Vem vet mest om italiensk fotboll?
Italiensk fotboll har genom åren visats på flera olika TV-kanaler i Sverige: TV4, TV3, TV6, Canal Plus, Kanal 9 och Viasat Sport. Vem av alla svenska kommentatorer och experter som jobbat med Serie A vet mest om italiensk fotboll?
Det vill säga: vem vet mest om klubbarna, lagen, spelarna, tränarna, det taktiska, historien, och kulturen? Låt oss gå igenom de nominerade i bokstavsordning:
Claes Andersson (Viasat Sport, TV6)
Milansupporter som kommenterat italienska lag främst i Champions League, men nu när Viasat Sport köpt Serie A-rättigheter kan det bli ligamatcher för Andersson också. Duktig, kunnig, bred i sin kunskap. Har inte själv spelat toppfotboll, så det perspektivet saknas.
Betyg: 6,5.
Marcus Birro (TV4, Canal Plus, Kanal 9)
Har en stor förmåga att sätta fingret på intressanta aspekter; ser saker ur annorlunda perspektiv och är på så sätt insiktsfull om italiensk fotboll. (Hans kunskap överträffas ändock av hans passion.) Birro känner väl till historien och kulturen, halvitalienare som han är.
Betyg: 7.
Pelle Blohm (Canal Plus, Kanal 5, Kanal 9)
Gjorde sporadiska analyser av Serie A-matcher i Canal Plus och Kanal 5, men det är nu, i Kanal 9, han blir riktig ”Serie A-expert”. Kan överhuvudtaget väldigt mycket fotboll, som f.d. spelare och spelfördelare. Hans kunskaper om det taktiska, om spelet på plan, är gedigna, men eftersom Blohm inte jobbat särskilt mycket eller länge med italiensk fotboll ännu är det egentligen för tidigt för att ge ett korrekt ”omdöme”.
Betyg: 6 (än så länge - förmodligen högre om ett par månader).
Jesper Blomqvist (TV4):
Spelade i både Milan och Parma under 90-talet. Stora meriter. Känner väl till det mesta som har med Italien och italiensk fotboll att göra, har kännedom om såväl det smala som det breda. Tyvärr får han inte alltid ut allt sitt kunnande i en TV-studio, gör sig bättre som livekommentator på plats på arenorna.
Betyg: 7,5.
Jens Fjellström (Canal Plus, TV4)
Rent allmänt förmodligen Sveriges bäste fotbollsexpert. Kan mycket om det mesta, och är formidabel verbalt och pedagogiskt. När det gäller Italien specifikt ska det sägas att han inte har spelat där själv, men han har varit både utlandsproffs och landslagsman. Dessutom har han under mitten av 2000-talet tillbringat en längre tid i Siena för att studera fotboll och fotbollskultur hos dåvarande Siena-tränaren Mario Beretta (om jag inte missminner mig).
Betyg: 8,5.
Jesper Hussfelt (Canal Plus, TV4)
Känd för många som Sveriges störste Serie A-älskare, av den yngre skolan. Har bott i Italien, intervjuat många spelar- och tränarprofiler, har kommenterat hur många Serie A-matcher som helst, både stora och mindre. Är inte själv någon före detta spelare, och hans perspektiv är oftare det estetiska än det taktiska. Talar gärna mer om frisyrer och spelares privatliv än han ger spelmässiga analyser.
Betyg: 7,5.
Glenn Hysén (TV3, TV6, Viasat Sport)
Kommenterade italiensk fotboll på TV3 och TV6 under mitten/slutet av 1990-talet. Spelade själv i Fiorentina 1987-1989. Men Hysén utstrålar sällan någon passion, eller något större intresse, för italiensk fotboll. Är oftast negativt inställd och fördomsfull mot italienska lag, är inte särskilt ”up-to-date” med vad som faktiskt sker i Italien. I egenskap av Sveriges störste försvarsprofil i modern tid har han självklart rejäl kunskap om spelet och taktiken i största allmänhet, men det är sämre ställt med vetandet om italiensk fotbollskultur/historia, trots att han spelade i Serie A när ligan var som bäst, med profiler som Maradona och Baggio.
Betyg: 5,5.
Petter Johansson (Canal Plus)
Har hamnat lite i skuggan av Jesper Hussfelt under åren och blivit något av en Hussfelt-kopia för många, på gott och ont. Delar många av Hussfelts starka sidor, men sakfel som dyker upp här och var sänker betyget, som när han för ett par månader sen påstod att Romas Rodrigo Taddei gjorde mål för Brescia mot Livorno, i slutet av förra säsongen, vilket är sakfel, då Taddei aldrig lämnat Roma. Det påminde lite om Arne Hegerfors groda, när han under en match kommenterade en viss spelare och tyckte att han var väldigt osynlig och inte alls deltog i spelet. Till slut kom Hegerfors på att spelaren ifråga aldrig ens varit på planen, utan suttit på bänken hela matchen. Därav hans osynlighet.
Betyg: 6.
Thomas Nordahl (TV3, TV6, Viasat Sport)
Don Tommaso, legend som fotbollsspelare, tränare och TV-kommentator. Son till Gunnar Nordahl, uppväxt i Milano, har det italienska i blodet, talar språket flytande, har mängder med kontakter i Italien, inte minst i Milan, där han är kompis med alla spelarna, tränarna och ledarna. Fullkomlig i sin kännedom om det italienska spelet, taktiken, historien, kulturen, maten, musiken, vinerna. Högt ansedd och respekterad av Italiens främsta fotbollsprofiler än idag.
Betyg: 10.
Robert Perlskog (TV4)
Var med och sände Serie A redan i början av 90-talet, då TV4 hade rättigheterna. Perlskog är en gammal räv i sammanhanget, och har alltid hållit hög kvalité. Han är en kommentator som också begriper sig på det taktiska, som ger analyser av det som sker på planen, istället för att bara referera. Stor och bred kunskap om spelare, tränare, kultur – allt.
Betyg: 7,5.
Glenn Strömberg (SVT, Viasat Sport)
Sveriges populäraste, mest folkkäre kommentator senaste 10 åren – minst. Kommenterar numera Champions League, annars har det mestadels handlat om italienska landslaget för Strömberg. Som gammal Atalanta-legend har han också kommenterat sitt italienska lag för Bergamos lokala TV/radio-stationer. Strömbergs analysförmåga är närmast oöverträffad, samt hans förmåga att i ord förklara det han ser, på ett lättsamt, underhållande vis. Har förblivit bofast i Italien, kan språket, landet, mentaliteten. Örnkoll på alla spelare, inklusive de yngre, i Sverige mer okända.
Betyg: 9,5.
Henrik Strömblad (TV3, TV6, Viasat Sport)
Har kommenterat så väl Serie A som Champions League och tillhör de kommentatorer som är ytterst pålästa; Strömblad kan statistik och fakta som få andra. Blandar ofta in egna åsikter också, något som avslöjat Strömblads ganska nedvärderande syn på italiensk fotboll på senare år. Han har varit mycket i Italien och har lång erfarenhet av att kommentera världsfotboll på högsta nivå. En slags levande uppslagsbok.
Betyg: 7.
Martin Åslund (Kanal 9)
Före detta Italien-proffs, endast 33 år gammal, men redan en Italien-kännare och analytiker av rang. Har en djup förståelse för italiensk fotbollskultur, är väl insatt i olika tränarfilosofier, kan spelarnas repertoarer. Talar helst om spelsystem, taktik, formationer, och ger sofistikerade matchanalyser.
Betyg: 7.
***
Vinnare: Thomas Nordahl!