Lagbanner
Om sportcheferna
Pierpaolo Marino byggde grunden till dagens Napoli och är idag mannen bakom Atalantas framgångar.

Om sportcheferna

På få ställen nämns sportchefens namn så ofta i samband med övergångar som i Italien. En klubbs framgång hänger ofta lika mycket på sportchefen som på spelare och tränare. Lorenzo Medici, nu Fotbollskanalen och tidigare SvenskaFans, vet en del.

- Hur skiljer sig sportchefens status i Italien jämfört med i andra länder, till exempel i Sverige?

I Italien har sportchefen mycket större status än i andra länder. De flesta som följer fotbollen i Italien känner till klubbarnas sportchefer. I Italien bedömer man sportcheferna och deras jobb väldigt noggrannt. Ibland kan deras roll bli för stor eftersom de har många personer (t ex scouter) runt omkring sig som är med och gör jobbet. De personerna finns sällan med i rampljuset.
 
- Vilka fördelar respektive nackdelar ser du med den italienska modellen kontra en managerroll likt den Wenger, Ferguson med flera har?

Nackdelarna är kanske att den italienska modellen är mer kortsiktig. Sportdirektörer och tränare byts ut rätt ofta. Ibland får tränaren inte riktigt de spelare de önskar (typ Gasperini) och då kan det bli svårt för den tränaren. Fördelarna kan ju vara att en utpräglad sportchef har en sak att koncentrera sig på och kanske därmed gör ett noggrannare jobb.
 
- Vad utmärker en skicklig sportchef?

Att hitta bra spelare billigt och att hålla kontakter med andra klubbar och agenter. Men framför allt kan man se om en sportchef är skicklig eller inte på försäljningarna, det är det som är svårast. Att kunna sälja spelare för överpris eller bli av med spelare med höga löner är svårt. Ett bra exempel är när Udinese sålde en halvrisig försvarare som Alexander Lukovic för ca 70 miljoner kronor. Det är bra gjort. Därför vill gärna italienska klubbar sälja till Ryssland eller England.
 
- Hur viktiga är pengarna för sportchefens jobb?

Givetvis är pengarna väldigt viktiga. Desto mer pengar desto bättre spelare kan du köpa men en sportchef måste också kunna trolla med knäna, fynda och hitta rätt talanger. Det går att bygga ett starkt lag utan stora pengar om man är noggrann.
 
- Vilken sportchef i Italien idag har satt mest prägel på sin klubb och sitt lag?

Svårt att säga. Även om han inte är kvar i klubben så har Pasquale Marinos värvningar av Lavezzi och Hamsik satt stor prägel på Napoli men jag skulle nog även nämna Pietro Lo Monaco i Catania som satsat hårt på argentinska spelare och gjort det väldigt bra.
 
- Vem har den bästa relationen med president och tränare?

Hehe, det är väl Adriano Galliani och Silvio Berlusconi. Även om de inte är president och sportchef på papperet så är de ju det i praktiken. Sedan har vi Pietro Lo Monaco och Antonino Pulvirenti i Catania. Även om de hade ett tjafs i somras så är de nästan oskiljaktiga.
 
- Vem anser du vara den främste i yrket just nu?

Det är mycket svårt att säga. Det går ofta upp och ner. De två mer kända, Walter Sabatini och Pantaleo Corvino tycker jag är lite överskattade. Pasquale Marino gör ett bra jobb i Atalanta och sedan är jag imponerad av Riccardo Bigon i Napoli som jag tyckte gjorde ett lysande jobb i somras. Sedan går det inte att inte nämna Udinese som år efter år lyckas hitta bra okända spelare och göra dem till stjärnor. Men det handlar mer om klubbens idé och struktur än enstaka skickliga sportchefer. Kanske finns framtidens sportchef och även den vassaste i Serie B. Unge Gianluca Petrachi i Torino tror jag mycket på och sedan håller jag gamle Rino Foschi (nu i Padova) väldigt högt. Kanske högst.

Jonas Söderström@jonas5oderstrom2011-11-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 16)
Goals of the week (omgång 15)
Goals of the week (omgång 14)