Lagbanner
VVF: De värsta övergångarna

VVF: De värsta övergångarna

Veckans viktigaste frågor gör denna gång mellanlandningar bland uteblivna presskonferenser i Italien och strulande franska ungdomar. Vi tar också reda på vilka övergångar som varit skapat mest rabalder genom tiderna i respektive liga.




Sam Allardyce har hittills lotsat West Ham på ett fantastiskt sätt i Premier League och laget parkerar på sjätte plats efter 11 omgångar. Hans fotbollsfilosofi må vara enkel och ospektakulär, men han brukar få med sig resultat trots ganska små resurser. Borde han hyllas mer än vad som varit fallet hittills?
Henrik Örtenvik:
Läste någon artikel nyligen som just diskuterade det här ämnet. Kanske är det för att West Ham är nykomlingar och ofta brukar ju nykomlingarna flyga högt för att så sakteliga sjunka efter en stund. Och kanske är det så att fansen hellre skulle sett en tränare som är mer spektakulär. Personligen är jag imponerad över hur han har fått till försvaret i West Ham. Fortsätter det såhär så kommer West Ham definitivt utmana om en plats i Europa League.

Edin Džeko kom in som avbytare mot Tottenham och avgjorde matchen med ett sent mål. Det var hans totalt femte mål denna säsong som han gjort efter att ha fått starta matchen på bänken. Vad ser du för anledningar till att Man City lyckats använda honom så bra just på detta sätt?
Henrik Örtenvik:
Överflöd och ilska? Mancini har ju en hel del anfallare att välja på. Och när han valt bort bosniern så har denne gång på gång sagt att han minsann inte är någon jävla avbytare och visat detta när han gjort mål gång på gång. Men det känns ju som att det inte kan fortsätta såhär även nästa säsong.

Det är inte ofta, men det händer att spelare byter lag och bryter tabun och går till en direkt rival. Vilken övergång anser du har varit mest kontroversiell i Premier League, som du kan minnas?
Henrik Örtenvik:
Svårt att inte säga Sol Campbells övergång från Tottenham till Arsenal 2001. Mittbacken var kapten i Tottenham och kontraktet var på väg att gå ut. Campbell hade flera gånger sagt att han ville stanna i Tottenham och att han aldrig skulle kunna spela för Arsenal. Tottenham erbjöd honom det största kontrakt de någonsin gett en spelare. Campbell gjorde en kovändning, meddelade att han ville lämna och skrev sedan på för Arsenal.

Veckans viktigaste mål:
Henrik Örtenvik: Zlatan Ibrahimovic (Sverige) 4-2 v England
Zlatans mål, alla dagar i alla veckor någonsin.

Veckans viktigaste match:
Henrik Örtenvik:
Arsenal - Tottenham, Lördag 17 nov 13:45 (Viasat Fotboll)
Två pressade managers, två lag som underpresterat hittills. Tottenham saknar Assou-Ekotto, Kaboul och Dembélé desperat eftersom laget både har svajig defensiv och obefintlig offensiv när dessa herrar är borta. Arsenal saknar defensiven helt och hållet. Kan bli många mål!

Veckans artikeltips:
Henrik Örtenvik:
Ett kommande farväl?



- Inte Zlatan-klass, men David Platt kan fortfarande prestera på en ganska hög nivå


- "Lukaku, woah. Lukaku, woah! He came from Stamford Bridge, he's bigger than a fridge!" – West Brom-fansen hyllar Chelsea-lånet på sitt säregna sätt.


* Danny Welbeck har gjort mål alla sina fem skott som han skjutit på mål i engelska landslaget.
* West Hams 18 poäng på 11 matcher är deras bästa säsongsinledning sedan 1986/87
* Liverpool missade mål flest gånger med skott från straffområdet, av alla lag i de stora ligorna.
* Southampton är det första lag i Premier Leagues historia att hamna i underläge i alla de första 10 matcherna.
* Everton är första lag i Premier League-historien att ta poäng i sex raka matcher trots att man hamnat i underläge.




Juventus har på den senare tiden helt bojkottat presskonferenserna inför matcherna i Serie A. Varför denna mediala tystnad från serieledarna?
Jonas Söderström:
Det började efter Catania-matchen och fortsatte av samma anledning över Inter-matchen. Man är helt enkelt trötta på att svara på frågor om domarna. Det finns ingen vits med att Alessio, eller någon annan, spenderar tid på en presskonferens där allt handlar om domarna. Journalisterna vill veta om domarna egentligen bär svartvitrandigt vilket man naturligtvis svarar att de inte gör, med följdfrågor om huruvida domarnas misstag i Juve-favör verkligen varit misstag.
Juve kan inte vinna och tänker därför inte ta striden. Precis som man gjorde när man ansåg sig förfördelade under fjolåret. Domarna och Juventus är ett känsligt ämne, inte minst för Juventus själva. Silenzio stampa är ett tecken på kris. Att Juve tar till det i det här läget då det omöjligen kan gå så mycket bättre är snudd på paranoia.

Rom-derby i helgen, händelserikt, dramatiskt och blött för att sammanfatta det lite kort. Vad är det du tar med dig från detta derby, vilka är de bestående minnesbilderna?
Jonas Söderström:
Att Romas försvarsproblem varken beror på det ena eller det andra, det beror på både och. Det sägs att Zeman inte kan bygga ett försvar. Det är uppenbart att han inte kan. Det sägs också att bristerna beror på individuella misstag som kan slipas bort. Det stämmer minst lika mycket. Med undantag för slipas bort, för det görs ju inte. Misstagen fortsätter att komma, från alla möjliga håll. Det är bara att inse att mercaton varit ett fiasko i de bakre regionerna. Två minus blir inte ett plus.
 
För Lazios del finns egentligen inget att säga. De är precis så solida och starka som de visat tidigare. Lazio är ett lag med krydda, Roma är sju spelare plus tre superanfallare.
 
Det är inte ofta, men det händer att spelare byter lag och bryter tabun och går till en direkt rival. Vilken övergång anser du har varit mest kontroversiell i Serie A, som du kan minnas?
Jonas Söderström:
Det är lätt att titta på toppklubbarna eftersom det är där det uppmärksammas. Alla spelare av någorlunda kvalitet som går till Juventus får räkna med att bli avskydda, oavsett vilka skäl man har. En som sällan tas upp är Federico Balzaretti som efter att spelat upp sin moderklubb Torino i Serie A fick se densamma gå i konkurs, varpå han gjorde det enkla och skrev på för statsrivalen Juventus.
 
Den värsta övergången jag minns skedde mellan Milano-klubbarna, dock med en mellanhand. Efter att Inter räddat Ronaldos karriär svek han dem så snart han kunde och spottade på de blåsvarta ännu en gång när han skrev på för Milan. Höjden av otacksamhet. Det går naturligtvis att säga detsamma om Ibrahimovic och Cassano också, men Ronaldo är ändå värst.

Veckans viktigaste mål:
Jonas Söderström:
Paulo Dybala (Palermo) 1-0 v Sampdoria
Dybalas första mot Sampdoria. Ett klassiskt direktskott vid första stolpen som satt precis där det skulle i bottenmötet mot Sampdoria. Zamparinis nästa kassako har presenterat sig.
 
Veckans viktigaste match:
Jonas Söderström:
Sampdoria - Genoa, Söndag 18 nov 20:45 (TV4 Sport Xtra)
Trots toppmötet Juve-Lazio, trots nord-syd-mötet Napoli-Milan måste det bli derbyt i Genua. Det här derbyt handlar inte om prestige, det handlar om överlevnad. Lyckligtvis är det inte vår ännu. Ser tabellen likadan ut när returderbyt spelas kommer det bli ett möte under massiv press. Som om inte söndagens möte vore jobbigt nog.

Veckans artikeltips:
Jonas Söderström: Derbynas derby



- När inte spelarna får stopp på motståndarna får tränaren rycka in – i alla fall i de lägre italienska divisionerna.


- ”Det regnar två gånger per vecka på Irland. Först från måndag till onsdag, sen från torsdag till söndag” – Giovanni Trapattoni, trött på höstrusket på Irland.


* Senast Juventus gjorde fem mål i första halvlek i en Serie A-match var 1947 mot Venezia. 1-6 förlusten för Pescara var också deras största genom tiderna i Serie A.                           
* Inter slog klubbrekord med 10 raka bortasegrar, men sviten tog stopp mot Atalanta den gångna helgen.
* Fabio Quagliarella snittar ett mål var 56:e minut hittills denna säsong.
* 13 av Juventus 29 mål denna säsong har gjorts av mittfältare, störst andel av alla ligalag.
* Diego Milito är den spelare med flest poäng denna säsong, 7 mål och 3 assist.



 
Malaga har två tappade stjärnor till trots gått från klarhet till klarhet i inledningen av säsongen. Klara för slutspel i CL och häng på topplagen i ligan. Dock så har man på sistone börjat hacka lite i ligan och man är segerlösa i tre raka matcher trots att man mött lag från den nedre delen av tabellen. Börjar det dubbla matchandet ta ut sin rätt eller vilka orsaker ser du till denna lilla formsvacka?
Robert Johansson:
Den som blir klok på Málaga i år vinner Nobelpriset, men visst, laget spelar med mycket hjärta och i längden kanske den tunna truppen inte orkar med liga, cup och Europaspel, trots att många trodde på total kollaps redan inför säsongen. Även om Pellegrini med en dåres envishet hävdar att ligan är det viktigaste så går det inte att komma ifrån att Málaga aldrig spelat på den här nivån i Europa förut och det därmed blir roligast bränna allt krut där. Vi har sett det hända med andra lag förut, då betydligt värre, med degradering som följd, men låt oss hoppas att det inte bli samma visa i Málaga.
När laget spelar som bäst underhåller de rejält, de har de visat fram till nu, och det är värt ett bättre öde än ett fiasko i ligan. Nu när Málaga redan är klara för nästa steg i Champions League så kan man fokusera till 100 % på ligaspelet och det kan nog vara nödvändigt. När spelare som Toulalan (debut förra helgen), Monreal och Baptista strax är tillbaka i spel efter långvariga skador får den något tunna truppen också nödvändig energi att orka med.
 
Ett annat lag som inlett säsongen förtroendeingivande är Real Betis, man parkerar just nu på fjärde plats bakom storheterna från Barcelona och Madrid. Vilka är framgångsfaktorerna för detta lag som förra säsongen var nykomlingar i ligan?
Robert Johansson:
Betis gick bra redan i fjol och hade faktiskt ledningen i ligan innan man rasade ihop totalt, bara för att sedan börja vinna igen och till sist sluta i mitten av tabellen. Ingenting talar för att den här säsongen ska bli annorlunda. Real Betis är ett bra fotbollslag men tillhör också den kategorin lag som alla kan och ska befinna sig strax bakom Europaplatserna i tabellen. Av lag 5-15 så skiljer det av tradition inte mycket i Spanien och det kommer det inte göra i år heller, det skulle dock förvåna mig om Betis är kvar såhär högt upp hela vägen ut. Laget spelar, precis som Málaga, med stort andalusiskt hjärta och tillsammans med nyckelspelaren Beñats form kommer det vara avgörande för hur Betis placerar sig i år.

Det är inte ofta, men det händer att spelare byter lag och bryter tabun och går till en direkt rival. Vilken övergång anser du har varit mest kontroversiell i La Liga, som du kan minnas?
Robert Johansson:
Det finns ju några att välja mellan, alla med samma två klubbar inblandande. Bernd Schuster, Michael Laudrup och Luis Figo får tillhöra kategorin mest kontroversiell och bland dessa är portugisen värst drabbad. Bara veckor efter att Figo vunnit ligan med Barcelona och skrikit Visca Catalunya till fansen så återfanns han istället i Real Madrid. Något som minst sagt väckte hatkänslor. Jag var själv på plats på Camp Nou när Figo återvände som maräng. Real Madrid kom i buss till matcharenan. Alla förutom Figo vill säga, han kom nämligen i en bepansrad buss tillsammans med beväpnade vakter. Inne på arenan var buropen högre än ett jetplans startmotorer när portugisen hade bollen och när han skulle slå hörnor regnade mynt, mobiltelefoner och en cykelkedja(?!) mot honom (och nej, grishuvudet var inte förrän året efter). Värre än så blir det nog inte för någon spelare och att säga att Figo var märkbart skakad, ja det stämmer ganska bra.
 
Veckans viktigaste mål
Robert Johansson:
Morata (Real Madrid) 2-1 v Getafe
Såklart det sista målet i den här sekvensen. Real Madrids egen produkt Morata som med sin första bolltouch gjorde sitt första ligamål, ett mål som dessutom håller kvar Real i titelracet ett tag till. Poängförlust mot Levante och det hade väl ändå varit godnatt för marängerna?

Veckans viktigaste match:
Robert Johansson:
Sevilla - Real Betis, söndag 18 nov 21:30 (CMore Sport)
Sevilladerbyt! Spaniens allra hetaste stadsderby, kommentarer överflödiga. Sevilla - Betis. En historisk match som genom åren haft sina duster men som på senare år lugnat ned sig lite. Hatet klubbarna emellan är inte lika starkt sedan Antonio Puerta gick bort men underhållningsvärdet är det absolut inget fel på ändå.

Veckans artikeltips:
Robert Johansson: En text om hur mycket Manuel Pellegrini betyder för Málagas framgångar


* Barcelona och Real Madrid är de lag med flest gilla-markeringar på Facebook. Katalanerna närmar sig 37 miljoner medan Real skuggar på snart 33 miljoner.
* Förra säsongen gjorde Real Madrid 105 mål bara på hemmaplan.
* Ruben Castro (Betis) är andre spelare efter Eto’o att göra mål i La Liga på alla veckodagar.
* Efter 11 omgångar har ingen tränare fått sparken från ett La Liga lag, för första gången på 20 år
* Det låter otroligt, men Messi misslyckades faktiskt med att slå ett rekord i år. Hans 12 landslagsmål under 2012 ger honom bara en delad ledning tillsammans med Batistuta i tabellen över flest landslagsmål under ett kalenderår.
 



René Adler var för några år sedan en het kandidat till platsen som förstemålvakt i Tysklands landslag. Skador har dock gjort hans väg till toppen något snårigare. Neuer med flera sprang förbi i landslagsdiskussionerna och Leverkusen gav sitt förtroende till Bernd Leno istället. Nu verkar dock Adler ha hittat tillbaka till sin gamla form igen i Hamburg och han har även blivit kallad av Löw igen. Hur skulle du vilja sammanfatta Adlers säsong hittills och hur bra anser du att han jämfört med andra tyska målvakter idag?
Andreas Holm:
René Adler har varit ett av utropstecknen i Bundesliga så här långt, och att han tas ut i landslagstruppen är mycket välförtjänt. Han förtjänar en andrachans. Adler är en bra målvakt, helt klart men han sitter i en tuff landslagssituation där Manuel Neuer är solklar etta, och där det sedan öser in lovande talanger som är betydligt yngre. Jag tänker då främst på målvakter som Marc-André ter Stegen, Bernd Leno, Kevin Trapp, Sven Ulreich, Fabian Giefer, med flera. På så sätt tror jag aldrig att Adler blir någon förstamålvakt i landslaget, men givetvis är han en målvakt som skulle platsa i ett topplag i ligan, det måste jag säga.
 
Klaus Allofs tog steget över från Werder Bremen till pånyttfödda (nåja, två segrar på tre matcher i alla fall) Wolfsburg. Är det Volkswagen-pengar som lockat över honom eller vad finns det för motiv för honom att göra detta byte till en annan nyans av grönt?
Andreas Holm:
Det pratas om att Volkswagen gått in med upp emot fem miljoner euro för att köpa loss Allofs från Werder Bremen. Det lär vara motiverande att ta över ett lag som varit nere och grävt i bottenträsket, men som har förutsättningar för att vara ett topplag. Trist så klart för Bremen-fansen, då Allofs varit en del av klubben sedan han kom dit som spelare 1990.
 
Det är inte ofta, men det händer att spelare byter lag och bryter tabun och går till en direkt rival. Vilken övergång anser du har varit mest kontroversiell i Bundesliga, som du kan minnas?
Andreas Holm:
Den förre landslagsbacken Christoph Metzelder spelade för Dortmund i sju år innan han värvades till Real Madrid. När han kom tillbaka trodde alla att han åter skulle klä sig i svartgult, men valde i stället de värsta rivalerna Schalke 04. Även om övergången gick via Spanien, så glömde fansen bort Metzelder illa kvickt.  Det finns många exempel mellan dessa två klubbarna, som när Andy Möller 2000 gick direkt från Dortmund till Schalke, eller när Jens Lehmann gick på andra hållet.

Pratar vi modernt är det väl Manuel Neuers flytt till Bayern München, vilken möjligen var kontroversiell med tanke på att han var stor favorit i Schalke. Man kan ju förstå att han gick till ett Bayern för att vinna titlar, eftersom han ville vara kvar i Tyskland. Men helt fläckfritt var det inte, och det är nu bara en liten skara i Schalke som fortfarande känner gott för Neuer. Eljero Elia, som gjorde två säsonger i Hamburg mellan 09/11, försvann till Juventus och sedan den här säsongen nu spelas hos HSV:s rival Werder Bremen, har inte heller haft det lätt om öronen. Inte minst när Werder varit på besök i just Hamburg.
 
Veckans viktigaste mål:
Andreas Holm: Diego (Wolfsburg) 1-0 v Bayer Leverkusen
Diego visade sig sitt rätta jag när Leverkusen besegrades. Två mål, däribland detta vackra frisparksmål.
 
Veckans viktigaste match
Andreas Holm:
Bayer Leverkusen – Schalke 04, Lördag 17 nov 18:30 (Eurosport 2)
Tabellfemman tar emot tabelltvåan, där de sistnämnda – det vill säga Schalke – ”bara” är sju poäng efter Bayern München. Två storlag och det är som upplagt för en riktigt bra match.

Veckans artikeltips:
Andreas Holm:
En inblick i Dortmunds ekonomi


* Greuther Fürth har gått segerlösa i åtta matcher i Bundesliga, den längsta negativa sviten just nu i ligan.
* Franck Ribéry har gjort mål i alla officiella turneringar han deltagit i med Bayern München sedan han kom dit 2007.
* Mario Gomez gjorde comeback i veckan i en träningsmatch mot ett division 6-lag och gjorde direkt fyra mål. Vid ett av målen, en straff, sparkade han så hårt på bollen att den sprack.
* Sebastian Jung är förste spelare från Eintracht Frankfurt att bli uppkallad till landslaget sedan Horst Heldt 1999.
* För första gången på 2 år och 26 matcher fick Tyskland gå mållösa från en landskamp. Senaste lag att hålla nollan mot dem var Sverige.





Just när vi trodde att vi skulle få lite lugn och ro i de franska landslagsleden så fick ett gäng U21-spelare (med Yann M’Vila i spetsen) för sig att roa sig sent in på småtimmarna mitt emellan två avgörande EM-kvalmatcher. Detta har nu fått konsekvenser som du kanske kan redogöra för? Och varför är det så svårt för fransmännen att banka in disciplin i sina spelare?
John Cederblad:
Dåligt omdöme har fått ett ansikte. Gänget tog taxi 20 mil, gick på nattklubb, förlorade sedan returen mot Norge. Hela U21-laget imploderade och försvann. M’Vila är avstängd från allt landslagsspel till efter VM 2014. De övriga fyra till januari 2014.
 
Varför det här inträffar gång på gång? Årets 10 000-kronorsfråga.
 
Några tyckte att straffet var för hårt. Andra, som Montpellier-tränaren Girard, föreslog halshuggning. Nu är hela laget upplöst, finns inte längre. Varane och Pogba styr U20-landslaget som lirar VM i sommar, för att sedan i augusti förvandlas till U21. Där ser det bättre ut både på och utanför planen.
 
Ett lag som säkerligen är ganska okänt utanför Frankrike är Valenciennes. Kanske är det dags att uppmärksamma dem lite extra nu med tanke på att de hänger med i toppen (i en visserligen superjämn serie) och är seriens målgladaste lag. Vad är det viktigaste vi bör känna till om detta lag och vilka spelare är de mest framträdande?
John Cederblad
: Det glömda hörnet i ”Le Nord”-triangeln vars andra delar består av Lens och Lille. Ny arena, lagom med press och så utnyttjar klubben att Lens tappat fart. En smart klubbledning som nästan varje år lyckas lyfta fram en riktig pärla tillsammans med ett välfungerande kollektiv. I år heter han Foued Kadir. Ingen yngling (29 år), inte ny, men håll koll på den formstarke algeriern nästa gång chansen ges.
 
Länktips: Två mål och en tjusig framspelning från Kadir förra helgen.
 
Det är inte ofta, men det händer att spelare byter lag och bryter tabun och går till en direkt rival. Vilken övergång anser du har varit mest kontroversiell i Ligue 1, som du kan minnas?
John Cederblad:
Visst har vi haft en del känsliga övergångar mellan PSG-Marseille och Lyon-Saint-Etienne under 2000-talet. Men en övergång som till och från fortfarande skakar min vardag i Bordeaux hände för 25 år sedan!
 
Han var stadens son, symbolen, han var i absolut världsklass och hade med Les Girondins dominerat ligan i över fem år. Då bestämmer sig Alain Giresse för att gå till dåtidens värsta konkurrent – up and coming Marseille med Tapie vid rodret.
 
Inför hans första match i fel tröja på Stade Lescure sa dåvarande Bordeaux-presidenten Claude Bez att ”Alain Giresse är död. Jag känner avsky för honom!”. Giresse blev fullständigt söndersparkad, överfallen och trampad på av sina forna lagkamrater.  Det var inte vackert och han vägrade sedan att spela bortamatchen i Bordeaux säsongen efter.
 
Visst vann Les Girondins matchen, ligan och cupen det året, 1987. Men tronskiftet var redan på gång. Marseille var nästa stormakt. Själv har han fortfarande svårt att prata om övergången. Några har förlåtit honom. Minst lika många tål knappt att höra hans namn, ens idag. Det är nästan tabu i vissa kretsar. Testa att, 2012, kliva in på en supporterbar i Bordeaux och säg: ”Alain Giresse?”. Lite som rysk roulette.
 
Veckans viktigaste mål:
John Cederblad:
Mathieu Valbuena (Frankrike) 1-1 v Italien
”För liten för modern fotboll” sa Bordeaux-akademin åt en 18-årig talang och kickade ut honom. Han studsade tillbaka i division 6. Det går bättre nu. I onsdags gjorde han så här.

Veckans viktigaste match:
John Cederblad:
Bordeaux - Marseille, Söndag 18 nov 20:50 (TV4 Sport)
Alain Giresse eller inte… på söndag kväll är det dags för Bordeaux – Marseille. OM har inte vunnit i Bordeaux sedan 1977! Nu är man i form trots skadeproblem. Business as usual eller en historisk bortaseger?

Veckans artikeltips:
John Cederblad: Mer om soppan i U21-landslaget


- Minns ni Romain Alessandrini? Han har inte slutat göra snygga mål.


- ”Varje gång han anföll, kände jag mig som åtta år gammal igen” – Louis Nicollin försöker berömma Jeremy Ménez så gott han kan efter uppvisningen mot förra årets ligamästare.


* Efter 12 omgångar har Ligue 1 sitt högsta målsnitt på 28 år med 2,7 mål/match i snitt.
* Nicolas Anelka har gjort 3 mål på 22 matcher för sitt kinesiska lag Shanghai Shenua.
* Mamadou Sakho är den ende spelare som spelat alla minuter under Didier Deschamps.
* Frankrike är obesegrat i de sex senaste träningsmatcherna mot Italien, men Valbuenas mål var det första man gjorde i Italien sedan 1994 (Då, Djorkaeff)
* Pierre-Emerick Aubameyang är den spelare som skjutit flest skott på mål hittills i Ligue 1, 26 st.


Vilken övergång är den värsta i din mening? Diskutera gärna nedan!

Har du någon fråga till panelen? Har du något roligt klipp eller citat och dela med dig av? Hör av dig till marko.uusitalo@svenskafans.com

Marko Uusitalomarko.uusitalo@svenskafans.com@markowarheart2012-11-16 08:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 11)