de största derbyna i världen. Och i dag är det speciellt för att Inter för ovanlighetens skull är det bästa laget i ligan och det laget som värvar bäst.

Gustav: Derbyn är generellt speciella, men just den här matchen är speciell då italienska mästarna möter de europeiska diton och också nykrönta världsmästarna. Alla tunga titlar som italienska lag tävlar om (b-cuperna UEFA-cupen och Coppa Italia exkluderade) finns för nuvarande på Via Durini och Via Turati. Men vilket lag väger tyngst under 90 minuter?

Vad talar för ditt lag?
Henrik: Allt och inget. Tråkigt svar, men så är det. Ett derby är alltid ett derby. Men jag lutar ändå att allt. Inter spelar äckligt diciplinerat och hela klubben är fantastiskt harmonisk. Vi har haft skador på oerhört viktiga spelare en längre tid, men då är det alltid någon annan som kliver fram.

Gustav: Att det vankas derby där underdogs ofta får en extra kick och i många fall faktiskt står som slutsegrare. Lugnet och stoltheten från Japan, men framförallt att Milan i sina bästa stunder kan slå vilket lag i Europa. Det syntes inte minst i våras, då Milan mot alla odds raderade ut storklubb efter storklubb. Inter är knappast immuna.

Vad talar emot ditt lag?
Henrik: Det som talar emot är att Inter inte behöver vinna. Just nu har vi sju poäng ner till Roma och oräkneliga antal poäng ner till AC Milan. Och kanske är det Mancinis allra största utmaning just nu att hålla truppen fokuserad.

Gustav: Mycket. Spelet har gått trögt, ineffektiva avslutningar, spelare ur form och sviktande defensiv.

Vilket tidigare möte mellan klubbarna minns du?
Henrik: Jag minns så klart de flesta under mina dryga 10 år som supporter. Så gammal är jag inte ännu. Värsta derbyt är såklart det onämnbara derbyt då Milan tilläts göra lite väl många mål, till och med fler än antal fingrar på min högra hand. Bästa derbyt är nog det enda jag sett på plats, då Adriano nickar in 3-2 på övertid i duell med Vieri.

Gustav: Det är svårt att handplocka en match, eftersom det varit så många minnesvärda stunder ur rödsvart syn. 6-0-vinsten 2001, semifinalerna 2003, vändningen säsongen 03/04, utslagningen året därpå och tyvärr också förra årets 4-3-förlust som tog hjärtrytmen till en ny nivå.

En särskild spelare att hålla ögonen på?
Henrik: Nej, för Inter står inte och faller med en spelare, som t.ex Milan gör med Kaka. Men för att ge dig ett svar så väljer jag så klart Julio Cruz. Sex mål på 20 dagar i och med målet mot Cagliari. Kommentatorn på Sky sa "vilken spelare..." när han gjorde 1-0 borta mot Cagliari. Milan kommer ha fullt upp med Zlatan och Julio Cruz kommer att kapitalisera.

Gustav: Gladfotbollens nemesis, Inters innermittfält bestående av Chivu-Cambiasso, är inte så mycket att hålla ögonen på då deras primäruppgift är att vara skitjobbiga att ta sig igenom. Framåt är det gamle räven Figo (om han spelar) som kan tända till vid stormatch, Cruz som ofta gör mål men sen är det ju den där spelaren med grym fysik och teknik, mixad med genialitet, som försvaret måste radera: Ibrahimovic.

Vilken spelare i motståndarlaget fruktar du mest?
Henrik: Kaka, så klart. Och Pirlo när Milan får frispark. Kaka är en helt fantastisk fotbollsspelare och så ödmjuk att han är omöjlig att känna agg emot. Men Inter har haft rätt bra koll på honom de senaste åren. När Pirlos högerfot drämmer in ett magiskt skott måste det smärta i Morattis hjärta. I dagens Inter hade han fått chansen. Det fick han inte i gårdagens.

Gustav: Fruktar för mitt liv? Tja, Materazzi har ju alltid varit nära att yxa ner rödsvarta, och Cordoba har ju slagit ner supportrar på stan. Skämt åsido, med tanke på form och kapacitet är det största, offensiva hotet Ibrahimovic.

Någon annan spelare i motståndarlaget, nu eller tidigare, som du gärna hade sett i ditt eget lag?
Henrik: Kaka, så klart. Med Kaka skulle Inter vinna allt. Just nu klarar vi oss med alla våra kreativa spelare skadade, men i längden skulle vi behöva en spelare som Kaka som kan vinna matcher på egen hand. Hur många gånger har inte Milan varit katastrofala, men räddats av Kaka? Brassen kan vinna Champions League på egen hand - därför behöver vi honom.

Gustav: Olikt många andra klubbar som Barcelona, Chelsea eller Manchester United är det faktiskt inte så fasligt många spelare i Inter som undertecknad vill se i Milan. Inter bygger mer på ett fysiskt ramstarkt lag med ett starkt grundspel än massa, enskilda talanger (ironiskt att det var tvärtom Gud-vet-när-2006). Därmed sagt att det inte finns spelare, utan Ibrahimovic (som jag propsade för Milan-övergång redan sommaren 2006) och Cambiasso skulle vara högst välkomna, både sett till talang och Milans taktiska disposition.

Någon spelare i motståndarlaget som du imponerats särskilt av den här säsongen?
Henrik: Faktiskt inte. Vem skulle det vara?

Gustav: Det börjar bli himla tjatigt, men Ibrahimovic har tagit ytterligare ett steg de senaste månaderna, och har börjat bli avgörande på allvar även i Champions League. Är också alltid lika imponerad av Cambiasso som jag tycker är en utomordentlig mittfältare.

Hur firar du en vinst?
Henrik: Det har inte blivit så många i Milanoderbyt genom åren och så blodigt allvar är det inte. Men det brukar bli Pazza Inter på högsta volym och så sjunger jag och min sambo tills vi blir hesa.

Gustav: Jublar hånfullt och avslappnat åt ”Il Grande” Inter. Förmodligen också en sömnlös natt, som när man var liten och var exalterad över julafton, fast den här gången är det snarare stressfaktorn och adrenalinet som gör det svårt att sova.

Och hur bearbetar du en förlust?
Henrik: Förluster, däremot, har det ju blivit desto fler av... Men som sagt, det är inte så blodigt allvar. Förbannad blir jag, men på söndag kommer jag ha min lilla guddotter med mig och hon kommer garanterat få mig att glömma både förlust och vinst dagen före dopparedan. 

Gustav: Antagligen inte alls. Om några år kanske all frustration kommer ut i ICA:s kundkö.

Hur ser du matchen?
Henrik: Vanligtvis hemma i soffan. Men nu är jag hos svärmor och hon saknar rätt kanal, så det får bli vad som än är öppet inne i city. Förhoppningsvis O'learys.

Gustav: Hemma hos mina föräldrar som jag ska fira jul hos. Grinchen, Ivanhoe, Kalle Anka och allt vad jul-TV heter får maka på sig. Min familj också, för den delen.

Slutresultat?
Henrik: Svårt. Jag tror dock att Inter är alldeles för bra för AC Milan. 2-1 skulle jag tippa på, men det hade varit skönt med en ordentlig derbyseger. Inter är så pass mycket bättre och det hade varit skönt att avsluta året med ännu en seger. 

Gustav: Oavgjort, 1-1 eller 2-2. Om inte oavgjort, går det inte annat än säga att Inter ligger närmast vinst.


Jonas Söderström [jonas.soderstrom@svenskafans.com]@jonas5oderstrom2007-12-22 09:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)