Lagbanner
Amiri i Milano: ”Milano åter hårt coronadrabbat”

Amiri i Milano: ”Milano åter hårt coronadrabbat”

Ny restriktioner i Italien angående coronapandemin - vad innebär det?

Italien går mot en rekyl i opandemin och vi ställde några snabba frågor till frilansjournalisten Nicole Amiri - som sen februari är stationerad i Milano och upplevt coronan på ett mycket påtagligt sätt - som hon berättade om i podden "Poddario" i somras.


Nya regler i Lombardiet - där Milano ligger - angående Corona utegångsförbud mellan 23-06. Varför och vad är upprinnelsen till det?
15 199 nya covidfall har registrerats i Italien det senaste dygnet - det är ett nytt rekord i antalet smittade på en dag i landet. Precis som i våras är Lombardiet nu återigen värst drabbat. Enligt Milanos borgmästare Beppe Sala kommer cirka 600 av stadens invånare behöva intensivvård mot veckans slut - om inte de nya restriktionerna införs snarast. Man vill till varje pris undvika att hamna i en situation där sjukhusvården blir överbelastad. Och att man just väljer 23-05 handlar, enligt Lombardiets president Attilio Fontana, om att folk vid den här tiden tenderar att strunta i de rådande coronareglerna.

Det finns undantag antar jag och hur blir det med sportevenemang som slutar sent?
Precis som under lockdown kommer man att behöva ha med sig ett ifyllt formulär som fungerar som självcertifiering. Man fyller i kontaktuppgifter och anledningen till varför man befinner sig ute. Giltiga skäl är jobb, akuta situationer eller om det rör ens hälsa. Har man sett en sen match på plats på arenan räcker det att visa upp biljett.

Stränga regler i Milano - hur ser det ut i övriga Italien?
Även regionerna Kampanien och Lazio kommer att införa utegångsförbud, med start fredag. Pizzabagare i Napoli har uttryckt sin oro inför detta då det kan komma att drabba deras verksamhet hårt. De flesta napolitanarna börjar nämligen inte äta middag förrän vid 22.00. I Lazio inför man ett något kortare utegångsförbud, från 24.00 till 05.00.

Är det någon risk att president Conte och minister Spadafora stoppar all fotboll i vissa regioner?
Amatörsport som medför personlig kontakt har förbjudits, men att stoppa de stora ligorna är inte aktuellt. Det ska nog mycket till för att ett stopp likt det i våras ska införas. Det italienska fotbollsförbundet kommer att göra allt i sin makt för att förhindra detta, men i slutändan beror ju allting på hur läget i landet ser ut.

La Curva-redaktionen2020-10-22 09:40:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)