Lagbanner
Il Tridente: Optimering för framtiden

Il Tridente: Optimering för framtiden

Panelen låter läsarna stå för frågandet. Temat handlar om den italienska fotbollens framtid. Vad behöver göras, och hur ska det göras?

Vilken utveckling krävs i Serie A för att ta upp kampen mot de andra stora ligorna? /David Kylén

Johanna Alm: Med risk för att få leva med mothugg (och det har jag vant mig vid) så tror jag faktiskt inte att det annat än en tillfällighet eller rent naturliga orsaker att ”Italien” just nu inte hänger med i Europa. De lag som tidigare tampats som bäst är Milan och Juventus och båda dessa har haft/har stora problem vare sig man jämför med andra europeiska lag eller bara jämför i Italien. Milan är just nu inne i en generationsväxling och när de väl kommit igenom den, så ser jag inte något hinder för att de ska vara lika slagkraftiga i Europaspelet som tidigare. Juventus har fortfarande inte hämtat sig riktigt efter Calciopoli, ny ledning och sejouren i Serie B och det märks lika mycket på hemmaplan i Italien som på Craven Cottage. Inter är också ett lag som spelat Europacuper under många års tid, och för närvarande kan jag inte alls se hur de skulle anses behöva ”ta upp nån kamp”. De har ju redan pissat på Chelsea och försvarar de italienska färgerna på ett storslaget vis. Italien kommer snart att vara tillbaka i Europa, var så säkra!

Magnus Sundberg: Ligan behöver kommersialiseras och i slutändan handlar mycket om arenorna. Jag ser det som en nödvändighet att bygga vinstgivande arenakomplex med barer, loger, souvenirbutiker, museum med mera. På så sätt kan man locka till sig publik och sponsorer i större utsträckning, få säkrare arenor och maximera intäkterna. Om utländska finansiärer ska börja investera mer pengar i Serie A behövs det en tryggare ekonomisk balans i ligan. Samtidigt är Serie A unikt på det sättet att presidenterna håller ett kärleksgrepp om sina klubbar, och vägrar släppa taget, trots att de i vissa fall kanske borde göra det.

Nästa säsong kommer Serie A att anta Premier League-modellen, vilket innebär att Serie A som liga tar över TV-rättigheterna. Det här kommer sannolikt att innebära ett ekonomisk lyft för ligan i stort.

Capello brukar rikta svidande kritik mot ultras-grupperna, vilka han menar har för stor makt och ständigt ställer till bråk. Svårigheten ligger i att kommersialisera ligan och samtidigt inte döda supporterkulturen. Passionen måste bibehållas, men huliganerna måste rensas bort. Det är ingen lätt uppgift.

Jag hade gärna sett att klubbarna satsade mer på sina talanger och ger dem chansen på riktigt. Det finns en uppsjö av unga italienska spelare – de måste bara få förtroendet från början. Egna talanger är också viktigt för identifikationen mellan fansen och spelarna. Gli Azzurri som landslag kan på sikt hotas om talangerna tvingas sitta och forma stjärtgropar på bänken (om ens det).

Jag har länge gnällt på att de italienska lagen inte spelar tillräckligt snabbt och fysiskt för att lyckas i Champions League. Men Fiorentina har sannerligen imponerat med sitt spel i årets upplaga av CL. Tunga segrar över storlag som Liverpool, Lyon och Bayern München imponerar. Det var bara det monstruösa ödet – eller rättare sagt Øvrebø – som gjorde att man inte gick vidare. Vingklippt rättvisa är aldrig vackert. Inter är i kvartsfinal efter att ha besegrat Chelsea med sammanlagt 3-1 i åttondelen. Storslaget. 

Henri Nekmouche: Det är en debatt som pågått under ett par år nu, men trots att Tyskland är riktigt nära att gå om i rankingen, verkar det inte som att något konkret görs för att lösa problemen. De jag har pratat med inom italiensk fotboll verkar vara medvetna om problemen, men de skyller på kulturella skillnader som gör att det inte skulle fungera med ”shoppingcenterarenor” i Italien. De menar att italienarna ser fotbollsarenor som fotbollsarenor och inget annat. Det är i princip deras alibi. Det gör att ingen tar tag i saker och ting och istället det blir pannkaka av det hela.

Om Italien får arrangera EM 2016 skulle det innebära ett yttre tryck att rusta upp arenorna i landet, vilket innebär ett stort steg i rätt riktning sett i ett långsiktigt perspektiv. Historiskt sett har det visat sig att värdländerna har fått en push, då de nya arenorna innebär en bättre upplevelse för åskådarna, vilket lockar fler åskådare, vilket givetvis ger större intäkter för klubbarna, vilket i sig kan sätta igång en gynnsam process där bättre spelare köps, bättre lag skapas, fler titlar spelas hem, lagen och ligan i helhet blir attraktivare för sponsorer och ännu fler intäkter skapas. Det är dock viktigt att renoveringarna görs i ett långsiktigt perspektiv och inte endast för att de ska hålla under EM. Dessutom är det viktigt att klubbarna får ta över ägandet av arenorna efter turneringen. Om Italien inte får EM 2016 kommer det att ta längre tid innan den nuvarande negativa trenden kan vända.

Hur ska man behålla den unika passionen samtidigt som ligan måste kommersialiseras? Eller måste den det?
/David Kylén

Johanna Alm: Jag tycker att frågan hänger ihop litegrann med den förra. Kanske skulle man kunnat svara på fråga ett: Ligan måste bli mer kommersiell, man måste satsa på cleanare arenor, mer publikvänlighet, fler gadgets och flaggor, för att bli mer lik t ex England. Vissa av dessa saker kanske måste hända, men jag tycker nog att Italien lever lite på sin ruffighet och supporterkultur som är lika med hjärta och passion. Jag säger – ligan är redan kommersiell så att man kan spy, det är fjantigt med arenor som heter Red Bull och inte Marcello Lippi. Om priset för att hänga med är mer kommersialism så är mitt svar – Nej. Vi får väl harva i Europa League tills vi med italiensk passion lyckas kämpa oss till nästa nivå.

Magnus Sundberg: Man måste helt enkelt sätta upp gemensamma riktlinjer där begrepp som identitet, kultur och säkerhet måste reflekteras över och diskuteras. Vad är utmärkande för italiensk supporterkultur? Fördelar? Nackdelar? Vilka olika vägval skulle man kunna välja? Dylika frågor behöver man nog ha i åtanke. Alltså kommer det att behövas en konkret plan och kanske till och med en dialog med ultras-grupperna. Man måste komma ihåg att Italien är ett land där kaoset alltid står som en skuggfigur i hörnet. Inte alltid synlig, men ständigt närvarande. Konkretiserat består mitt förslag i en utarbetad plan och en dialog med ultras-grupperna.

Henri Nekmouche: Serie A måste kommersialiseras. Helt klart. Det finns ingen annan väg att gå om den ska vara bäst i världen i framtiden. Det är nya tider nu, det fungerar inte längre att förlita sig på generösa presidenter. Att använda England som exempel har sina för- och nackdelar. Sett utifrån är England ett väldigt bra exempel på hur man med målmedvetna strategier och en strålande organisation, kan vända en ytterst problematisk situation (se England under 1980-talet) till en framgångsrik sådan. Nu är inte England endast guld och gröna skogar. Under ytan har nya problem dykt upp. I takt med att giriga affärsmän från hela världen har tagit över ägandet har klubbarna sålt sina själar. Fansen gör revolt mot sina egna lag, samtidigt som en del av ägarna har skuldsatt klubbarna i syfte att i framtiden sälja av och då göra en vinst. De skiter i klubbarna i sig, för dem handlar det om pengar. Jag vill inte att Serie A blir något liknande.

Jag ser Tyskland som ett bra exempel där man har lyckats behålla passionen samtidigt som intäkterna har ökat under de senaste åren. Arenorna ägs av klubbarna själva och de är nästan alltid fullsatta. Bundesliga har lyckats få till en bra blandning mellan passion och business. De tyska lagen lyckas dessutom bra ute i Europa och för mig är det ingen slump då ligan har blivit betydligt bättre och jämnare än tidigare. Serie A måste kommersialiseras för att intäkterna ska öka. Det kommer att ta tid att driva igenom en del förändringar, men jag tror att publiken – och därmed passionen – kommer att komma tillbaka när lagen blir mer konkurrenskraftiga igen. Curvorna gör den italienska läktarkulturen unik, men trots det är det viktigt att bekämpa de personer som är där endast för att härja. Det blir en svår uppgift, men det är en kamp som måste vinnas.

Tänk er att ni går på en pub och hamnar i ett sällskap där alla sitter och gottar sig åt de italienska misslyckandena i Europacuperna, vad säger ni? /Marcus Widgren

Johanna Alm: Jag säger inte så mycket först. Jag tänker för mig själv: ”Dessa jäkla tipsextra-idioter, sparka och spring är deras melodi. De har inte fattat tjusningen med att dribbla sig ur en situation i försvaret och tror fortfarande att italienska lag backar hem vid ett noll. De håller fortfarande på att förfasa sig över att italienska fotbollsspelare rakar benen och är coola innan de går in på plan. ” Högt säger jag : ”Grattis, njut medan det varar. Det krävs i alla fall en italienare för att få styr på det engelska landslaget.” Ärligt talat, det finns inget skönare än de tillfällen när ett Serie A-lag slår ett lag från Premier eller Primera. Alltid retar det någon!

Magnus Sundberg: Det är bara att påminna dem om att Italiens mest framgångsrika klubb i Europa – AC Milan – har 18 internationella cuptitlar. Det är lite svårt att matcha det, inte sant? Sen hade jag sagt att Serie A givetvis behöver kommersialiseras för att på lång sikt kunna konkurrera i Champions och Europa League. Men allt har sin tid. ”Han skämtar om ärr som aldrig har känt ett sår”, sa Romeo i Shakespeares ”Romeo och Julia”. Vilka har inte lidit i Europacuperna? Jag hade också sagt att vi kommer att slå tillbaka med kraften av tusen solar. Vänta bara.

Henri Nekmouche: Fotbollen och livet går i cykler. You win some, you lose some. Det är the survival of the fittest där ute. Jag tänker inte lacka på Spencer & Darwin, utan jag förstår deras teorier och jag accepterar faktumet att under den här perioden är det vi som är minst fit. Det fina är att varje säsong innebär en ny chans att förändras och utvecklas till det bättre. Det gäller att analysera situationen och börja agera för att inte göra om samma misstag om och om igen. Det kommer att ta tid. I ett kortsiktigt perspektiv är risken väldigt stor att Tyskland går om Italien i UEFA-rankingen, vilket innebär en förlorad plats i CL inför 2011/12. Om Bayern vinner mot Man Utd, Wolfsburg mot Fulham och Hamburg mot Standard Liege kan Tyskland plocka in väldigt många poäng samtidigt som Italien endast har Inter kvar ute i Europa som kan plocka in poäng. Jag förbereder mig på det värsta.

Men jag är inte orolig i ett långsiktigt perspektiv. Italien har en konkurrensfördel i den tekniska kunskapen om fotboll. Det är därför Capello, Ancelotti, Zola och Mancini tränar i England och Spalletti i Ryssland där pengarna finns. Det är därför Italien är regerande världsmästare trots den svåra perioden som Serie A går igenom. Nu gäller det att anpassa sig till den moderna fotbollen och utveckla de andra delarna av spelet. Jag tänker då främst på organisationen och business-delen.

Tridenten fortsätter ta emot läsarfrågor. Maila din till Italien@svenskafans.com så kanske den besvaras i en framtida artikel.

Redaktionen@jonas5oderstrom2010-03-20 20:30:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 16)
Goals of the week (omgång 15)
Goals of the week (omgång 14)