Lagbanner
Chievo — Var tar ni vägen?

Chievo — Var tar ni vägen?

De flygande åsnorna från Verona, slutar ni flyga?

Vem trodde att laget från Verona med knappa ekonomiska muskler skulle ha en sådan påverkan på Serie A när lag som Milan med Schevchenko och Pirlo, Juventus med Del Piero och Buffon, Inter med den riktiga Ronaldo och Lazio med Claudio Lopez existerade.Få var vi som trodde att de skulle komma så högt upp i tabellen att de skulle få en europaplats med endast 1 poäng bakom Milan som året därpå vann Champions League mot själva Juventus. Luigi Del Neri och hans mannar bländade alla tv tittande Serie A supportrar med deras fotboll.

När Luigi Del Neri tog över Chievo i Serie B för att sedan sluta på en tredje plats och förflytta det lilla laget från Verona till Serie A trodde alla att det skulle bli en kortvarig sejour. Så fel vi alla hade när spelare som Simone Perrotta, Christian Manfredini och Eriberto far flygandes fram på kanterna med deras offensiva fotboll. De ledde Serie A i sex veckor innan Juventus tog över taktpinnen. Alla dessa spelare slutade upp i de större lagen i Rom efter succén med Eriberto och Manfredini i Lazio samt Perrotta i Roma. Mittfältsherren Corini var den perfekta kaptenen för dessa flygande åsnor och som de flög fram året 2001/2002. Jag minns att jag hellre tittade på Chievo än mitt vackra Juventus som höll sina uddamålsvinster. Framfarten fortsatte året därpå med en sjunde plats med självaste Daniel Andersson och Oliver Bierhoff i truppen. De fortsatte med sin fantastiska offensiva fotboll.

Vad hände med dessa åsnor? Blev de riktiga åsnor efter all succé? De spelade i Serie A fram till säsongen 2007/2008 då de var nere en sejour i Serie B för att sedan återvända, men den där framfarten och sprattlande fotbollen var inte där längre. Laget fick kämpa sig kvar år för år ända fram till 2019 då de åkte ur högsta ligan. De ekonomiska resurserna var för svaga då storebror Verona har större delen av supporterskaran i staden. Kommer vi nånsin igen att få se de flygande åsnorna flyga igen eller var det bara en period av glans som vi aldrig åter får se igen. Chievo har för säsongen 2021/2022 fått lämna sin plats i Serie B till Cozensa då de deklarerades konkurs. De måste nu starta om i Serie D som är den fjärde ligan i Italien. Sergio Pellissier den notoriska målskytten som var lojal mot klubben ända in i slutet försökte få investerare att gå in med pengar i klubben men det lyckades inte och i dagsläget så ser det ut som att klubben Chievo Verona upphör att existera. De flygande åsnorna gav oss, som var med under början av 2000 talet, en sprudlande fotboll att skåda.


 

Gabriel Behaye2021-08-26 17:29:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)