Lagbanner
VVF: Äntligen slipper de galningen

VVF: Äntligen slipper de galningen

Veckans viktigaste frågor noterar denna vecka att det finns en modeuppställning i Italien, att en svit sprack i Tyskland och så diskuteras behovet av domarutbyte.



Roberto Mancini fick känna på ett svidande nederlag i Champions League då laget som var mest dödsdömt i dödens grupp, Ajax, avgick med segern. Får Roberto Mancini att sitta kvar om han misslyckas i CL än en gång? Och varför har han sådana problem just i denna turnering, det var samma visa i Inter?
Henrik Örtenvik:

- Min känsla är att Roberto Mancini sitter på stort förtroendekapital i Manchester. I stället för att klaga på honom tenderar fansen att rikta konspiratoriska tankar mot UEFA och det faktum att City återigen hamnat i en jäkligt tuff grupp. Förra året var det Bayern Munchen, Napoli och Villareal. I år än värre med Dortmund, Real Madrid och Ajax. Så, ja, jag tror han får vara kvar. Men om han nästa höst återigen skulle misslyckas och José Mourinho har bärgat hem Champions League-bucklan till Madrid så kommer många tidningar säljas på just den kopplingen.

 
- Sen att det var samma visa i Inter är en lite orättvis jämförelse. När Inter väl lyckades i Champions League berodde det på att Zlatan såldes och för den summan kunde Inter ersätta honom med Sneijder, Lucio, Motta, Milito och Eto'o. Hade Mancini haft dessa spelare så tror jag också att han hade kunnat ta Inter hela vägen.

England har de senaste åren producerat många spännande, tekniska och kvicka spelare som Pennant, Walcott, Adam Johnson och Aaron Lennon. Ingen av dem har dock lyckats etablera sig till att bli världsspelare. Hypas de för mycket när de är unga eller varför tror du att denna spelartyp inte riktigt klarar av att ta det sista steget? Och vilken framtid tror du den senaste spelaren i denna kategori, Raheem Sterling (Liverpool) har framför sig?
Henrik Örtenvik:

- Intressant fråga! Jag tror mycket väl att hajpen har en hel del med saken att göra. Unga engelska talanger tenderar att gå för monstruösa summor och det sätter sig i huvudet på dessa spelare, både att de blir lite för kaxiga och att de får för mycket press på sig. Raheem Sterling känns som en förbannat spännande talang som jag hoppas mycket på. Han är så härligt avig i sitt spel. Sterling är för övrigt en av alla ungdomar som sägs komma fram tack vare en förändring som Benitez gjorde i Liverpool. Just Benitez hade mycket att säga om engelska talanger efter att England åkte ut ur EM i somras.

Den gångna helgen går knappast till historien som den mest lyckade hos domarkåren. Matchavgörande felbeslut i parti och minut framförallt i England och Italien. Är det dags att börja fundera på att låta domare röra sig över nationsgränserna så att de bästa domarna dömer de största matcherna, oavsett nationalitet?
Henrik Örtenvik:

- Nej, det tycker jag inte låter som en bra idé. Vad är det som säger att Chelsea-United förtjänar en bättre domare än Southampton-Tottenham? Domare kommer fortsätta att göra misstag. Om inte spelare filmar och förstärker så gör det domarnas jobb så mycket enklare. Spelarna har också ansvar för det medieklimat vi får efter fotbollsmatcherna. Då är det bättre att införa något sorts Hawkeye-system, där lagen får ifrågasätta ett mål/bortdömt mål per lag och match eller något liknande.

Veckans viktigaste mål:
Henrik Örtenvik:

-  Eden Hazards straffmål på övertid mot Manchester United var ruggigt viktigt för självförtroendet inför den långa resan mot den 38:e omgången. Och målet var förbannat kyligt också.

Veckans artikeltips:
Henrik Örtenvik:

Tio år med Tony Pulis


- Lukas Podolski på språkkurs hos Ray Parlour


- ”Välkommen till England” – Mark Clattenburg till QPR:s Stéphane Mbia när kameruniern påpekade att han gång på gång blev armbågad av Andy Carroll i sin debutmatch i Premier League.


* Christian Bentekes mål för Aston Villa i helgen var det elfte målet av en belgare i Premier League denna säsong. Endast engelsmän och spanjorer har stått för fler mål hittills.
* Manchester City har gjort mål i sina 36 senaste hemmamatcher i Premier League. Endast Man Utd, Arsenal och Chelsea har stått för längre sviter.
* QPR har dragit på sig 11 röda kort sedan inledningen på förra säsongen, fyra fler än nästa lag på listan.
* Dimitar Berbatov hade det tredje bästa målsnittet i topp fem-ligorna förra säsongen efter Messi och Ronaldo (av de spelare som gjorde minst två mål). Det gick i snitt 73,1 minuter mellan hans mål.
* Sedan säsongen 2008/09 är Tottenham det lag som tagit flest poäng under november månad, 2,19 i snitt.



Allt fler lag verkar anamma en trebackslinje i Serie A. Mazzarri och Gasperini har länge förespråkat denna typ av uppställning, och under de två senaste säsongerna har också storlag som Inter, Juventus och senast i raden Milan provat sig fram med denna uppställning. Varför tror du att utvecklingen gått i denna riktning i Italien? Har det medfört något positivt?
Jonas Söderström:
Precis som det är vinnarna som skriver historien är det vinnarna inom idrott som skriver normen. Hade Juventus trebackslinje inte visat sig så framgångsrik och hade Prandelli inte mot alla förväntningar satsat på en trebackslinje i EM-premiären hade den inte varit så inne som den är nu. Det går i cykler helt enkelt. Snart kommer den vara borta, och sen kommer den komma tillbaka igen på bred front. När Capello vann titeln med Roma gjorde han det med en trebackslinje. Då blev det modellen att efterfölja. Det är samma sak nu. Italienska spelare och lag har alltid varit välutbildade och flexibla vilket inte gör att "nymodigheter" blir svåra att implementera. De blir inte heller långvariga.
 
Alberto Gilardino valde till denna säsong att ta sitt pick och pack och flytta till Bologna. En säsongsinledning med fem mål vittnar om att detta kanske inte var ett så tokigt val. Vad som såg ut att bli en lovande karriär tog aldrig fart när han fick chansen i Milan. Är det så att han egentligen är en av alla dessa anfallare som mår bäst i lite mindre klubbar?
Jonas Söderström:
Vi kan ju lägga till honom och Borriello till den listan direkt. Allt tyder ju på att så är fallet. Varför skulle en anfallare vara mindre beroende av förtroende än en målvakt? Både i Parma och Bologna är han den givna referenspunkten längst fram och han får lagets uppbackning och förtroende. Om formen håller i sig över säsongen, vilket den har alla möjligheter att göra blir det intressant att se vilket nästa steg blir; Nöjer han sig med sin nya sits eller vill han ge sig själv en ny chans på en större piazza? Jag hoppas och tror på det förstnämnda. Han har åldern inne för att ta ett moget beslut.
 
Den gångna helgen går knappast till historien som den mest lyckade hos domarkåren. Matchavgörande felbeslut i parti och minut framförallt i England och Italien. Är det dags att börja fundera på att låta domare röra sig över nationsgränserna så att de bästa domarna dömer de största matcherna, oavsett nationalitet?
Jonas Söderström:
Utan tvekan. Dels behöver italiensk fotboll alla influenser utifrån man kan få, dels behöver spelarna lära sig att spela på ett annat sätt än det den italienska domarkåren tillåter. Därmed inte sagt att italienska domare är dåliga. De senaste åren har de blivit riktigt bra, i relation till hur de varit. Felbeslut är ofrånkomliga, det är den generella nivån som blivit bättre. Man låter sig inte luras lika lätt och blåser inte av rädsla för att man kan ha missat något.
 
Dessutom, om man ska tala klarspråk - att konspirera om att en domare från låt oss säga Tyskland är "köpt" är väldigt mycket svårare än om det gäller en italiensk. Man får sträcka sig väldigt långt för att nå med sina argument.

Veckans viktigaste mål:
Jonas Söderström:
Luca Toni (Fiorentina) 2-0 v Lazio
Det är som om det vore 2005 igen. När Toni gör så här har Montella alltid en bra plan B när Borja Valero och Pizarro inte når fram längs marken.

Veckans artikeltips:
Jonas Söderström: Svenskan som lever den italienska drömmen



- Två höjdpunkter, en dans och ett mål


- ”Carlo Ancelotti förstår ingenting om fotboll” – Palermos president är upprörd över att hans gamle stjärna Javier Pastore sitter på bänken lite för ofta i Paris.


* Inter har gjort mål på bortaplan i 11 raka matcher.
* Antonio Di Natale var den spelare som blev avblåst flest gånger för offside i de stora ligorna förra säsongen. Med sina 90 offsides låg han 18 före tvåan.
* Roma har tappat 11 poäng från ledande situation i matcherna denna säsong, men man har också hämtat in fyra.
* Juventus – Inter sålde slut på 2 timmar och 17 minuter, rekord för en match på deras nya arena.
* Andrea Pirlo har inte förlorat en ligamatch sedan oktober 2010, när Juventus slog hans dåvarande klubb Milan med 2-1.

 
I helgen spelades det galiciska derbyt mellan Celta Vigo och Depor, för första gången på drygt fem år i den högsta divisionen. Hur pass hett derby är det här i egentligen, och hur stor status har den jämfört med andra derbyn i Spanien? Vad finns att förtälja från den här matchen?
Robert Johansson:
Jag skulle vilja jämföra matchen helt i klass med Sevilla - Betis, Athletic Bilbao - Real Sociedad och Tenerife - Las Palmas. Glödheta matcher med passion och rivalitet som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Matcher som ligger precis under el clásico i engagemang från omvärlden helt enkelt. Det här året var det dessutom extra roligt att laget inte drabbat samman i Primeran på länge. Årets match innebar en härlig inramning på Balaídos, men tyvärr mer kamp än skönspel. Resultatet 1-1 känns också rättvist såhär i efterhand.
 
Förra året charmade lilla Levante de flesta med sitt sorglösa spel och trotsade alla odds med ett åldersstiget och föga namnkunnigt lag som till slut tog sig till Europa League. Hur har det sett ut för dem den här säsongen?
Robert Johansson:
Det går ju, lika otroligt som att Levante var bra förra året, bra även i år för Valencialaget. För nuvarande ligger Levante på en ny Europaplats i ligan och har dessutom stor chans att avancera i Europa League. Jag var helt övertygad att den här säsongens flyktade stjärnor, i kombination med ett ännu hårdare matchande, skulle ta ut sin rätt på Levante, men icke. Laget som bara har roligt när de spelar fortsätter charma Spanien. Det är som humlan som inte vet om att den inte borde kunna flyga, och det är bara luta sig tillbaka, njuta och tacka för att det finns sådana lag i en annars så förutsägbar fotbollsvärld. Det mest troliga är att Levante faller tillbaka i tabellen allt eftersom säsongen fortgår, men hey - det sa vi ju förra året också.
 
Den gångna helgen går knappast till historien som den mest lyckade hos domarkåren. Matchavgörande felbeslut i parti och minut framförallt i England och Italien. Är det dags att börja fundera på att låta domare röra sig över nationsgränserna så att de bästa domarna dömer de största matcherna, oavsett nationalitet?
Robert Johansson:
Ska vi kalla in en spanjor till Premier League då va? Skulle inte tro det. Problemen som frågan tar upp känns som hämtade ur en helt vanlig söndag på den Iberiska halvön och vi som håller på Spanien börjar vänja oss. Visst kan La Liga förtjäna en bra engelsk domare i en toppmatch, men är det samtidigt inte lite mobbing att de andra lagen måste stå ut med Mateu Lahoz samtidigt eller att spanjorerna själva skickar Manolo från Fawlty Towers till Premier League? Tyvärr är det väl så att spelet går för fort idag och spelarna är för skickliga (på att filma) så att domarna allt som oftast kommer snett i en situation. Då tror jag i det långa loppet att det kvittar på nationalitet på vem som dömer, utan att det snarare handlar om andra faktorer.
 
Veckans viktigaste mål
Robert Johansson:
Cristian Sapunaru (Real Zaragoza) 2-0 v Sevilla
Zaragozas Sapunaru som med sitt 2-0 mot Sevilla (till sist 2-1) såg till att ge Zaragoza segern, och kanske kanske slipper Zaragoza kämpa in i det sista om att klara sig kvar i ligan det här året.
 
Veckans artikeltips:
Robert Johansson: Barcelonared talar med en gammal legend 


* I somras när Real Madrid var på träningsläger i USA så fick laget prova på den amerikanska varianten av fotboll. Sergio Ramos lyckades göra ett field-goal från 53 yards, bara 10 yards kortare än NFL-rekordet.
* Cristiano Ronaldo har gjort mål i åtta raka matcher för sitt klubblag för första gången i sin karriär och han har klättrat upp till sjunde plats bland Real Madrids målskyttar genom alla tider.
* Tre spelare (Messi, Ronaldo, Falcao) har gjort 10 mål innan den tionde omgången i La Liga, för första gången sedan 1944.
* Sedan José Mourinho tog över Real Madrid så är man det lag som har flest bortasegrar i de stora ligorna under den här tiden, 31 st.




Allting har sitt slut, även en Bayersk segerrad. Kanske lite överraskande så var det Bayer Leverkusen som till slut fick stopp på Jupp Heynckes gäng. Vad var det Leverkusen lyckades med denna helg som inget annat lag lyckats med tidigare under säsongen?
Andreas Holm:
Leverkusen hade tur, det var väl det. Leno var förträfflig i Leverkusens mål och det avgörande målet gick in via Boateng. Bayern har dock Ribéry skadad och Robben inledde på bänken, och även om jag själv tror att Bayern ganska snabbt kommer hitta tillbaka till vinnarspåret, så är detta ett tecken på att de trots allt inte är oslagbara.

En annan saga som fick sitt slut var Felix Magaths stint i Wolfsburg. Detta verkade ha en omedelbar och befriande verkan på spelarna som gick ut och körde över Düsseldorf på deras egen hemmaplan. Säsongens andra seger och målskörden ökades på med 200 %. Var det av ren lättnad som Wolfsburg spelare ordnade hem den här segern?
Andreas Holm:
Lättnad, glädje … kalla det vad ni vill. Till och med jag, som inte känner ett uns av sympati för Wolfsburg i vanliga fall, gläds åt klubbens supportrar som nu äntligen slipper Magath och hans smått galna filosofi. Det är så klart vanligt med så kallade ”effekter” efter att en tränare fått sparken, men beslutet att kicka Magath kommer inte en dag för tidigt.
 
Den gångna helgen går knappast till historien som den mest lyckade hos domarkåren. Matchavgörande felbeslut i parti och minut framförallt i England och Italien. Är det dags att börja fundera på att låta domare röra sig över nationsgränserna så att de bästa domarna dömer de största matcherna, oavsett nationalitet?
Andreas Holm:
Det har jag svårt att se. Något av det viktigaste på en plan är kommunikation och ska man ha domare från andra länder måste de kunna ligalandets språk fläckfritt. Visst finns det domare i andra länder som kan, exempelvis tyska. Äh, jag tycker hela domargrejen är uppförstorad överallt i princip. Jag förstår att domare kan ha dåliga dagar men det händer emellanåt. Klyschvarning: De är bara människor…

Veckans viktigaste mål:
Andreas Holm: Jerome Boateng (självmål, Bayern München) 1-2 v Bayer Leverkusen
Inte så vackert, men Leverkusen blev genom Boatengs självmål första lag att vinna över Bayern den här säsongen, och det var första gången de vann i München på 23 år.

Veckans artikeltips:
Andreas Holm:
Intervju med ett svenskproffs


- Manuel Neuer briljerar som speluppläggare


* Ádám Szalai blev den förste spelaren att göra hattrick I Bundesliga denna säsong och han blev andre spelare i Mainz historia att göra det i Bundesliga efter Mohamed Zidan.
* Wolfsburg gjorde slut med Magath och därmed också på sin 457 minuter långa måltorka, vilket är ett nytt klubbrekord.
* Bayern München är tillsammans med Inter och Barcelona enda lag som vunnit alla sina bortamatcher i de fem stora ligorna.




Montpellier har än så länge inte lyckats visa upp särskilt mycket av förra säsongens mästartakter. Helgens seger var dock välkommen då den gav dem lite mer utrymme ner till nedflyttningsstrecket. Hur kommer det sig att man tappat så mycket slagkraft från förra säsongen?
John Cederblad:
Montpellier var ett fantastiskt, hemvävt, men ömtåligt lagbygge redan förra året. Man gick på 100 % hela säsongen och nu har man tappat Giroud utan att hitta en riktig ersättare.
Laget har börjat klättra och vann även i cupen i veckan. Någon riktig topplacering har jag dock svårt att se. Det är lättantändliga varor man handskas med på alla nivåer i klubben.

Och nog har tränare Girard sett mer pressad ut än vanligt? Visst har han alltid varit färgstark. Frågan är ändå om det verkligen är rätt väg att gå att visa fingret åt motståndartränare (som i CL-matchen mot Schalke 04) eller att hota sina egna spelare med halshuggning (något han skulle verkställa om klubbens U21-landslagsspelare betedde sig ovärdigt).

 
Zinedine Zidane har öppnat för att bli klubblagstränare. Vilket lag i Ligue 1 skulle du rekommendera honom att sätta tänderna i som ett pilotprojekt i hans tränarkarriär?
John Cederblad: 
Han drar igång utbildningen nu. Klubbvalet blir sen busenkelt. Välkommen till staden där du slog igenom och blev en världsstjärna. Dit där pressen är lagom hög och folket uppskattar riktiga lirare.

Tveksam? Fråga Laurent Blanc hur det kändes att börja i Bordeaux. Du tas emot med öppna armar av les Girondins om tre år. Fram till dess ska vi fortsätta ha sura och stenhårda tränare från norra Frankrike som bygger upp strukturen, bäddar för lite sydlig glamour och Zizou på bänken.


Den gångna helgen går knappast till historien som den mest lyckade hos domarkåren. Matchavgörande felbeslut i parti och minut framförallt i England och Italien. Är det dags att börja fundera på att låta domare röra sig över nationsgränserna så att de bästa domarna dömer de största matcherna, oavsett nationalitet?
John Cederblad:
Som tankeexperiment kan det vara tilltalande. Men skulle vi inte exportera även felaktiga offsideavblåsningar? För då måste vi även exportera de sämre domarna runt om i Europa, för att fylla luckorna varje helg? Nog vore bättre att satsa på att ge alla bättre förutsättningar och att höja nivån över hela linjen?

Veckans viktigaste mål:
John Cederblad:
Gilles Sunu satte 4-4 i 94:e minuten för sitt Lorient mot Ajaccio. Det var riktigt spektakulärt matchen igenom så varför inte ta en titt på sammandraget också?
Sunu fullbordar upphämtningen från 1-4 till 4-4 

Se alla åtta målen 

 
Veckans artikeltips:
John Cederblad:
Metamorfos, ägarbråk och dubbelt så mycket publik 


- En skrämmande Franck Ribéry lagom till Halloween


* Zlatan Ibrahimovic blev vald till månadens spelare i Ligue 1, före Marco Verratti och Alain Traoré.
* Marseille har inte gjort ett enda mål på sina 50 senaste skott, alla turneringar inräknade.
* Zinedine Zidane blev utvisad totalt 14 gånger under sin karriär.

Vill du se ett domarutbyte mellan de europeiska ligorna? Diskutera gärna nedan!

Har du någon fråga till panelen? Har du något roligt klipp eller citat och dela med dig av? Hör av dig till marko.uusitalo@svenskafans.com

Marko Uusitalomarko.uusitalo@svenskafans.com@markowarheart2012-11-02 09:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 11)