Lagbanner
Algoritmer kan avgöra Serie A:s utgång
Italienska fotbollsförbundet, FIGC:s ordförande Gabriele Gravina.

Algoritmer kan avgöra Serie A:s utgång

Serie A drar igång igen den 20e juni, utan publik och med många matcher på kort tid. Men fotbollsförbundet, FIGC, har både en plan B och en plan C ifall det sker något drastiskt som gör att ligasäsongen inte kan spelas klart i sin helhet.

Italien var först med att drabbas hårt av Covid-19 i Europa. Sedan har viruset spridits och mer eller mindre drabbat hela kontinenten. I takt med spridningen förbjöds nästan samtliga idrottsliga aktiviteter. Efter tre fotbollsfria månader så är Serie A redo för återstart igen.

Dock är det allmänt känt att man inte kan ta för givet att säsongen kan avslutas som planerat. Sedan tidigare har det ryktats om att plan B är ett kortare slutspel i de allra viktigaste regionerna av tabellen, vilket nu förefaller vara sanningen. 

Men Gabriele Garvina, ordförande för det italienska fotbollsförbundet, berättar att man har förberett sig för att flera scenarion kan inträffa. “Vi jobbar med fantasin”, säger han till italiensk media.

Arbetet sker på det norditalienska universitetet Scoula Normale Superiore di Pisa där man har plockat fram en algoritm för hur ligan ska avgöras om man inte kan slutföra serien.

Plan C, algoritmen, räknar ut hur poängen ska delas ut utifrån följande modell

Pt (x) + 0.90 [(mpc t (x) xct (zx)) + (mpf t (x) xft (zx))] + 0.10 [(iag x Δr t (x))]]

Pt = Antal poäng laget spelat in under säsongens gång

Mpc = Genomsnittspoäng per hemmamatch

c t(z-x) = Hemmamatcher kvar att spela

mpf t(x) = Genomsnittspoäng per bortamatch

f t(z-x) = Bortamatcher kvar att spela

iag = Totalt antal gjorda mål delat med antal poäng 

Δr t (x) = Målskillnad sett till antalet spelade matcher

Den sistnämnda variabeln finns till för att tillåta att alla kanske inte har spelat lika många matcher, och det gör det därför mer rättvist. Modellen kan endast användas om minst tre serieomgångar till spelas och om den används så utses ingen vinnare av Scudetton. I teorin, om Juventus, Lazio, Inter och Atalanta vinner tre raka matcher och säsongen sedan ställs in, då ser vi följande topp fyra. 

1. Juventus 95 poäng 

2. Lazio 93 poäng

3. Inter 85 poäng

4. Atalanta 77 poäng

 

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-06-05 12:56:21
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)